Υπουργείο Ανάπτυξης: Ενδιαφέρον από 5 επενδυτές για ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

24/09/2021, 19:21
Υπουργείο Ανάπτυξης: Ενδιαφέρον από 5 επενδυτές για ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

Πέντε υποψήφιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον στους 3 διαγωνισμούς έργων ΣΔΙΤ για την υλοποίηση μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, πρόκειται για την πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους διαγωνισμούς:

α) «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του κεντρικού πάρκου κυκλικής οικονομίας της Αττικής»,

β) Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του πάρκου κυκλικής οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά», με αναθέτουσα αρχή τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και

γ) «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» με αναθέτουσα αρχή τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι ανάδοχοι των έργων ΣΔΙΤ θα επιλεγούν μέσω δημόσιων διεθνών διαγωνισμών με ανταγωνιστικό διάλογο και θα αναλάβουν τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στα επιθυμητά επίπεδα απόδοσης καθώς και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων (ανακυκλώσιμα υλικά, εναλλακτικά καύσιμα, κοµπόστ, ηλεκτρική ή/και θερμική ενέργεια, κλπ.), για διάστημα 27 ετών.

Τα εν λόγω έργα ΣΔΙΤ, βρίσκονται σε εναρμόνιση με τον αναθεωρημένο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και αποσκοπούν στην ευθυγράμμιση της διαχείρισης των αποβλήτων στις δύο Περιφέρειες με το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση περιβάλλοντος.

Βασικό κριτήριο επιλογής των αναδόχων θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων.