Ποιοι μεγάλοι ξένοι αγοράζουν "τρέχοντας" ΔΕΗ

05/10/2021, 12:15
Ποιοι μεγάλοι ξένοι αγοράζουν

«Η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ θα ξεπεράσει τελικά το 1 δις και οι πυκνές επαφές με επενδυτές το δείχνουν ξεκάθαρα, το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, αλλά ο δικός μας στόχος παραμένει σταθερός  να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διασπορά σε πολλά και υψηλής ποιότητας funds και όχι σε λίγα και καλά» μας έλεγε πολύ πρόσφατα κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ που διεδραμάτισε κομβικό ρόλο στις διαδικασίες αύξησης του ΜΚ προδιαγράφοντας το …χαμό που θα γίνει από τα μεγάλα ξένα Ιδιωτικά Επενδυτικά Κεφάλαια (ΙΔΕΠΕΚ-funds) για να «αγοράσουν ΔΕΗ» όπως χαρακτηριστικά λένε.

Ηδη από τις 27 Σεπτεμβρίου γράφαμε πως η διοίκηση της ΔΕΗ αντιμετωπίζει πιεστικά αιτήματα για ραντεβού και ενημέρωση από πολύ μεγάλα ονόματα του εξωτερικού και αναφέρουμε ενδεικτικά τα funds: Pictet, Fidelity, Bluecrest, KKR, CVC Capital Partners Group, First Sentier, Waterwil, Vontobel ,Allianz Global, Helikon, Zenon, Cleargate, Blackrock, Apollo, Twenty Four AM, Barings, Ardian, Macquairie, Oak Hill, EBRD, Saba Capital,Apollo, Carmignac, Union Investments, Sona AM και Aperture που θέλουν να μπούν στην αύξηση με μερίδια άνω του 10% των νέων μετοχών κάτι που χαρακτηρίζεται σχεδόν αδύνατο για ένα μόνο επενδυτή ώστε να υπάρχει πολυδιασπορά.

«Γι αυτό όμως κι εμείς επιλέξαμε να κάνουμε την αύξηση κεφαλαίου όχι με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά με τη διαδικασία FMO (Free Market Offer) με accelerated book building, που σημαίνει ότι ανάλογα με τις προσφορές που θα γίνουν από επενδυτές για συμμετοχή στην ΑΜΚ, θα διαμορφωθεί το discount αλλά και η δυνατότητα της διοίκησης να ανακοινώσει πρόσθετη αύξηση ΜΚ πάνω στην αύξηση που έχει αποφασιστεί δηλαδή upsizing.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν θα υποβάλουν προσφορές στο βιβλίο και ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί, θα καθοριστεί το discount με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η αύξηση ενώ ταυτόχρονα εάν υπάρξει υπερκάλυψη θα μπορεί η διοίκηση της ΔΕΗ να ανακοινώσει μεγαλύτερο ποσό για την αύξηση κεφαλαίου» προσθέτει έμπειρο οικονομικό στέλεχος της ΔΕΗ και συνεχίζει: «η μέθοδος αυτή δημιουργεί έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων και μπορούμε έτσι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο ως προς το discount όσο και ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν. Γι αυτό από την αρχή διευκρινίσαμε πως αφού η αύξηση θα υπερκαλυφθεί σίγουρα, θα αυξήσουμε το ποσό της άντλησης πάνω από τα 750 εκατ. ευρώ και θα το φτάσουμε στο ένα δις οπωσδήποτε».

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει η έκτακτη ΓΣ που θα εγκρίνει την αύξηση θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου ενώ η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει αρχές Νοεμβρίου. Εως τα τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία του book building που θα καθορίσει και την τιμολόγηση της ΑΜΚ.

Το ύψος της τιμής των νέων μετοχών θα προσδιοριστεί από το book building, αμέσως μετά τη Γ.Σ «με την αύξηση να φτάνει το 1 δισ ευρώ, ενώ μπορεί να διαμορφωθεί στα 8-8,5 ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή σημείωσε μια άνοδο γύρω στο 8%, ανερχόμενη σε 8,65 ευρώ από τα 8 ευρώ, ενισχύοντας παρόμοια σενάρια.

Το σίγουρο είναι ότι η κάλυψη της αύξησης θεωρείται εγγυημένη, με βάση και την εικόνα των δύο συμβούλων, Goldman Sachs και Citigroup» μας λέει τραπεζικό στέλεχος συστημικής τράπεζας που ασχολείται με το αντικείμενο και καταλήγει: «τα μεγάλα ξένα ονόματα που επενδύουν σε utilities και υποδομές και διεκδίκησαν μάλιστα και το ΔΕΔΔΗΕ θα θελήσουν να μπούν σίγουρα στην αύξηση.

Για όσους ρωτούν και ανησυχούν για το τι ακριβώς θα γίνει με τους μικροεπενδυτές, αυτοί βεβαίως και χάνουν το δικαίωμα προτίμησης άρα δεν θα μπούν πρωτογενώς στην αύξηση όπως άλλωστε και το Δημόσιο δεν θα μπεί, αλλά σε δεύτερη φάση θα επωφεληθούν από την πολύ ισχυρή κεφαλαιακή θέση της ΔΕΗ, τις επενδύσεις που θα κάνει, τις υπεραξίες που θα γράψει και φυσικά την υψηλή κερδοφορία που προδιαγράφει η διοίκηση Στάσση».