ElvalHalcor: Σημαντικές προοπτικές από τις διεθνείς τάσεις των κλάδων και την "πράσινη" οικονομία

05/10/2021, 17:17
ElvalHalcor: Σημαντικές προοπτικές από τις διεθνείς τάσεις των κλάδων και την

Του Γεράσιμου Ζώτου

Τις προοπτικές της εισηγμένης στο Χ.Α. εταιρείας Elvalhalcor και των τελευταίων μεγάλων επενδύσεων που έχει κάνει στον τομέα της έλασης αλουμινίου και χαλκού, παρουσίασε ο πρόεδρος του δ.σ. της εταιρείας κ. Μιχάλης Στασινόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 5 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Ο κ. Στασινόπουλος αναφέρθηκε στις διεθνείς τάσεις που επικρατούν σήμερα και θα βαίνουν αυξανόμενες στο μέλλον, στον τομέα της ζήτησης ενδιάμεσων προϊόντων αλουμινίου και χαλκού. Οι τάσεις αυτές, ανέφερε, δημιουργούν ένα πεδίο περαιτέρω ανάπτυξης για την εταιρεία, καθώς η Elval είναι ο μοναδικός παραγωγός επίπεδων προϊόντων αλουμινίου στην Ελλάδα και η Halcor ο μεγαλύτερος παραγωγός σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη.

Για το σκοπό αυτό η Elval έχει επενδύσει τα τελυταία χρόνια περί τα 150 εκατ. Ευρώ σε εξοπλισμό έλασης αλουμινίου και σκοπεύει να επενδύσει άλλα 100 εκατ. Ευρώ για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας.

Ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου ElvalHalcor, κ. Σπυρίδων Κοκκόλης, ο γενικός διευθυντής της ΕΛΒΑΛ κ. Νίκος Καραμπατέας και ο γενικός διευθυντής της Halcor κ. Παναγιώτης Λώλος, επεσήμαναν στις παρουσιάσεις τους ότι σήμερα εντοπίζονται σημαντικά διεθνή Macro Trends που πηγάζουν από τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και την κλιματική ουδετερότητα τα οποία έχουν εισχωρήσει σε κλάδους όπως οι μεταφορές, η συσκευασία και τα κτίρια.

Το αλουμίνιο και ο χαλκός αποτελούν μέταλλα στα οποία θα στηριχθεί η μετάβαση, καθώς έχουν εφαρμογή σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανικής παραγωγής και μπορούν να ανακυκλώνονται επ’ άπειρον χωρίς να χάνουν τις ιδιότητές τους. Η ElvalHalcor με τις στρατηγικές της επενδύσεις και τις συνέργειες που επιτυγχάνουν οι δύο τομείς και οι θυγατρικές της, έχει τοποθετηθεί έγκαιρα για να καλύψει τη δυναμικά αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα και λύσεις αλουμινίου και χαλκού.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, αναφέρθηκε ότι παρατηρείται μια δυναμική άνοδος του όγκου πωλήσεων κατά 16,5% και του κύκλου εργασιών κατά 34,6%. Η οργανική κερδοφορία (a-EBITDA) στα 85,2 εκ. ευρώ αυξημένη κατά 25,5% έναντι του H1’20. Παράλληλα, διανεμήθηκε μέρισμα σε είδος και μετρητά συνολικού ύψους 94,6 εκ. ευρώ (0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Αναφορικά με τις προοπτικές των κλάδων της ElvalHalcor από τους ομιλητές επισημάνθηκαν τα εξής:

Οι προοπτικές των προϊόντων έλασης αλουμινίου:

  • Το αλουμίνιο αναδεικνύεται σε μέταλλο του μέλλοντος καθώς σημειώνεται παγκόσμια στροφή των κατασκευαστών στη χρήση αλουμινίου έναντι άλλων υλικών.
  • Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνει το αλουμίνιο το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στη γη και διακρίνεται για την αέναη ανακυκλωσιμότητά του, την κατάλληλη επιλογή για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Η παγκόσμια κατανάλωση σε προϊόντα έλασης αλουμινίου αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 4,1% μέχρι το 2025 *.
  • Η Elval έχει ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων υψηλής ποιότητας για αγορές όπως η συσκευασία, οι κατασκευές, η ναυπηγική, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια, οι βιομηχανικές εφαρμογές και η θέρμανση – ψύξη - κλιματισμός (HVAC&R). Επικεντρώνεται στρατηγικά στους κλάδους συσκευασίας και μεταφορών που αποτελούν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξή της.
  • Συσκευασία:
    • Η αύξηση ζήτησης για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται ότι θα αυξάνεται με ρυθμό 4,3%/έτος μέχρι το 2030*.
    • Μόνο στη Ευρώπη η επιπλέον ζήτηση για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται να αγγίξει τους 400.000 τόνους.**
  • Αυτοκινητοβιομηχανία:
    • Η ζήτηση αλουμινίου από την αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να σημειώσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 13,1% για το διάστημα 2019-2023*.

Ο Τομέας Έλασης Αλουμινίου (Elval):

  • Η Elval είναι ο μοναδικός παραγωγός επίπεδων προϊόντων αλουμινίου στην Ελλάδα και μαζί με τις θυγατρικές του τομέα αλουμινίου έχει καθιερωθεί ως μια από τις κορυφαίες βιομηχανίες του κλάδου της σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Διαθέτει και λειτουργεί το πιο προηγμένο τετραπλό θερμό έλαστρο στον κόσμο και αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης.
  • Το 86% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από πωλήσεις εκτός Ελλάδας σε περίπου 100 χώρες.
  • Έχει ολοκληρώσει ήδη επενδύσεις ύψους 150 εκατ. Ευρώ για την εγκατάσταση του τετραπλού θερμού έλαστρου (tandem)
  • Ολοκληρώνει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 100 εκατ. Ευρώ για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά 73% με 520 Ktns δυναμικότητας έτοιμου προϊόντος.
  • Διαθέτει 800 ΚΤ παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης που δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω επενδύσεις και μελλοντική ανάπτυξη.

Οι προοπτικές των προϊόντων Διέλασης Χαλκού & Κραμάτων:

  • Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη οδηγεί σε μία αυξανόμενη ζήτηση για σωλήνες χαλκού HVAC&R.
  • Η ένταση της αστικοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγεί σε γεωμετρική αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού
  • Οι επενδύσεις σε ανάπτυξη ΑΠΕ αλλά και υποδομών σε δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, συνεπάγονται την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού
  • Χαρακτηριστικά: η αύξηση της ζήτησης για καλώδια και HF (High-Frequency) καλώδια, προβλέπεται ότι θα επιφέρει αύξηση της ζήτησης κατά 30% για ταινίες χαλκού.
  • Η χρήση του χαλκού και των κραμάτων του στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι ως και 4 φορές υψηλότερη, ή 63 kg παραπάνω ανά όχημα, σε σχέση με τα συμβατικά. 140 εκατ. νέα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν μέχρι το 2035.
  • Εκτός της απευθείας χρήσης του χαλκού αλλά και των κραμάτων αυτού στα οχήματα, θα υπάρξει επιπλέον ζήτηση για την χρήση του, στις υποδομές των πόλεων και οδικού δικτύου, οι οποίες χρειάζονται για επαναφόρτιση μπαταριών αλλά και για την αυτοματοποίηση των λειτουργιών οδεύοντας προς την τεχνολογία της αυτόνομης κίνησης.

Ο τομεάς Διέλασης Χαλκού & Κραμάτων (Halcor)

  • H Halcor είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη
  • Εξάγει σε 80 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού τζίρου
  • Κορυφαία βιομηχανία στον κλάδο της με καθετοποιημένη παραγωγή και ανταγωνιστικότητα παγκοσμίου επιπέδου
  • Η Halcor τροφοδοτεί τη βιομηχανία κατασκευής κινητήρων με μπάρες από ειδικό κράμα ορείχαλκου (CuZnAl) για κατασκευή οδηγών βαλβίδων (valve guides).
  • Η Halcor τροφοδοτεί τη βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών ακροδεκτών καλωδίων (cable lugs) με σωλήνες άνευ ραφής από ειδική ποιότητα καθαρού χαλκού.
  • Μέσω των θυγατρικών του κλάδου χαλκού, η ElvalHalcor τροφοδοτεί τη βιομηχανία αυτοκινήτων με προϊόντα έλασης ή λάμες για ηλεκτρικούς συνδέσμους, πόλους μπαταριών, ζυγούς διανομής ισχύος, ηλεκτρονόμους, διακόπτες, ασφάλειες, κουτιά διανομής ρεύματος αλλά και σύρματα περιελίξεων για ηλεκτρικά μέρη αυτοκινήτων (συστήματα ABS, Start-Stop, ηλεκτρικοί καθρέπτες και παράθυρα).