ΔΕΗ: "Ναι" από την γενική συνέλευση στην AMK και πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ

19/10/2021, 17:29
ΔΕΗ:

Με συντριπτική πλειοψηφία άνω του 99% το σώμα των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 750 εκ. ευρώ και τη διάθεση νέων 232 εκατομμυρίων μετοχών.

Την ίδια στιγμή η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε και την μεταβίβαση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε εταιρία μέλος του fund από την Αυστραλία Maquarie.

Με τη διαδικασία να εκκινεί περί τα τέλη Οκτωβρίου η επιχείρηση αλλάζει σελίδα ενώ το δημόσιο αναμένεται να μειώσει τη συμμετοχή του στο 34%.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Στάσσης απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων γιατί η διοίκηση δεν αποφάσισε την πλήρη ιδιωτικοποίηση σε στρατηγικό επενδυτή επισήμανε: «Δεν ήταν επιλογή να πουληθεί όλο το ποσοστό μετοχών. Η περαιτέρω μετοχοποίηση της με την είσοδο πλειάδας επενδυτών και θεσμικών επενδυτών δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να αντλήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της και να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. Αναφορικά με τη διοίκηση της εισηγμένης μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο επενδυτών ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι Έλληνες μπορούν να διοικήσουν τη ΔΕΗ ισάξια όπως κάνουν και σε άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης η διοίκηση της εταιρίας απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων κι εξηγώντας τα οφέλη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για χρηματοδότηση της εταιρίας χωρίς πρόσθετο δανεισμό η χρηματοδότηση». Επισήμανε δε, ότι «τέτοιες ευκαιρίες είναι ιστορικές και παρουσιάζονται εξαιρετικά σπάνια στην ιστορία μιας εταιρίας. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη συναλλαγή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό της εταιρίας με περαιτέρω δανεισμό». Έδωσε ακόμη έμφαση και στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κεφαλαιαγοράς απέναντι σε τέτοιες κινήσεις ελληνικών εταιριών: «Υπάρχει τέτοια ελκυστική συγκυρία στις διεθνείς κεφαλαιαγορές που ποτέ έως σήμερα δεν συνάντησε καμία ελληνική εταιρία από το 2007».

Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων είναι το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών προς το τέλος του μήνα όπως επίσης και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Στις αρχές του Νοεμβρίου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα έσοδα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τον ΔΕΔΔΗΕ υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν ο επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διείσδυση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 έτη και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, πράγμα που αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.

Στη συνέλευση μετείχαν εκπρόσωποι του 73,72% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.