Πάνω από €1,2 δισ. η ΑΜΚ της ΔΕΗ λένε έγκυροι παρατηρητές

29/10/2021, 11:45
Πάνω από €1,2 δισ. η ΑΜΚ της ΔΕΗ λένε έγκυροι παρατηρητές

«Η πρόβλεψή μου  για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ που θα κλείσει στο σημερινό ΔΣ, είναι θριαμβική!

Προσωπικά βλέπω πάνω από 1,2 δισ ευρώ και δύσκολα γελιέμαι, μου το επιβεβαιώνουν και από ξένες πηγές όπως HSBC Λονδίνου και Societe από Παρίσι. Το απόλυτα ακριβές ύψος της αύξησης θα το ρυθμίσει η τεράστια ζήτηση μόλις ανοίξει το σχετικό βιβλίο.

Η τεράστια υπερκάλυψη που έρχεται θα αφήσει στη διοίκηση Στάσση το απόλυτο περιθώριο να αποφασίσει το τελικό ύψος της».

Με αυτά τα λόγια έμπειρο και παλιό στέλεχος του τραπεζικού χώρου που έχει αποσυρθεί μεν από την ενεργό δράση αλλά γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις διεθνώς, δίνει τη δική του «πινελιά» για τα αποτελέσματα από το σημερινό διοικητικό της συμβούλιο της ΔΕΗ στο οποίο θα καθοριστούν το εύρος και ο ακριβής αριθμός των νέων μετοχών («θα ξεπεράσουν τα 140 εκατομμύρια οι νέες μετοχές» λέει ο βετεράνος τραπεζίτης), με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει την επόμενη εβδομάδα, ίσως την Τρίτη.

Στο σημερινό ΔΣ, θα ληφθούν αποφάσεις και για τη διακύμανση της τιμής («από 8,2 ως 9 ευρώ» η …βετεράνειος πρόβλεψη) και τον αριθμό των νέων μετοχών («μέχρι και 150-160 εκατομμύρια» και να δούμε εάν θα επαληθευτεί) αλλά και για το ότι το ποσοστό του Δημοσίου που δεν μπορεί να πέσει κάτω του 33,3% έναντι του σημερινού 51% («θα επηρεάσει μάλλον τον συνωστισμό για την αύξηση, ίσως χρειαστεί και το Υπερταμείο να συμμετάσχει για να κρατηθεί η καταστατική μειοψηφία» λέει ο ίδιος) και για την διαδικασία προστασίας και συμμετοχής των παλαιών μετόχων.

Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ γίνεται όχι με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά με τη διαδικασία FMO (Free Market Offer) με accelerated book building, που σημαίνει ότι ανάλογα με τις προσφορές που θα γίνουν από επενδυτές για συμμετοχή στην ΑΜΚ, θα διαμορφωθεί το discount αλλά και η δυνατότητα της διοίκησης να ανακοινώσει πρόσθετη αύξηση ΜΚ πάνω στην αύξηση που έχει αποφασιστεί δηλαδή upsizing.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν θα υποβάλουν προσφορές στο βιβλίο και ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί, θα καθοριστεί το discount με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η αύξηση ενώ ταυτόχρονα εάν υπάρξει υπερκάλυψη θα μπορεί η διοίκηση της ΔΕΗ να ανακοινώσει μεγαλύτερο ποσό για την αύξηση κεφαλαίου.

Η μέθοδος αυτή δημιουργεί έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων και επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο ως προς το discount όσο και ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν.

Επίσης, όπως έχει γίνει γνωστό η CVC Capital, που μπαίνει στην αύξηση με 395 εκατ. ευρώ και με τιμή μετοχής στα 9 ευρώ, αποκτώντας ποσοστό 10% και με ρήτρα διακράτησης έξι μηνών, είναι εκ των πραγμάτων ο μοναδικός λεγόμενος βασικός επενδυτής. «Στην αύξηση πάντως με υψηλά ποσοστά θα μπούν Blackrock και EBRD» μας λέει ο παλαιός τραπεζίτης.