Παπαστράτος: Ενώνει τις δυνάμεις του με την Πολιτεία ενάντια στο παράνομο εμπόριο τσιγάρων

03/12/2021, 20:58
Παπαστράτος: Ενώνει τις δυνάμεις του με την Πολιτεία ενάντια στο παράνομο εμπόριο τσιγάρων

Μέσα από μία νέα πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης, Πολιτεία και Παπαστράτος ενισχύουν τη συνεργασία τους ενάντια στο παράνομο εμπόριο τσιγάρων.

Στη φωτογραφία από  αριστερά προς τα δεξιά): Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, Γ.Γ. Δημοσίας Τάξης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Λευτέρης Οικονόμου, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιάννης Μαστροκώστας, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Παπαστράτος, Αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης, Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας και Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, Αρχηγός Λιμενικού Σώματος

Με κεντρικό μήνυμα «Μαζί, σβήνουμε και το παράνομο τσιγάρο», η καμπάνια της Παπαστράτοςυλοποιείται, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στοχεύοντας στην ενημέρωση των πολιτών γύρω από τις σοβαρές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.

Στην εκδήλωση παρουσίασης της καμπάνιας, συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής, καθώς και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης.

Παρά τις σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τις επιτυχίες των διωκτικών Αρχών για την καταπολέμησή του, το παράνομο εμπόριο συνεχίζει να αποτελεί απειλή, για την οικονομία, την υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Σύμφωνα με έρευνα της KPMG, η Ελλάδα βρέθηκε το 2020 στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων. Σχεδόν ένα στα τέσσερα πακέτα τσιγάρων (22,4%) που καταναλώθηκαν ήταν παράνομο, με τις απώλειες για τα δημόσια ταμεία να ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, στην οποία έδωσαν το «παρών» και εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης ανακοίνωσε πως η εταιρεία θα διαθέσει 1 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2025, σε δράσεις για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων. Η νέα, δημόσια δέσμευση της Παπαστράτος εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας. Από το 2012 η Παπαστράτος έχει ήδη διαθέσει περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ στη μάχη κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, για την εκπαίδευση, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ενίσχυση των διωκτικών Αρχών με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

«Η Παπαστράτος στα 90χρονα γενέθλιά της, συνεχίζει το ταξίδι της προς ένα νέο προορισμό. Έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Σε αυτή την πορεία, τα παράνομα τσιγάρα δεν είναι απλώς εμπόδιο. Αποτελούν μια διαρκή απειλή για την κοινωνία, για κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η λύση στο πρόβλημα μπορεί να έρθει μόνο με έναν τρόπο. Ενώνοντας δυνάμεις, σχηματίζοντας μια μεγάλη συμμαχία με την Πολιτεία, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πως «Η περιστολή του λαθρεμπορίου καπνού αποτελεί στρατηγικής σημασίας δράση για την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών. Από την αρχή της θητείας μας, λάβαμε κομβικής σημασίας πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η θέσπιση του νόμου 4758/2020, και έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Ωστόσο, η επίλυση του σύνθετου αυτού προβλήματος απαιτεί πολυδιάστατες, αλλά και ταυτόχρονα, στοχευμένες ενέργειες, ενισχυμένη συνεργασία και ενεργό εμπλοκή της κοινωνίας και των οικονομικών δρώντων. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω τη σημερινή πρωτοβουλία της “Παπαστράτος” για την καμπάνια ενημέρωσης. Καμπάνια που έρχεται να ενώσει τη “φωνή” της με το ηχηρό μήνυμα της Κυβέρνησης για μηδενική ανοχή στα οργανωμένα δίκτυα του παράνομου εμπορίου και σε όλους όσους θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των πολιτών, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ίδια την οικονομία».

Στο δύσκολο, πλην κρίσιμο έργο των διωκτικών Αρχών αναφέρθηκαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε πως «Καμία μορφή εγκλήματος δεν είναι για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λιγότερο σημαντική. Ό,τι απειλεί τον πολίτη, ό,τι απειλεί την κοινωνία και την οικονομία μας, είναι η αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Χάρη στους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ., από το 2018 μέχρι σήμερα, εντοπίστηκαν 28 εργοστάσια/εργαστήρια / γραμμές παραγωγής λαθραίων τσιγάρων και προϊόντων καπνού, 1 εκτυπωτικό κέντρο (τυπογραφείο) για εκτύπωση ετικετών τσιγάρων και μεγάλος αριθμός αποθηκών, σε ένα συνολικό αριθμό υποθέσεων που ξεπερνά τις 5.500. Επιτυχίες που απέτρεψαν τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των νόμιμων εταιρειών του κλάδου, τη διαφυγή φόρων από τα δημόσια ταμεία και προστάτεψαν την υγεία των καταναλωτών, καθώς η ποιότητα των λαθραίων προϊόντων είναι αμφίβολη.», ενώ ο κ. ΓιάννηςΠλακιωτάκης δήλωσε πως «Μια από τις βασικές αποστολές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος και ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος, μέρος του οποίου είναι και το θαλάσσιο λαθρεμπόριο. Το Λιμενικό Σώμα και στον τομέα αυτόν, όπως και στους άλλους τομείς των αρμοδιοτήτων του, έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο. Συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία, από το 2011 μέχρι και σήμερα το Λιμενικό Σώμα :

  • Έχει εξαρθρώσει 707 οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.
  • Έχει προβεί σε 1.234 συλλήψεις.
  • Έχει συλλέξει 1,4 δις. παράνομα τσιγάρα καθώς και 13,9 τόνους καπνού.
  • Έχει κατάσχει 277 οχήματα και 45 πλοία.
  • Έχει διασφαλίσει ότι δεν διέφυγαν 242,3 εκατομμύρια ευρώ σε δασμούς. (242.290.668,09 εκατ. ευρώ).

Πρόκειται για μια ακόμα, πολύ σημαντική, διάσταση της πολυεπίπεδης προσφοράς του Λιμενικού Σώματος στον τόπο μας. Στην εθνική οικονομία και στην Ελληνική κοινωνία. Και είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς πως αυτή η – λιγότερο γνωστή - προσφορά του αναγνωρίζεται από μεγάλους οργανισμούς όπως η Παπαστάτος, αλλά και η Philip Morris International».

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος δήλωσε ότι «η περιστολή του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων αποτελεί ένα κοινό, εθνικό στόχο. Σε νομοθετικό επίπεδο, μεταξύ άλλων, αναβαθμίσαμε το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) για την περιστολή του λαθρεμπορίου και επεκτείναμε τις αρμοδιότητές του. Προχωρήσαμε στην κύρωση και ενεργοποίηση του Διεθνούς Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού. Στον επιχειρησιακό τομέα, οι διωκτικές Αρχές κατάφεραν να εξαρθρώσουν 13 πλήρως εξοπλισμένα εργοστάσια παραγωγής παράνομων τσιγάρων. Και είμαστε μόνο στην αρχή. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία που έχουμε θα συνεχίσει να επισφραγίζεται με θετικές δράσεις και αποτελέσματα».

Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ δήλωσε πως «Η συνεργασία του Κράτους με τον ιδιωτικό τομέα είναι ένα από τα βασικά όπλα και στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου. Καλωσορίζουμε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Παπαστράτος, την οποία και ευχαριστούμε. Συνεχίζουμε μαζί, εντείνοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μας και την παραγωγική συνεργασία μας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του υγιούς ανταγωνισμού».