Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών

10/12/2021, 11:35
Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών

Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ στην Italgas SpA έναντι συνολικού τιμήματος 733 εκατ. ευρώ.

Τη συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, εκ μέρους των ΕΛΠΕ ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του ομίλου Γεώργιος Αλεξόπουλος και ο γενικός διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών ομίλου ΕΛΠΕ Ιωάννης Αψούρης, ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas SpA Paolo Gallo και ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas NewCo SRL Pier Lorenzo Dell'orco.

Οι υπογραφές έγιναν παρουσία των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης 'Αδωνι Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, της πρέσβεως της Ιταλίας Patrizia Falcinelli, του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη, του προέδρου της Italgas Alberto Dell'acqua και του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Παρόντες ήταν, επίσης, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Υποδομών Χαρίτωνας Κυριαζής και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Χατζής.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών συστάθηκε τον Απρίλιο 2020 σε συνέχεια της μερικής διάσπασης του κλάδου υποδομών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ). Αποστολή της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα μέσω των ΕΔΑ και της ΔΕΔΑ, διασφαλίζοντας την παροχή αερίου σε όλη την επικράτεια.

Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε διάστημα περίπου 3 μηνών από την ανακήρυξη της Italgas ως προτιμητέου επενδυτή εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, επισημαίνοντας ότι «επιδίωξη του Ταμείου είναι η ανάδειξη των περιουσιακών στοιχείων που έχει υπό τη διαχείρισή του και η δημιουργία υπεραξίας από την αξιοποίησή τους. Πιστή σε αυτή τη φιλοσοφία είναι και η σημερινή συμφωνία που υπογράψαμε για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, την οποία αναμένουμε να δούμε να αναπτύσσεται δυναμικά υπό τη σκέπη του νέου μετόχου της».

Χρ. Σταϊκούρας: Η συμφωνία πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών δείχνει την εμπιστοσύνη διεθνών επιχειρηματικών ομίλων στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Για συμφωνία που αποτυπώνει την εμπιστοσύνη διεθνών επιχειρηματικών ομίλων στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα, δύο χρόνια μετά την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας, ολοκληρώνεται η συμφωνία πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, έναντι σημαντικού τιμήματος. Ως υπουργός Οικονομικών, τη χαιρετίζω.

Συμφωνία που αποτυπώνει την εμπιστοσύνη διεθνών επιχειρηματικών ομίλων στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη, με ιδιαίτερα αυξημένη δυναμική και προηγμένη τεχνογνωσία, η οποία αναμένεται να δώσει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΠΑ Υποδομών και να συμβάλει στην υλοποίηση περαιτέρω επενδύσεων με πράσινο αποτύπωμα, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν, εντατικά και μεθοδικά, τη Διοίκηση και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, για το θετικό αυτό αποτέλεσμα. Ευελπιστώ ότι η εξέλιξη της επένδυσης θα επιβεβαιώσει τη στόχευση όλων μας για την υλοποίηση επενδύσεων που θα διακρίνονται από οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα».