National Energy: Χρηματοδότηση €60 εκατ. για την κατασκευή Φ/Β σταθμών ισχύος 60MWp

20/12/2021, 11:09
National Energy: Χρηματοδότηση €60 εκατ. για την κατασκευή Φ/Β σταθμών ισχύος 60MWp

H National Energy ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους € 60 εκατομμυρίων μέσω της Τράπεζας Πειραιώς για την κατασκευή 60MWp Φωτοβολταϊκών Σταθμών.

Συγκεκριμένασ, η National Energy "NE" ανακοίνωσε τη σύναψη Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 60 εκατομμυρίων € ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς, αναφορικά με την χρηματοδότηση του σχεδιασμού, προμήθειας και εγκατάστασης ομάδας επτά (7) Φωτοβολταϊκών Σταθμών (ΦΣ) Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 60.30 MWp. Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει τα έργα δικτύου διασύνδεσης αυτών καθώς και την επέκταση υφιστάμενου Υποσταθμού ανύψωσης τάσης 33/150 kV με την προσθήκη νέου μετασχηματιστή ισχύος 90/110 MVA.
Η National Energy, στο πλαίσιο της σταδιακής εξαγοράς ενός χαρτοφυλακίου ΦΣ 275 MWp, ολοκλήρωσε επιτυχώς την κατασκευή και σύνδεση 24 MWp, όπως ανακοίνωσε στις 29 Ιουλίου 2021. Με την σύνδεση των επιπλέον 60 MWp, το μεικτό χαρτοφυλάκιο λειτουργούντων φωτοβολταικών και αιολικών έργων της εταιρείας θα φτάσει τα 151 MW στην Ελλάδα.

Οι εν λόγω ΦΣ ανήκουν εξ ολοκλήρου στην ελληνική θυγατρική εταιρεία της National Energy, New NE Solar Developments Two 2 Μονοπρόσωπη ΑΕ (NNESD2), ενώ κατανέμονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (51.5 MWp) και Πελοποννήσου (8.8 MWp). Οι διαδικασίες κατασκευής έχουν ήδη εκκινήσει και η σύνδεσή των ΦΣ με το Σύστημα προγραμματίζεται εντός του β' εξαμήνου του 2022.

Για την επιτυχή διαδικασία σύναψης της χρηματοδότησης, την National Energy υποστήριξαν οι: KLC Law Firm (Νομικός Σύμβουλος), TUV Austria, PI Berlin (Τεχνικοί Σύμβουλοι), Marsh (Ασφαλιστικός Σύμβουλος), και EY (Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος), ενώ την Τράπεζα Πειραιώς υποστήριξαν οι: PotamitisVekris Law Firm (Νομικός Σύμβουλος), TUV Hellas (Τεχνικός Σύμβουλος), και Howden Matrix (Ασφαλιστικός Σύμβουλος).

Ο κ. Γεώργιος Λάγιος, Country Manager της National Energy, δήλωσε: «Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την υψηλού επιπέδου υποστήριξη εκ μέρους των συνεργατών μας που συνετέλεσαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής. Προσβλέπουμε πλέον στην περάτωση της κατασκευαστικής περιόδου και της σύνδεσης των έργων μας στο δίκτυο».

Η εταιρεία National Energy ιδρύθηκε στα τέλη του 2018 με έδρα το Λονδίνο ως μια ευέλικτη επενδυτική πλατφόρμα επικεντρωμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα στα φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα. Η εταιρεία χρηματοδοτείται από αμερικανικά κεφάλαια και η πολιτική της είναι συνδεδεμένη με μακροπρόθεσμες επενδύσεις και στρατηγικές εξαγορές. Ο στόχος της National Energy είναι να αναπτύξει, χρηματοδοτήσει και να εγκαταστήσει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος τουλάχιστον 2 GWp, επιτάχυνοντας την μετάβαση προς τις καθαρές μορφές ενέργειας.

Η εταιρεία σήμερα κατέχει σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, διαθέτοντας ήδη χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων συνολικής ισχύος 91 MWp. Η National Energy απασχολεί διεθνή ομάδα συνεργατών με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία, ενώ συνεχίζει να επαυξάνει το ανθρώπινο δυναμικό της και την παρουσία της στην Ελλάδα. Επιδίωξη της εταιρείας είναι η πλήρης συμμόρφωση με τις αρχές ESG (Environmental, Social and Corporate Governance), συντελώντας στο Impact Investing με επίκεντρο το ήθος και την ευθύνη απένταντι στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες.