FOURLIS: Συμφωνία της Trade Estates για το εμπορικό πάρκο Florida1

22/12/2021, 13:05
FOURLIS: Συμφωνία της Trade Estates για το εμπορικό πάρκο Florida1

H Trade Estates ΑΕΕΑΠ, εταιρεία του ομίλου Fourlis, ανακοίνωσε την υπογραφή του συμφωνητικού αγοράς μετοχών της εταιρείας ΚΤΗΜΑΤΟΔΟΜΗ ΑΕ, ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας του μεγαλύτερου εμπορικού πάρκου στην Ελλάδα, με την επωνυμία FLORIDA 1.

Το εμπορικό πάρκο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται σε μια επιφάνεια 132.000 τ.μ., με εμπορικές επιφάνειες 31.407 τ.μ., μισθωμένες στο 100% σε δώδεκα από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής στην Ελλάδα (Leroy Merlin, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, JUMBO, Κωτσόβολος, Μουστάκας, Jysk και άλλοι).

Το εμπορικό πάρκο FLORIDA 1 έχει πετύχει εντυπωσιακές επιδόσεις ανάκαμψης στην εξέλιξη της πανδημίας, αναδεικνύοντας τα μοναδικά εμπορικά χαρακτηριστικά του καθώς και την ανθεκτικότητα του, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει την επιλογή της στρατηγικής της Trade Estates να επικεντρωθεί σε αυτή την κατηγορία εμπορικών ακινήτων. Η εταιρεία μετά την συγκεκριμένη εξαγορά, αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα της κατά 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το εμπορικό πάρκο βρίσκεται γεωγραφικά στην ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή της Θέρμης, με εύκολη οδική πρόσβαση κοντά στο ανατολικό άκρο της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στη συγκεκριμένη τοποθεσία θα λειτουργήσει σταθμός μετρό της Γραμμής 2 που συνδέει στο αστικό κέντρο με το Αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Το εμπορικό πάρκο FLORIDA 1 μαζί με το γειτνιάζον κατάστημα ΙΚΕΑ, ακίνητο ιδιοκτησίας της Trade Estates, δημιουργούν έναν εμπορικό κόμβο 50.000 τ.μ., στον οποίο η εταιρεία σκοπεύει να αξιοποιήσει τις συνέργειες που προκύπτουν και σχεδιάζει μέσω της ενεργούς διαχείρισης των περιουσιακών της στοιχείων και των ανακαινίσεων προστιθέμενης αξίας, την περαιτέρω βελτιστοποίηση της απόδοσης του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου. Επίσης, μέσω της παγκόσμιας δικτύωσης λιανικής που διαθέτει η διοίκησής της, η εταιρεία σκοπεύει να εισαγάγει νέα εμπορικά concepts στην ελληνική αγορά.

Η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρείας να εξειδικευτεί και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη εμπορικών πάρκων και κέντρων Logistics νέας γενιάς καθώς οι δύο αυτές κατηγορίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσέγγισης omnichannel που εξελίσσεται στο παγκόσμιο εμπόριο. Τα εμπορικά πάρκα αποτελούν σήμερα την ισχυρότερη τάση στις νέες αναπτύξεις λιανικού εμπορίου παγκοσμίως, καθώς οι καταναλωτές έχοντας στη διάθεσή τους λιγότερο διαθέσιμο χρόνο αλλά και στη μετά covid εποχή θα αναζητούν συνεχώς εύκολη, ασφαλή και άμεση πρόσβαση σε αγορές και υπηρεσίες.

Η Trade Estates ξεκίνησε την δραστηριότητα της με ενεργητικό 183 εκατ. ευρώ και είναι μια από της μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Είναι η μόνη με εξειδικευμένη στόχευση η οποία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στις σχέσεις με τους μισθωτές και στα λειτουργικά κόστη. Η εξειδίκευση είναι επίσης ο υπ' αριθμόν ένα παράγοντας επιλογής των διεθνών θεσμικών που επενδύουν σε περιφερειακές εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας. Η εξαγορά του Florida 1 αποτελεί την πρώτη από μια σειρά προγραμματισμένων επενδύσεων σε αναπτύξεις και εξαγορές που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

H Trade Estates προσαρμοζόμενη στη νέα πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομίας, θα προχωρήσει στην εφαρμογή πρωτοβουλιών εξοικονόμησης ενέργειας και αναβάθμισης του συνόλου των ακινήτων της με βάση τις νέες αρχές βιωσιμότητας και προτύπων της κυκλικής οικονομίας που επιτάσσουν οι αρχές ESG.

Ο προέδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Βασίλης Φουρλής δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι και υπερήφανοι γιατί λίγους μήνες μετά την ίδρυση της Trade Estates ΑΕΕΑΠ ανακοινώνουμε την απόκτηση ενός εκ των ισχυρότερων και ανθεκτικότερων εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα. H συγκεκριμένη συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι του δυναμικού στρατηγικού πλάνου της εταιρίας μας για την δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου μοναδικών εμπορικών ακινήτων μέσω εξαγορών και αναπτύξεων σε όλη την επικράτεια και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή».

Η εν λόγω επένδυση θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή του οριστικού συμφωνητικού μεταβίβασης των μετοχών της ΚΤΗΜΑΤΟΔΟΜΗ ΑΕ, μετά την πλήρωση συγκεκριμένων αιρέσεων που προβλέπονται στο συμφωνητικό αγοράς μετοχών.

Τo συνολικό τίμημα για την αγορά των μετοχών θα ισούται με την αξία της καθαρής θέσης (NAV) της προς απόκτηση εταιρείας, όπως αυτή θα προσδιοριστεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους του συμφωνητικού.

Σημειώνεται ότι η Trade Estates AEEAΠ στοχεύει να εισάγει τις μετοχές της προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός του 2022.