Έρχεται ξεκαθάρισμα στην Ενέργεια

06/03/2022, 11:31
Έρχεται ξεκαθάρισμα στην Ενέργεια

«Ενδεχομένως το 2022 να είναι χρονιά ξεκαθαρίσματος των παρόχων ρεύματος και φυσικού αερίου, αφού τα τεράστια προβλήματα θα φέρουν λουκέτα, εξαγορές και συγχωνεύσεις».

Αυτή είναι η εκτίμηση παράγοντα της ΡΑΕ που παρακολουθεί στενά την αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου και συνεχίζει: «είναι γεγονός ότι οι προμηθευτές και πελάτες περνάνε σκληρή δοκιμασία από τη στιγμή που οι πελάτες καλούνται να πληρώσουν πανάκριβους λογαριασμούς Δεκεμβρίου, σε υπερδιπλάσιες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο ενώ οι εταιρείες παροχής ενέργειας προσπαθούν να καλύψουν τα μεγάλα κόστη προμήθειας ενέργειας».

Οι πάροχοι ενέργειας κάνουν διακανονισμούς οφειλών σε μηνιαίες δόσεις, ενώ οι επόμενοι λογαριασμοί που επίσης είναι υψηλοί μπαίνουν και αυτοί σε αντίστοιχες ρυθμίσεις.

Το χρέος

Η μαύρη τρύπα των προβληματικών παρόχων ενέργειας, ανέρχεται σε 650 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι οφειλές τους προς τις τράπεζες.

Μάλιστα δύο από τις εταιρείες από τους παρόχους έχουν προχωρήσει σε γενικευμένη στάση πληρωμών το τελευταίο επτάμηνο, ενώ εισπράττουν κανονικά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τους καταναλωτές που περιλαμβάνει το πελατολόγιό τους. Στα κέντρα εξουσίας σκέπτονται να κάνουν διακριτικές παρεμβάσεις.