Στις κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις για το επιχειρείν η Αθήνα

28/03/2022, 16:06
Στις κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις για το επιχειρείν η Αθήνα

Για να ανοίξει κανείς μία επιχείρηση στην Αθήνα θα πρέπει να ακολουθήσει μόλις τρεις διαδικασίες και θα χρειαστεί μόλις 4 ημέρες. Καταλαμβάνει έτσι την τέταρτη καλύτερη θέση στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από την κατάταξη του Enterprising Cities Index της Takepayments.

Στην ελληνική πρωτεύουσα καταγράφεται αύξηση 182% στον αριθμό των επιχειρήσεων από το 2006. Ο δείκτης Enterprise Cities κατατάσσει τις ευρωπαϊκές πόλεις στη βάση 5 παραγόντων:

1. Πόσες διαδικασίες απαιτούνται για να ανοίξει κανείς μία επιχείρηση (στοιχεία από ΟΗΕ και Παγκόσμια Τράπεζα)

2. Αριθμός ημερών που απαιτούνται για να ανοίξει κάποιος μία επιχείρηση (στοιχεία από ΟΗΕ και Παγκόσμια Τράπεζα

3. Αριθμός νέων εγγεγραμμένων επιχειρήσεων (Στοιχεία ΟΗΕ, Παγκόσμια Τράπεζα)

4. Ποσοστό αύξησης στο ενδιαφέρον για έναρξη επιχείρησης (με βάση τις αναζητήσεις στη Google)

5. Επίδοση στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας του Heritage

Με βάση τους παραπάνω παράγοντες μόνο το Κέμπριτζ, το Ταλίν και η Βαρσοβία παρουσιάζουν καλύτερη βαθμολογία. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Άμστερνταμ.

1) Κέμπριτζ, Βαθμολογία: 3,18 – Η πόλη δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από την 9η θέση. Τον τελευταίο μόνο χρόνο είχε αύξηση 40% στον αριθμό του ενδιαφέροντος για έναρξη επιχείρησης. Έχει ισχυρότατους δεσμούς με το χρηματοοικνομικό κέντρο του Λονδίνου και ένα πανεπιστήμιο παγκοσμίου φήμης, γεγονός που την καθιστά ιδανική τοποθεσία για ίδρυση επιχείρησης.

2) Ταλίν, Βαθμολογία: 3,11 – Η Εσθονία είναι γνωστή για την προώθηση της καινοτομίας και τις εντυπωσιακές επιδόσεις της στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ήταν η πρώτη χώρα που καθιέρωσε τις ψηφιακές ταυτότητες. Η πρωτεύουσά της θεωρείται μία από τις πιο οικονομικά προσιτές πόλεις. Έχει επίσης πολύ ισχυρές επιδόσεις στην οικονομική ελευθερία και την ποιότητα ζωής.

3) Βαρσοβία, Βαθμολογία: 2,99 – Τον τελευταίο χρόνο το ενδιαφέρον για έναρξη επιχείρησης στην πρωτεύουσα της Πολωνίας έκανε άλμα 75%. Από το 2006 οι εγγραφές επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατά 181%.

4) Αθήνα, Βαθμολογία: 2,68 – Πέρα από τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Αθήνα έχει γίνει η έδρα πολλών καινοτόμων τεχνολογικών startups και επιχειρήσεων του τουρισμού και της φιλοξενίας.

5) Άμστερνταμ, Βαθμολογία 2,68 – Απαιτούνται 4 διαδικασίες και 3,5 ημέρες για την έναρξη μίας επιχείρησης. Η Ολλανδία έχει υψηλή θέση στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας και είναι γνωστή για την καινοτομία και την διευκόλυνση του επιχειρείν.