Όμιλος ΤΙΤΑΝ και Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου: Στηρίζουν με συνολική δωρεά ύψους 1 εκατ. ευρώ δράσεις για το παρόν και το μέλλον του φυσικού περιβάλλοντος

30/06/2022, 16:18
Όμιλος ΤΙΤΑΝ και Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου: Στηρίζουν με συνολική δωρεά ύψους 1 εκατ. ευρώ δράσεις για το παρόν και το μέλλον του φυσικού περιβάλλοντος

Με κοινό στόχο ένα αειφόρο μέλλον, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στους τομείς της πρόληψης και της αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, τη συμβολή στο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, την εκπόνηση μελετών κλιματικών κινδύνων και την υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης

Ένα πολυεπίπεδο σχέδιο δράσης, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην εθνική προσπάθεια για την αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών και τον σχεδιασμό δράσεων πρόληψης για το μέλλον.

Η παρουσίαση έγινε στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι Βοιωτίας, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Στυλιανίδη, του Γενικού Γραμματέα Δασών, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση και του Γενικού Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, κ. Ευάγγελου Γκουντούφα, τους οποίους υποδέχτηκαν η κα Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, Αντιπρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Ομίλου ΤΙΤΑΝ και ο κ. Νέλλος Κανελλόπουλος, Πρόεδρος Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης οι κκ. Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Περιβάλλοντος, ΕΚΠΑ και ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ, καθώς και η κα Αλέξια Νικηφοράκη, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), οι οποίοι περιέγραψαν το έργο που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων. Παράλληλα, παρουσιάστηκε μέρος του κινητού εξοπλισμού που παραδίδεται στις δυνάμεις κατάσβεσης.

Το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα το καλοκαίρι του 2021, συνταχθήκαν για να υποστηρίξουν στοχευμένα και αποτελεσματικά τη συλλογική προσπάθεια για ένα αειφόρο μέλλον.

Ως αποτέλεσμα, το Ίδρυμα Π.&Α. Κανελλοπούλου υλοποιεί τις εξής δράσεις:

  • Συμβολή στοΠρόγραμμαΑνασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.
  • Διάθεση 2 ειδικών οχημάτων Πυρόσβεσης και Πολιτικής Προστασίας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Εκπόνηση και εκτέλεση εκπαιδευτικού προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την πρόληψη από τις πυρκαγιές, σε συνεργασία με την ΕΕΠΦ.

Παράλληλα, ο ΤΙΤΑΝ, σε στενή και άμεση συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους αρμόδιους φορείς σε όλες τις περιοχές που γειτνιάζουν με δραστηριότητές του, προχωρά ήδη και σε:

  • Διάθεση συνολικά 50 σιλοφόρωνοχημάτων, τα οποία έχουν μετατραπεί σε δεξαμενές νερού χωρητικότητας 30κ.μ. έκαστο, για τον ανεφοδιασμό πυροσβεστικών οχημάτωνστις Περιφέρειες Αττικής (συγκεκριμένα Δυτική Αττική), Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας.
  • 3 ανοιχτές δεξαμενές νερού χωρητικότητας 40κ.μ. εκάστη ώστε να διευκολύνεται ο ταχύς ανεφοδιασμός ελικοπτέρων πυρόσβεσης (οι δεξαμενές αυτές τοποθετούνται σε λατομικές εγκαταστάσεις της εταιρίας στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας).
  • Μελέτες εκτίμησης κλιματικών κινδύνων σε όμορες περιοχές των εργοστασίων Δρεπάνου, Ευκαρπίας, Καμαρίου, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, προκειμένου η πολύτιμη γνώση να χρησιμοποιηθεί για την κατάλληλη προετοιμασία όλων και την αποφυγή ανάλογων φαινομένων στο μέλλον.

Κατά την παρουσίαση των δράσεων και των σιλοφόρων οχημάτων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Σήμερα είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τις διοικήσεις της εταιρίας ΤΙΤΑΝ και του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου για την εξέλιξη των δράσεων που υλοποιούν, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού. Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Πιστοί στη δέσμευσή τους, συμβάλλουν στην αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και υλοποιούν με συνέπεια ενέργειες, όπως δωρεές σιλοφόρων, δεξαμενών νερού και ειδικών οχημάτων. Επίσης, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, εκπονούν μελέτες και υλοποιούν προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, ώστε να επιταχυνθεί η φυσική αναγέννηση των δασικών εκτάσεων και η πρόληψη των πυρκαγιών.

Δείχνουν, με αυτό τον τρόπο, τόσο την κοινωνική τους ευαισθησία, όσο και την αξία που έχει η ευθύνη για το Περιβάλλον σε μια Ανοικτή Κοινωνία όπως η ελληνική. Από τη δική μας πλευρά, η κυβέρνηση είναι πάντα παρούσα και, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ανταποκρίνεται στην επείγουσα ανάγκη για την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και στην αναγέννηση και προστασία του φυσικού μας πλούτου. Το θεωρούμε ηθική υποχρέωση και καθήκον να διαφυλάξουμε τα δάση μας, που αποτελούν τη φυσική μας κληρονομιά και να τα παραδώσουμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στις επόμενες γενιές

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρία ΤΙΤΑΝ και το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου για την ευγενική προσφορά τους. Μια προσφορά που αναδεικνύει στο μέγιστο βαθμό τη σημασία των συνεργειών στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Γιατί η συνεργασία παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσέγγισή μας. Βρίσκεται στο επίκεντρο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, επιχειρήσεις και φορείς που ξεχωρίζουν με τη δράση τους, όπως ο ΤΙΤΑΝ και το Ίδρυμα Κανελλοπούλου. Συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις και τους πολίτες.

Συνεργασία σε κάθε επίπεδο: στην πρόληψη, την προετοιμασία/ετοιμότητα, την ανθεκτικότητα. Οι προκλήσεις με τις οποίες μας φέρνει αντιμέτωπους η κλιματική αλλαγή απαιτούν να ενώσουμε δυνάμεις και να δράσουμε από κοινού. Γιατί η διαχείριση κινδύνου από φυσικές καταστροφές δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από ένα φορέα. Και πάλι θερμές ευχαριστίες για την αυτή την τόσο αξιέπαινη πρωτοβουλία».

Ο κ. Νέλλος Κανελλόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου υπογράμμισε:

«Στο Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου θεωρούμε αυτονόητη τη συμμετοχή μας στην εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση περιοχών που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές, καθώς και το σχεδιασμό προληπτικών δράσεων για την αποφυγή νέων. Με τη συνεργασία των τοπικών αρχών και των αρμόδιων φορέων κατανείμαμε το συνολικό ποσό του 1 εκατ. ευρώ που δεσμεύσαμε από κοινού με τον Τιτάνα, στην παροχή εξοπλισμού πυρόσβεσης, τη συνεισφορά στο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, καθώς και την υλοποίηση προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη πυρκαγιών.

Η δωρεά αυτή είναι παράλληλα και ένας συμβολικός τρόπος για να εκφράσουμε το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους εκείνους που ξεπερνούν καθημερινά τον εαυτό τους για να προσφέρουν στον τόπο και τους συνανθρώπους μας».

Η κα. Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, Αντιπρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Ομίλου ΤΙΤΑΝ, τόνισε: «Μετά και τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές, γίνεται ακόμη πιο σαφές ότι η κλιματική αλλαγή θα μας φέρνει όλο και πιο συχνά αντιμέτωπους με τέτοια, απειλητικά φαινόμενα.

Η δέσμευση του Τιτάνα προς το περιβάλλον και την κοινωνία, υπαγορεύει να αντιμετωπίζουμε την καταστροφή ως ευκαιρία θετικής δράσης και άντλησης χρήσιμων μαθημάτων για το μέλλον. Με αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης, διαθέτουμε σε Περιφερειακές αρχές και φορείς Πολιτικής Προστασίας απαραίτητο εξοπλισμό για άμεση παρέμβαση και αναλαμβάνουμε την εκπόνηση μελετών για το παρόν και το μέλλον του φυσικού μας περιβάλλοντος και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας».