Ευ. Μυτιληναίος: Το φυσικό αέριο θα πέσει στα 100 ευρώ

04/10/2022, 15:36
Ευ. Μυτιληναίος: Το φυσικό αέριο θα πέσει στα 100 ευρώ

Ο πρόεδρος του ομίλου Mytilineos άσκησε κριτική σε Κομισιόν και Γερμανία, ενώ απέδωσε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση

Πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στα 100 ευρώ/ Mwh προέβλεψε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, τόνισε ωστόσο ότι η ενεργειακή κρίση δεν θα λήξει μαζί με τον πόλεμο.

«Το φυσικό αέριο έχει ήδη ξεκινήσει να κινείται πτωτικά και πιστεύω ότι θα συνεχίσει και θα πάμε στα 100 ευρώ/MWh, είμαστε σε μια πτωτική πορεία αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 25 πλοία στη Μεσόγειο που περιμένουν να υπάρξει χώρος στους τερματικούς σταθμούς για να ξεφορτώσουν», ανέφερε ο επικεφαλής της Mytilineos, μιλώντας στο συνέδριο «Η Ελλάδα μετά VI» του Κύκλου Ιδεών» με κεντρικό θέμα: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση.

Ο πρόεδρος της Mytilineos άσκησε κριτική σε Κομισιόν και Γερμανία, ενώ απέδωσε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης. Σημείωσε ότι ο εφοδιασμός της χώρας είναι εξασφαλισμένος, ωστόσο οι λογαριασμοί θα είναι τσουχτεροί.

Κριτική σε Γερμανία και Κομισιόν

Ο Ευ. Μυτιληναίος άσκησε κριτική στη Γερμανία για τη στάση που τηρεί στην ενεργειακή κρίση, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τους χειρισμούς της Κομισιόν.

«Είμαστε σε μια ενεργειακή κρίση που πνίγει την Ευρώπη, και η Γερμανία προχωρά σε λύσεις προστασίας των δικών της νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πάμε σε μια νέα ευρωπαϊκή κατάταξη και ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων υπέρ των ισχυρών», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αισθάνεται τη μεγαλύτερη απογοήτευση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση στις αποφάσεις της», τόνισε.

Πλαφόν στο φυσικό αέριο

Όσον αφορά τηνεπιβολή πλαφόν, ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε αστεία την πρόταση για πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο, υπενθυμίζοντας και τη δήλωση Πούτιν ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη εάν συμβεί κάτι τέτοιο. Για την πρόταση που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση για την επιβολή γενικού πλαφόν στις εισαγωγές αερίου σημείωσε ότι πρόκειται για μια θετική προσέγγιση, το δύσκολο σημείο της οποίας είναι ο προσδιορισμός μιας τιμής που θα είναι ελκυστική ώστε να έρθουν νέα φορτία και ταυτόχρονα θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που πληρώνουμε τώρα. Πρέπει να βρούμε ένα χρυσό νούμερο που να καλύπτει και τις δύο προϋποθέσεις (ελκυστική και χαμηλή).