Μ. Μανουσάκης – ΑΔΜΗΕ: «ΑΠΕ και δίκτυα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος»

23/11/2022, 14:46
Μ. Μανουσάκης – ΑΔΜΗΕ: «ΑΠΕ και δίκτυα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος»

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης στο 5ο Athens Investment Forum

Η ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων είναι ανάγκη να τεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς σχεδιασμού για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς ΑΠΕ χωρίς δίκτυα δεν μπορούν να υπάρξουν, τόνισε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης στο 5ο Athens Investment Forum.

«ΑΠΕ και δίκτυα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε τώρα περισσότερα έργα μεταφοράς, τα οποία επιβάλλεται να αποκτήσουν υψηλή επενδυτική προτεραιότητα σε διεθνές επίπεδο, όπως συμβαίνει ήδη με τις ΑΠΕ».

Πέντε προτεραιότητες

Ο κ. Μανουσάκης ανέδειξε ως τις πέντε κύριες προτεραιότητες για την ταχύτερη ανάπτυξη ηλεκτρικών δικτύων στην Ελλάδα, την επίσπευση των αδειοδοτικών διαδικασιών, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ με την απαιτούμενη ρυθμιστική στήριξη, την αποδέσμευση ηλεκτρικού χώρου για νέες επενδύσεις ΑΠΕ, την ενίσχυση των προσλήψεων εξειδικευμένων στελεχών και την αύξηση των κοινοτικών ή κρατικών χρηματοδοτήσεων.

Μεταφέροντας τις διαπιστώσεις του από την πρόσφατη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27, όπου ο ΑΔΜΗΕ κατόπιν πρόσκλησης της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά, ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι δυστυχώς δεν υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων σε υποδομές δικτύων.

«Εάν θέλουμε να παραδώσουμε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον στις επόμενες γενιές, και να έχουμε ενεργειακή επάρκεια στο μέλλον, πρέπει να γίνει άμεσα γενναία αύξηση των επενδύσεων σε ηλεκτρικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε ενέργεια φτηνή, φιλική στο περιβάλλον και αρκετή για όλους τους καταναλωτές», τόνισε. Συμπλήρωσε ότι «χρειαζόμαστε πιο πυκνά δίκτυα διασυνδέσεων για ακόμη περισσότερες ανταλλαγές καθαρής ενέργειας, σε διακρατικό αλλά και διηπειρωτικό επίπεδο». Με τα έργα διεθνών διασυνδέσεων που δρομολογούνται με τη συνδρομή του Διαχειριστή, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί σε κόμβο καθαρής ενέργειας ανάμεσα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

«Στον ΑΔΜΗΕ υπηρετούμε το αγαθό της σταθερής ηλεκτροδότησης, γι’ αυτό εκτός από ανθεκτικά, δημιουργούμε και έξυπνα δίκτυα», σχολίασε ο κ. Μανουσάκης αναφερόμενος στα έργα που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ με στόχο τη θωράκιση των ηλεκτρικών υποδομών από την κλιματική αλλαγή, αλλά και τη διασφάλιση της σταθερής λειτουργίας του Συστήματος σε συνθήκες αυξανόμενης διείσδυσης ΑΠΕ.