Τι εκτιμά η Morgan Stanley για τα μέτρα και τις Ελληνικές τράπεζες

07/12/2022, 12:06
Τι εκτιμά η Morgan Stanley για τα μέτρα και τις Ελληνικές τράπεζες

Πόσο θα στοιχίσουν οι προτάσεις της κυβέρνησης στα κέρδη των τραπεζών

Η Morgan Stanley διατηρεί τις τιμές – στόχους και τις θετικές συστάσεις σε Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς αλλά και την ουδέτερη σύσταση για τον τίτλο της Alpha Bank.

Την ίδια στιγμή, προβλέπει ότι το συνολικό πιθανό κόστος των μέτρων στήριξης που συζητά η κυβέρνηση με τις τράπεζες θα είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα σε σχέση την κερδοφορία του 2023.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, ο στόχος τιμής παραμένει στα 1,96 ευρώ ανά μετοχή και η σύσταση είναι υπεραπόδοση έναντι της αγοράς (overweight). Για τη Eurobank, ο στόχος τιμής είναι στα 1,38 ευρώ ανά μετοχή και η σύσταση είναι υπεραπόδοση έναντι της αγοράς (overweight). Τέλος για την Alpha Bank, ο στόχος τιμής διατηρείται στα 1,34 ευρώ ανά μετοχή και η σύσταση είναι ίσης απόδοσης με την αγορά (equalweight).

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με τις αντίστοιχες τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης φέτος, αλλά οι μετοχές μειώθηκαν από την προηγούμενη Παρασκευή και πιστεύουμε ότι θα παραμείνουν πιεσμένες μέχρι να υπάρξει περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με τις προτάσεις τις επόμενες εβδομάδες», εξηγεί η Morgan Stanley.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναλύει τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικού Χρήστου Σταϊκούρα με τους εγχώριους τραπεζίτες την περασμένη Παρασκευή και τα ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα του τύπου που ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τις ακόλουθες προτάσεις για τις ελληνικές τράπεζας:

I. Τη στήριξη των ενυπόθηκων δανείων των ευάλωτων εγχώριων νοικοκυριών μέσω της επιδότησης του 50% της αύξησης στη μηνιαία δόση των στεγαστικών δανείων, ελέω των υψηλότερων επιτοκίων.

II. Πιθανά μέτρα για τις αμοιβές και τις προμήθειες των τραπεζών, με την κυβέρνηση να φέρεται να ζήτησε από τις τράπεζες να υποβάλουν προτάσεις για την περικοπή δώδεκα διαφορετικών κατηγοριών προμηθειών, όπως τέλη ανάληψης μετρητών, τέλη για την αξιολόγηση των επιλογών δανείων, τα τέλη εμβασμάτων κ.λπ..

III. Υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων, με τον αρμόδιο υπουργό να δηλώνει σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ΣΚΑΪ ότι oι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων αμέσως και σημαντικά, δίνοντας στις τράπεζες 10 ημέρες για να κινηθούν.

Τι εκτιμά η Morgan Stanley για τα μέτρα και τις τράπεζες

Βάσει των αρχικών συζητήσεων της Morgan Stanley με τα στελέχη των εγχώριων τραπεζών, προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή οποιουδήποτε από τα προαναφερθέντα μέτρα και αλλαγές, οι πιθανές επιπτώσεις μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

I. Στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών στα στεγαστικά δάνεια: Οι συζητήσεις με τις τράπεζες δείχνουν ότι βάσει των προκαταρτικών συζητήσεων το πιθανό πρόγραμμα στήριξης των στεγαστικών θα στοχεύει σε ευάλωτα νοικοκυριά, παρόμοια με τα αυτά που ίσχυσαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα» κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Η Morgan Stanley υπολογίζει ότι αυτό θα σήμαινε ότι αφορά τα νοικοκυριά με επίπεδο εισοδήματος κάτω των 21 χιλ. ευρώ ετησίως. Αυτή η κατηγορία δανείων των ελληνικών τραπεζών αφορά έκθεση της τάξεως του 1 δισ. ευρώ περίπου ή το 3,5% περίπου του συνόλου των στεγαστικών δανείων του τομέα. Βάσει της αρχική εκτίμησης του 1 δισ. ευρώ για την έκθεση του τομέα σε ευάλωτα νοικοκυριά, ο αντίκτυπος στα καθαρά κέρδη του 2023 θα ήταν μικρότερη από 1%, αν εφαρμοστεί επιδότηση στο ήμισυ της αύξησης της μηνιαίας δόσης. Υποθέτοντας ο οίκος ότι η εν λόγω επιδότηση εφαρμόζεται στο σύνολο της έκθεσης σε στεγαστικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών, τότε ο αντίκτυπος θα αυξανόταν σε περίπου στο 9% των καθαρών κερδών του 2023. Τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών αποτελούν περίπου το 21% – 25% του ακαθάριστου δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών στην Ελλάδα.

II. Τέλη και προμήθειες: Οι προμήθειες αντιπροσωπεύουν το 20% – 23% των συνολικών λειτουργικών εσόδων για τις ελληνικές τράπεζες και κυμαίνονται μεταξύ 0,55% – 0,68% του μέσου ενεργητικού των τραπεζών. Δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με πιθανές αλλαγές στις προμήθειες, ωστόσο, κάθε 0,01% χαμηλότερη παραδοχή για τις προμήθειες ως ποσοστό του μέσου ενεργητικού συνεπάγεται περίπου 1% λιγότερα κέρδη για τις τράπεζες.

III. Υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων: Πρόσφατες συζητήσεις με τις τράπεζες δείχνουν ότι οι μεταβολές των επιτοκίων των καταθέσεων στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι χαμηλά κάτω από 10% και υποδηλώνουν ότι αναμένουν, οι μεταβολές των επιτοκίων των καταθέσεων στην Ελλάδα να αυξηθούν σε 50% – 65% το 2023, με δυνατότητα αύξησης σε περίπου 80% έως το 2024. Κάθε 5% μεταβολή των επιτοκίων των καταθέσεων για το 2023 έχει ως αποτέλεσμα 1,5% – 2% αρνητική επίπτωση στις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2023.