Τα 10 μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα της Mytilineos

12/12/2022, 14:00
Τα 10 μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα της Mytilineos

Τα επόμενα projects και η εξωστρέφεια -Έργα και συμμετοχές σε μεγάλα έργα εντός και εκτός Ελλάδας!

Η διεθνής απήχηση της Mytilineos είναι απόρροια της εξωστρέφειας που επέδειξε εδώ και αρκετά χρόνια, καταφέρνοντας να διεισδύσει σε πολλές -και δύσκολες- αγορές όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά έξω από αυτή.

Η κατασκευαστική δύναμη της Mytilineos ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας την έχουν καταστήσει ως μια διεθνή δύναμη σε έργα με μεγάλες προκλήσεις. Δεν είναι τυχαίο πως τα μεγαλύτερα έργα της προέρχονται από αγορές του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η Mytilineos έχει εδραιωθεί ως μια από τις μεγάλες δυνάμεις του ευρύτερου κατασκευαστικού κλάδου καθώς ανέλαβε μεγάλα έργα υποδομής, όπως η σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη, βάζοντας την στο επίκεντρο του κλάδου. Αυτή η διείσδυση συνεχίζεται με την ανάληψη ακόμα περισσότερων και σημαντικότερων έργων.

Σήμερα η Mytilineos είναι μια μεγάλη υπολογίσιμη δύναμη που έφερε μια νέα δυναμική σε ένα κλάδο που δείχνει να έχει εξαιρετικές προοπτικές.

Δεν είναι τυχαίο πως συμμετέχει σχεδόν σε όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς διεκδικώντας μεγάλα έργα. Με ένα ανεκτέλεστο που φτάνει τα 2,6 δισ. ευρώ είναι σήμερα στους κορυφαίους παίκτες του χώρου.

Το top-10 υπό κατασκευή έργων της Mytilineos

1.Τομπρούκ, Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, Λιβύη

Η Mytilineos έχει σε εξέλιξη το μεγάλο έργο της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης. Το πρώτο στάδιο κατασκευής ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε συνεργασία με την Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL) η Mytilineos προχωρά και στην υλοποίηση των υπόλοιπων σταδίων κατασκευής, ώστε συνολικά η μονάδα να έχει ισχύ που θα υπερβαίνει τα 650MW με δυνατότητα διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου ή υγρού καυσίμου). Με την ολοκλήρωση του έργου, η Λιβύη θα αποκτήσει μία σύγχρονη και αποδοτική μονάδα, ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το έργο έχει κόστος 400 εκατ. ευρώ.

2. Τρία OCGT Open Cycle Power Plants for Drax, Μεγάλη Βρετανία

Η MYTILINEOS έχει υπογράψει τις συμβάσεις με τρεις θυγατρικές της Drax Group plc, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα με τις Hirwaun Power Limited, Progress Power Limited και Millbrook Power Limited για την κατασκευή 3 OCGTs με ισχύ περίπου 299 MW το καθένα.

Οι σύμβασεις περιλαμβάνουν τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) και των 3 σταθμών, που θα είναι πανομοιότυποι. Ο εξοπλισμός του κάθε αεριοστρόβιλου θα είναι Siemens Energy SGT5-4000F. Οι συμβάσεις είναι συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ.

3.Protos, Energy Recovery Facility (Energy from Waste), Μεγάλη Βρετανία

Κοινοπραξία εταιρειών με επικεφαλής τη MYTILINEOS υπέγραψε συμφωνία για την ολοκληρωμένη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας, δυναμικότητας 400.000 τόνων μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ανά έτος. Το έργο είναι ύψους 182 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τις εργασίες θα αναλάβει ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions Business Unit – SES BU) για λογαριασμό των εταιρειών Covanta, Biffa και Green Investment Group. Ο συνεργάτης της MYTILINEOS σε αυτό το έργο είναι η Standardkessel
Baumgarte GmbH (SBG), ένας από τους πλέον γνωστούς τεχνολογικούς παρόχους στον χώρο της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων,
εγνωσμένης αξίας και με σειρά επιτυχημένων έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον υπόλοιπο κόσμο.

4.Διπλή Ηλεκτροκινούμενη Σιδηροδρομική Γραμμή Αίγιο-Ρίο, Ελλάδα

Η σύμβαση για την κατασκευή του σιδηροδρομικού έργου στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο έχει ανάδοχο την Mytilineos σεν κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ. Το συγκεκριμένο έργο, που αποτελεί τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο – Πάτρα, περιλαμβάνει την κατασκευή 28,8 χιλ. διπλής σιδηροδρομικής επιδομής, 3 σιδηροδρομικούς σταθμούς (Ψαθόπυργος, Αραχωβίτικα, Ρίο), 4 στάσεις, καθώς και την κατασκευή ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων εντός της σήραγγας Παναγοπούλας.

Είναι σήμερα το μεγαλύτερο νέο σιδηροδρομικό έργο και με την ολοκλήρωση του σε 36 μήνες (στα τέλη του 2015) θα φέρει το σύγχρονο ηλεκτροκίνητο τρένο στην πόρτα της Πάτρας. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΕΡΓΟΣΕ. Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ αγγίζει τα 180 εκατ. ευρώ.

5.Αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία, Ελλάδα

Η Mytilineos ανέλαβε στα τέλη του 2020 την εργολαβία-σκούπα ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία (Αμβρακία Οδός) μήκους 48χλμ. Το καλοκαίρι του 2022 παραδόθηκε τμήμα 17χλμ της λεγόμενης Παράκαμψης Αμφιλοχίας. Σε κατασκευή παραμένει πλέον μόνο ένα τμήμα 17χλμ το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Η Αμβρακία Οδός έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και ανισόπεδους κόμβους. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 150 εκατ, ευρώ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

6.Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας, Λιουμπλιάνα, Σλοβενία

Η Mytilineos ανέλαβε την σύμβαση από την JAVNO PODJETJE ENERGETIKA LJUBLJANA, εταιρεία ηλεκτρισμού της Λιουμπλιάνας, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, λειτουργώντας το μεγαλύτερο σύστημα τηλεθέρμανσης της Σλοβενίας. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 118 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση αφορά στην Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή (EPC) μιας νέας μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας (CHP) στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, αντικαθιστώντας, σε μεγάλο βαθμό, την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα με φυσικό αέριο, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση άνθρακα κατά 70%.

7.Φωτοβολταϊκό Πάρκο 200MW, Κοζάνη, Ελλάδα

Την κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου της Κοζάνης έχει αναλάβει η Mytilineos. Είναι δυναμικότητας 200 MW και κόστους 83,7 εκατ. ευρώ. Η ανάθεση του έργου περιλαμβάνει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τη σύνδεση της μονάδας με δύο υποσταθμούς 150kV. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΔΕΗ. Το έργο έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και αρκετούς μήνες.

8.Φωτοβολταϊκό Πάρκο, Manzanares, Ισπανία

Υλοποιούνται συμβάσεις για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ισπανία: το Manzanares ισχύος 90MW για τον επενδυτικό όμιλο Nexwell και το Badajoz ισχύος 50MW για τον διεθνή ανεξάρτητο παραγωγό ηλιακής ενέργειας Sonnedix. Το συνολικό ποσό της σύμβασης για τη MYTILINEOS ανέρχεται σε περίπου 79 εκατ. ευρώ. Το έργο Manzanares έχει ήδη ενεργοποιηθεί, ενώ το Badajoz έχει φτάσει στο στάδιο μηχανικής ολοκλήρωσης.

9.Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου, Ελλάδα

Η MYTILINEOS ανέλαβε το έργο ανακατασκευής του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου, συνολικού τιμήματος 46 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει διάρκεια εκτέλεσης 30 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΑΔΜΗΕ.

Πρόκειται για ένα έργο «με το κλειδί στο χέρι» το οποίο περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλου του διακοπτικού εξοπλισμού 150kV και 400kV με σύγχρονο εξοπλισμό τύπου GIS, την προσθήκη δύο αυτομετασχηματιστών και πέντε αυτεπαγωγών αντιστάθμισης, την εγκατάσταση σύγχρονου ψηφιακού συστήματος προστασίας και ελέγχου, καθώς και την αντικατάσταση των βοηθητικών παροχών του ΚΥΤ.

10.Υποσταθμός “Lajanuri” & “Ozurgeti” | Akhaltsikhe Extention, Γεωργία

Η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES BU) υπέγραψε σύμβαση με την Georgian State Electrosystem JSC (GSE) για την κατασκευή δύο νέων Υποσταθμών Υψηλής Τάσης 220/110kV και την επέκταση Υποσταθμών 500kV και 400kV ενός υπάρχοντος σταθμού μετατροπής στη Γεωργία. Το έργο είναι ύψους 35,6 εκατ. ευρώ.

Το Έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων υποσταθμών 220/110kV “Lajanuri” και “Ozurgeti” καθώς και την επέκταση της πλευράς 400kV και 500kV AC του σταθμού μετατροπής Akhaltsikhe. Οι δύο νέοι υποσταθμοί Lajanuri και Ozurgeti θα περιλαμβάνουν διάταξη διπλών ζυγών στα 220/110kV και 4 αυτομετασχηματιστές 220/110/35kV (δύο για κάθε υποσταθμό). Οι εργασίες στον υφιστάμενο σταθμό μετατροπής Akhaltsikhe θα περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση και επέκταση της πύλης 20C01 (400kV) και της πύλης 10B04 (500kV).

Έργα και συμμετοχές σε μεγάλα έργα εντός και εκτός Ελλάδας

Παράλληλα η Mytilineos τρέχει και άλλα μεγάλα διεθνή projects όπως το κέντρο υπερυψηλής τάσης Σάντα-Μαρίτσα στη Βουλγαρία ύψους 10 εκατ. ευρώ, τον υποσταθμό “Ελμπασάν 3” στην Αλβανία ύψους 21,1 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα επίσης τρέχει ακόμα τα έργα για την ηλεκτροκίνηση της γραμμής Ισθμός-Λουτράκι ύψους 15 εκατ. ευρώ κ.α. Να θυμίσουμε πως πρόσφατα ολοκλήρωσε και την μεγάλη επένδυση των 300 εκατ. ευρώ για την Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο που ανακηρύχθηκε και ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021 από το ypodomes.com.

Παράλληλα, ο Τομέας RSD είχε αναλάβει το έργο για λογαριασμό της Total Eren, μίας κορυφαίας εταιρείας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (IPP) με έδρα τη Γαλλία, τον Ιούνιο του 2021 και ολοκλήρωσε εντός χρονοδιαγράμματος εργασίες μελέτης, προμήθειας και κατασκευής και εγκατάστασης της φωτοβολταϊκής μονάδας και του υποσταθμού υψηλής τάσης (EPC).

Το έργο αναμένεται να παράγει 270 GWh ετησίως, αρκετές για να καλυφθούν ανάγκες περίπου 140.000 νοικοκυριών στο Ουζμπεκιστάν, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 160.000 τόνους ετησίως.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε το έργο Pampa Tigre στην περιοχή Antofagasta της Χιλής. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 118,4MWp για λογαριασμό της εταιρείας Mainstream Renewable Power, μίας από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες μη συμβατικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (NCRE) στη Λατινική Αμερική.

Το έργο θα παράσχει περισσότερες από 300 GWh «πράσινης» ενέργειας στο δίκτυο, καλύπτοντας τις ανάγκες περίπου 125.000 νοικοκυριών στη Χιλή, ενώ θα αποφεύγονται 122.000 εκατ. τόνοι CO2.

Για το 2023 η Mytilineos αναμένει την υπογράφη πολύ μεγάλων συμβάσεων για έργα υποδομής. Τα σημαντικότερα είναι το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (έργο σε σχήμα με την ΑΒΑΞ) έργο σχεδόν μισού δισ. ευρώ, την Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών ύψους 210 εκατ. ευρώ, τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία, έργο 159 εκατ. ευρώ (σε σχήμα με την ΑΤΕΣΕ), η ολοκλήρωση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ έργο 170 εκατ. ευρώ (σε σχήμα με την Rover Maritime) κ.α.

Επίσης έχει συμμετοχή στους μεγάλους διαγωνισμούς της ΕΡΓΟΣΕ για σιδηροδρομικά έργα ύψους 4 δισ. ευρώ, για κτιριακά έργα-ΣΔΙΤ όπως το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, τα Αστυνομικά Μέγαρα, τα 12 Δικαστικά Μέγαρα, τις Φοιτητικές Εστίες σε Κρήτη, Θράκη, Θεσσαλία κ.α.

Το αφιέρωμα του ypodomes.com ολοκληρώνεται συνεχίζεται αύριο Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου με τα έργα της ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Το αφιέρωμα ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου με τα 10 μεγαλύτερα έργα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στις 2 Δεκεμβρίου με τα 10 μεγαλύτερα έργα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στις 5 Δεκεμβρίου με τα 10 μεγαλύτερα έργα της ΑΒΑΞ.