Τα 20 μεγαλύτερα υπό δημοπράτηση έργα της χώρας

11/01/2023, 16:12
Τα 20 μεγαλύτερα υπό δημοπράτηση έργα της χώρας

Μία ντουζίνα σιδηροδρομικά έργα, πλήθος οδικών και κτιριακών έργων, νέες κατηγορίες ΣΔΙΤ με φράγματα, δίκτυα ύδρευσης κ.α. δημιουργούν μια εικόνα ευφορίας

Τα μεγάλα έργα που δημοπρατούνται στη χώρα έχουν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας και στον κατασκευαστικό κλάδο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.

Ήδη σε αρκετά από τα έργα που έχουν περάσει την πύλη του διαγωνισμού έχουν σχηματιστεί συμμαχίες μεταξύ των μεγάλων ομίλων.

Αυτό που φαίνεται ως τάση είναι πως οι σύμμαχοι αλλάζουν ανάλογα με το είδος, το ύψος και τη σπουδαιότητα του διαγωνισμού.

Έχουμε δει σε μεγάλους διαγωνισμούς ομίλους να κατεβαίνουν αυτόνομα και να διεκδικούν την ανάληψη ενός έργου και σε αμέσως επόμενο διαγωνισμό ο ίδιος όμιλος να κατεβαίνει σε συμμαχία για να αυξήσει τις πιθανότητες του.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι στο πεδίο των μεγάλων διαγωνισμών είναι πως τραβούν το ενδιαφέρον σύσσωμης της κατασκευαστικής αγοράς με πτυχίο 7ης τάξης.

Οι διαγωνισμοί που συνεχίζουν να τραβούν το ενδιαφέρον είναι πλέον πολλοί.

Μία ντουζίνα σιδηροδρομικά έργα, πλήθος οδικών και κτιριακών έργων, νέες κατηγορίες ΣΔΙΤ με φράγματα, δίκτυα ύδρευσης κ.α. δημιουργούν μια εικόνα ευφορίας στον κατασκευαστικό κλάδο ότι έχουμε περάσει στην “Άνοιξη των κατασκευών”.

Αυτά είναι τα 20 μεγαλύτερα υπό δημοπράτηση έργα που ξεπερνούν τα 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε αξία

20. Μονάδα Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονία 250 εκατ. ευρώ

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπό δημοπράτηση έργα του είδους του. Πραγματοποιείται από τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και είναι σε εξέλιξη από το Φθινόπωρο του 2021. Αναμένεται η συνέχεια του διαγωνισμού. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι ΑΒΑΞ-ΜOTOR OIL RENEWABLE ENERGY-THALIS, TITAN-ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-WATT, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΗΛΕΚΤΩΡ. Τα σχήματα πέρασαν στη Β` φάση.

19. Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Κρήτης 255 εκατ. ευρώ

Επίσης είναι το μεγαλύτερο υπό δημοπράτηση έργο-ΣΔΙΤ πανεπιστημίου στη χώρα. Αναθέτουσα Αρχή το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος το 202ο έδωσαν το παρών 7 σχήματα.

18. Μπράλος-Άμφισσα 285 εκατ. ευρώ

Το έργο προκηρύχθηκε στο τέλος του έργου. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πέρυσι και πλέον είμαστε σε φάση υπογραφής της σύμβασης. Αφορά στην αναβάθμιση τμήματος του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο. Είναι ένα σημαντικό έργο που θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια και θα μειώσει αισθητά τους απαιτούμενους χρόνους. Ανάδοχος είναι η ΑΒΑΞ ενώ Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

17. Καλαμάτα-Μεθώνη 310 εκατ. ευρώ

Μεγάλο έργο που θα αναβαθμίσει την περιοχή της Μεσσηνίας και ιδιαίτερο το τουριστικό της προϊόν. Ο νέος άξονας θα δώσει πνοή και νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2019 και στα τέλη του 2021 δόθηκαν οι προσφορές. Τώρα αναμένονται οι υπογραφές με το σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών κι Μεταφορών.

16. Vouliagmenis Mall 350 εκατ. ευρώ

Είναι το μοναδικό ιδιωτικό έργο της λίστας. Ανήκει στα έργα Α’ φάσης της επένδυσης του Ελληνικού. Ο διαγωνισμός της Lamda Development είναι σε εξέλιξη και στόχος είναι το Vouliagmenis Mall να λειτουργήσει το 2026 μαζί με την υπόλοιπη ομάδα έργων. Θα έχει συνολική επιφάνεια 130.000 τ.μ. με περίπου 72.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων και θα είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens της Lamda στο Μαρούσι, αποτελώντας το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα. Θα κατασκευαστεί επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ύψος του Ελληνικού.

15. Επέκταση Λεωφόρου Κύμης 352 εκατ. ευρώ

Ο διαγωνισμός αφορά στην πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού εδώ και 18 χρόνια. Η Λεωφόρος Κύμης με αυτό το έργο θα φτάσει μέχρι τη Λυκόβρυση στον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη. Μεγάλο μέρος του έργου είναι υπόγειο και θα εξυπηρετήσει ιδιαίτερα τις περιοχές του Μαρουσίου, της Πεύκης και θα αποσυμφορήσει το τμήμα της Αττικής Οδού από τη Μεταμόρφωση μέχρι την Δουκίσσης Πλακεντίας. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πέρυσι τον Ιανουάριο και αναμένονται οι υπογραφές. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ανάδοχο το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

14. Μονάδα Απορριμμάτων Σχιστού 372 εκατ. ευρώ

Διαγωνισμός για ακόμα μια ΜΕΑ στην Αττική. Συγκεκριμένα η δυναμικότητα επεξεργασίας της Μονάδας στο Σχιστό έχει εκτιμηθεί σε 250.000 τόνους ανα έτος υπολειμματικών συμμείκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων. Θα καλύψει τις ανάγκες των Δήμων του Πειραιά και κάποιων από τους Δήμους των Δυτικών Προαστίων. Στον διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου 2021 κατέβηκαν 5 σχήματα. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΕΣΔΝΑ.

13. Προμήθεια 770 λεωφορείων 384 εκατ. ευρώ

Ο διαγωνισμός των 383,4 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) ο οποίος αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό έχει κινητοποιήσει τις μεγαλύτερες βιομηχανίες κατασκευής αστικών λεωφορείων σε Ευρώπη και Κίνα και ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός. Χωρίζεται σε 5 τμήματα και μεγάλο αριθμός των νέων λεωφορείων προβλέπεται να είναι ηλεκτρικά. Αναμένεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών κι Μεταφορών.

12. Σιδηροδρομική Γραμμή Αεροδρόμιο-Ραφήνα 384 εκατ. ευρώ

Το έργο αφορά στη διπλή σύνδεση της Ραφήνας από το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος και από τον Γέρακα. Είναι μια επέκταση του δικτύου του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας. Θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μετακίνησης πολλών χιλιάδων κατοίκων των περιοχών του Γέρακα, του Πικερμίου, των Σπάτων, της Αρτέμιδας και φυσικά της Ραφήνας. Τα σχήματα που κατέβηκαν στον διαγωνισμό είναι: ΑΚΤΩΡ με Μυτιληναίο, η ΤΕΡΝΑ με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η ΑΒΑΞ με την Alstom. Αναμένεται επίσης η τελική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Αναθέτουσα αρχή είναι η ΕΡΓΟΣΕ.

11. Υποθαλάσσια Σαλαμίνας 400 εκατ. ευρώ

Ο αιώνιος διαγωνισμός. Ξεκίνησε το 2016 και συνεχίζει. Τώρα είμαστε σε αναμονή για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που θα δώσει στο έργο σάρκα και οστά. Αφορά στην υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος μέσω της Λεωφόρου Σχιστού. Το έργο θα δώσει στη Σαλαμίνα απευθείας σύνδεση με την Αττική και θα δημιουργήσει αναπτυξιακές ευκαιρίες. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών κι Μεταφορών.

10. Οδικός Άξονας Θεσσαλονίκη-Έδεσσα 444 εκατ. ευρώ

Είναι ακόμα ένα οδικό έργο-ΣΔΙΤ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και κίνησε το ενδιαφέρον των πέντε μεγάλων ομίλων. Με την ολοκλήρωση του θα δημιουργηθεί ένας σημαντικός κάθετος άξονας στην Εγνατία Οδό και θα διευκολυνθούν οι οδικές μεταφορές από/προς την Θεσσαλονίκη. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

9. Σιδηροδρομική Γραμμή Κορωπί-Λαύριο 484 εκατ. ευρώ

Πρόκειται για ακόμα ένα σιδηροδρομικό έργο που αφορά επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου μέχρι το λιμάνι του Λαυρίου. Η νέα γραμμή θα ξεκινά από τον κόμβο Κορωπίου (λίγο μετά τον προαστιακό σταθμό ΚΟΡΩΠΙ) και προβλέπεται να έχει μήκος 32 χιλιομέτρων. Η γραμμή συνολικού κόστους 484 εκατ. ευρώ θα είναι διπλή και θα περιλαμβάνει την κατασκευή 2 νέων Σιδηροδρομικών Σταθμών και 7 νέων Σιδηροδρομικών Στάσεων. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022. Συμμετέχουν τα σχήματα ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ-ALSTOM. Αναμένεται η τελική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Αναθέτουσα αρχή είναι η ΕΡΓΟΣΕ

8. Μονάδα Απορριμμάτων Φυλής 570 εκατ. ευρώ

Ο διαγωνισμός για την ΜΕΑ Φυλής είναι ο μεγαλύτερος της χώρας. Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Φυλής έχει προϋπολογισμό 571 εκατ. ευρώ. Ενώ η δυναμικότητα της Μονάδας στη Φυλή έχει εκτιμηθεί σε 450.000 τόνους /έτος υπολειμματικών συμμείκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων. Στο διαγωνισμό που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2021 συμμετέχουντου τα σχήματα: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΤΙΤΑΝ, MORE – ΑΒΑΞ – THALIS, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΙNTRAKAT, ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΕΣΔΝΑ.

7. Σιδηροδρομική Γραμμή Ρίο-Λιμένας Πάτρας 591 εκατ. ευρώ

Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Πάτρας. Το μεγαλύτερο μήκος του έργου είναι υπόγειο και ικανοποιεί το αίτημα των φορεών της περιοχής. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Ιανουαρίου του 2022. Η χρηματοδότηση έχει κλειδώσει σε μεγάλο βαθμό. Αναθέτουσα αρχή είναι η ΕΡΓΟΣΕ. Συμμετέχουν τα σχήματα ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ-ALSTOM.

6. Επέκταση Γραμμής 2 Μετρό προς Ίλιον 682 εκατ. ευρώ

Είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα των κουρυφαίων υπό δημοπράτηση έργων. Πρόκειται για την κατά 4χλμ βόρεια επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας που θα προσφέρει πρόσβαση στα Δυτικά Προάστια σε Ίλιον, Αγίους Αναργύρους και Καματερό στο σύστημα μεταφορών της πρωτεύουσας. Θα προσθέσει 3 νέους σταθμούς: ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ, ΙΛΙΟΝ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ και 51.000 νέους επιβάτες. Ο διαγωνισμός είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 28 Φεβρουαρίου και αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ομίλων της χώρας. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Αττικό Μετρό.

5. Σιδηροδρομική Γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο 1,33 δισ. ευρώ

Είναι ένα έργο έκπληξη. Αφορά στην μετατροπή της γραμμής σε διπλή, ηλεκτροκινούμενη υψηλών ταχυτήτων. Είναι έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα γιατί ανοίγει την πόρτα στις εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Αναμένεται η τελική χρηματοδότηση του έργου. Αναθέτουσα αρχή είναι η ΕΡΓΟΣΕ. Το έργο αυτό ουσιαστικά επιδιώκει να μεγιστοποιήση την προσπάθεια της χώρας ως μεγάλος εμπορευματικός κόμβος στη νότιο-ανατολική Ευρώπη. Συμμετέχουν τα σχήματα ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ-ALSTOM.

4. Εγνατία Οδός 1,5 δισ. ευρώ

Ο διαγωνισμός παραχώρησης της Εγνατίας Οδού είναι ένας από τους πιο μακροχρόνιους στην ιστορία των κατασκευών της χώρας. Μετά από πολλές παρατάσεις, ενστάσεις και προσφυγές, ανάδοχο αναδείχθηκε το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS PROJECTS. Πλέον βρισκόμαστε στην προσυμβατική περίοδο και αναμένονται να κλείσουν οι εκκρεμότητες του Δημοσίου για να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης, πιθανότατα προς το τέλος του 2023. Αναθέτουσα Αρχή είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

3. ΒΟΑΚ (3 διαγωνισμοί) 1,8 δισ. ευρώ

Το δεύτερο μεγαλύτερο υπό δημοπράτηση έργο της χώρας υποδιαιρείται σε 3 εργολαβίες. Η πρώτη αφορά στο τμήμα Χανιά-Χερσόνησος ύψους 1,3 δισ. ευρώ, η δεύτερη το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη ύψους 360 εκατ. ευρώ και η τρίτη το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος ύψους 186 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος διαγωνισμός (η παραχώρηση) οδεύει προς τη φάση των προσφορών, ο δεύτερος (η ΣΔΙΤ) αναμένει τις υπογραφές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡ.-ΙΝΤΡΑΚΑΤ) και ο τρίτος (το δημόσιο έργο) έχει ήδη μπει σε κατασκευαστικούς ρυθμούς καθώς η σύμβαση υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο με ανάδοχο την ΑΚΤΩΡ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών κι Μεταφορών.

2. Σιδηροδρομική Γραμμή Θεσσαλονίκη-Ξάνθη 2,09 δισ. ευρώ

Αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο υπό δημοπράτηση δημόσιο έργο της χώρας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως είναι έργο των ρεκόρ. Είναι η μεγαλύτερη σιδηροδρομική εργολαβία όλων των εποχών, η πρώτη φορά που ένα σιδηροδρομικό έργο ξεπερνά όλα τα άλλα είδη έργων στη χώρα. Επίσης σπάει το ρεκόρ της γραμμής 4 του Μετρό και γίνεται το μεγαλύτερο δημόσιο έργο όχι μόνο αυτή την εποχή αλλά της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Συμμετέχουν τα σχήματα ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ-ALSTOM. Αναθέτουσα αρχή είναι η ΕΡΓΟΣΕ.

Το ύψος του προϋπολογισμού με ΦΠΑ φτάνει τα 2,09 δισ. ευρώ. Ο διαγωνισμός είναι να ξεκινήσει την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 και ήδη έχουν δημιουργηθεί συμμαχίες για την ανάληψη του. Αναμένεται η τελική του χρηματοδότηση.

1. Νέα περίοδος παραχώρησης Αττικής Οδού

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού, θεωρείται σήμερα το κορυφαίο υπό δημοπράτηση έργο. Δεν είναι ακριβώς “έργο” καθώς δεν περιλαμβάνει κατασκευαστικό αντικείμενο, είναι όμως εκείνο το project που επιθυμούν διακαώς όλοι. Γιατί είναι η πλέον επιτυχημένη εμπορικά παραχώρηση στην ιστορία της χώρας, γιατί οι προοπτικές της φαίνονται ακόμα καλύτερες και γιατί αυτός που θα την αναλάβει για τα επόμενα (από το τέλος του 2024) 25 χρόνια θα ανέβει επίπεδο στο κατασκευαστικό γίγνεσθαι εντός και εκτός των συνόρων.

Οκτώ σχήματα διεκδικούν την νέα περίοδο παραχώρησης με όλα τα ελληνικά μεγάλα ονόματα του τεχνικού χώρου και πολλά funds τα οποία θα αναλάβουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν το βαρύ χαρτί που λέγεται Αττική Οδός.