Mytilineos: Αισιόδοξοι οι αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2022

30/01/2023, 12:56
Mytilineos: Αισιόδοξοι οι αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2022

Όπως αποτυπώνεται, το Outlook της MYTILINEOS για το 2023 είναι πολύ ισχυρό, με τους αναλυτές να αναμένουν ακόμα μια εξαιρετικά δυνατή χρονιά.

Αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Μυτιληναίος εμφανίζονται οι αναλυτές, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2022 αλλά και την τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με τους αναλυτές.

Όπως αποτυπώνεται, το Outlook της MYTILINEOS για το 2023 είναι πολύ ισχυρό, με τους αναλυτές να αναμένουν ακόμα μια εξαιρετικά δυνατή χρονιά.

Βασικά σημεία που εστίασαν είναι:

  • Ο σχεδιασμός για ηλέκτριση 1GW το 2023 και άλλων 2,5GW το 2024
  • Η εκτίμηση για περαιτέρω άνοδο των επιδόσεων από την δραστηριότητα της προμήθειας Φυσικού αερίου που το 2022 ανήλθε για πρώτη φορά στα €121m EBITDA.
  • Οι επενδύσεις για το 2023 θα παραμείνουν στα υψηλά επίπεδα του 2022 (~€700m)
  • Στην ιδιαίτερα σημαντική μείωση του Net Debt στο τέλος του 2022, το οποίο βρέθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αναμένεται να αυξηθεί λόγω της προώθησης του σημαντικού επενδυτικού πλάνου της MYTILINEOS.
  • Το Buyback, το οποίο έχει επιφέρει σημαντική ενίσχυση της καθαρής θέσης θα συνεχιστεί μέσω ανανέωσης των όρων εκτέλεσης του προγράμματος με αύξηση του τρέχοντος ορίου των €25.

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η εισηγμένη εμφάνισε ισχυρό σετ αποτελεσμάτων, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις, ενώ μεγάλη άνοδος καταγράφεται και στο μέρισμα, στο 1,2 ευρώ ανά μετοχή από 0,43 ευρώ, με τη μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται περίπου στο 5%.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι θα επανέλθει με νέες προβλέψεις και αποτίμηση για τη μετοχή, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα αλλά και τις θετικές προοπτικές. Προσώρας διατηρεί τη σύσταση «outperform».

Τα ισχυρά αποτελέσματα 2022 «στρώνουν το χαλί» για το 2023, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Wood. Όπως αναφέρει, οι επιδόσεις της εταιρείας το 2022 υπερέβησαν τόσο τις προσδοκίες της ίδιας όσο και της ευρύτερης αγοράς.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι παραμένει «buy» για τη μετοχή, δεδομένου ότι η εταιρεία εμφάνισε εξαιρετικές επιδόσεις το 2022, με αύξηση κερδοφορίας σε όλους τους κλάδους. Για το 2023, εκτιμά ότι ο τομέας Ενέργειας και Αερίου είναι το κλειδί της κερδοφορίας της εταιρείας. Η μεταλλουργία θα παραμείνει ισχυρή, με την εταιρεία σε θέση να αξιοποιήσει τις αναταραχές μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης για αλουμίνιο. Οι ισχυρές επιδόσεις στον τομέα Ανανεώσιμων και Αποθήκευσης Ενέργειας το τέταρτο τρίμηνο δείχνει ότι οι προοπτικές του 2023-24 θα προσφέρουν θετικές εκπλήξεις.

Η Axia σημειώνει ότι η Mytilineos εμφάνισε μεγέθη-ρεκόρ το 2022, υψηλότερα των προβλέψεων της αγοράς. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα μεγέθη 2022 ήταν ιδιαίτερα ισχυρά, όπως και το guidance που έδωσε η εισηγμένη ενώ στέκεται στο «στοίχημα» της υπέρβασης του 1 δισ. ευρώ στα EBITDA.

Τον στόχο της υπέρβασης του 1 δισ. ευρώ στα EBITDA το 2023 επισημαίνει και η NBG Securities, με την ίδια να προβλέπει EBITDA της τάξεως των 950 εκατ. ευρώ για την εισηγμένη.

Η Optima Bank επισημαίνει ότι τα μεγέθη της εισηγμένης αλλά και το μέρισμα που μοιράζει στους μετόχους υπερέβησαν τόσο τις εκτιμήσεις της ίδιας όσο και της ευρύτερης αγοράς.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι οι ισχυρές επιδόσεις και η κερδοφορία σε όλους τους κλάδους που δραστηριοποιείται η εισηγμένη, σε συνδυασμό με το θετικό λειτουργικό περιβάλλον, ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω άνοδο της κερδοφορίας της Mytilineos το 2023.

Η Pantelakis Securities, αναφέρει πως η διοίκηση της εισηγμένης παρείχε πληροφόρηση για ισχυρές προοπτικές και το 2023, στην τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ, με νέα παραγωγική ισχύ ύψους 1 GW το 2023, λογικά θα ενισχύσει την κερδοφορία του τομέα Ενέργειας.

Η Beta υπογραμμίζει ότι η εταιρεία ανακοίνωσε μεγέθη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, λόγω των ιστορικά υψηλών επιδόσεων σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους αλλά και της βελτίωσης στα περιθώρια κερδοφορίας, τη στιγμή που η εισηγμένη εμφάνισε ιδιαίτερα ισχυρή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών σε μόλις ένα τρίμηνο.

«Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μια νέα εποχή για την εισηγμένη, που πλέον θεωρείται παγκόσμιος παίκτης», τονίζει, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν αντανακλάται στην αποτίμησή του. Παράλληλα, δίνει στόχο για EBITDA ύψους 1 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε καθαρά κέρδη άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Η Euroxx υπογραμμίζει ότι η εισηγμένη εμφάνισε πολύ ισχυρά αποτελέσματα το 2022, χάρη και στις ιστορικά υψηλές αποδόσεις σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και ιδιαίτερα στον κλάδο Ανανεώσιμων και Αποθήκευσης Ενέργειας.

Οι επιδόσεις του 2022 ανοίγουν τον δρόμο για το μέλλον, τονίζει η χρηματιστηριακή, σημειώνοντας ότι η εισηγμένη έχει βάλει τα θεμέλια για ακόμη ισχυρότερη κερδοφορία τα επόμενα χρόνια.

Η Alpha Finance υπογραμμίζει ότι η εταιρεία ανακοίνωσε ιστορικά υψηλές χρηματοοικονομικές επιδόσεις τόσο το Q4 όσο και ολόκληρο το 2022, εν μέσω αρνητικού περιβάλλοντος.

Τέλος, η Eurobank Equities επισημαίνει ότι η εισηγμένη εμφάνισε εντυπωσιακά αποτελέσματα 2022, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφεται σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται η Mytilineos.