«Σφαγή» κληρονόμων για τα εκατομμύρια και τα ακίνητα του «Μουζάκη»

02/02/2023, 16:47
«Σφαγή» κληρονόμων για τα εκατομμύρια και τα ακίνητα του «Μουζάκη»

Ο πόλεμος συνεχίζεται μεταξύ κληρονόμων πρώτης και δεύτερης γενιάς, θυμίζοντας το πολυσυζητημένο αμερικάνικο σήριαλ «Δυναστεία».

Ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ των δικαστικών διενέξεων, σκοτεινών δολοπλοκιών και ασίγαστου υπόγειου πολέμου μεταξύ των κληρονόμων του αείμνηστου ιδρυτή της ιστορικής κλωστοβιομηχανίας «Μουζάκης», που έγινε συνώνυμη με τα εμπορικά brands «Κλωστές Πεταλούδα» και «DMC»: 16 χρόνια μετά τον θάνατο του Ελευθέριου Μουζάκη, ο εγγονός του Jan Paul Gagnum-Μουζάκης κατορθώνει να ελέγξει μετοχικά την εισηγμένη εταιρεία, αφήνοντας εκτός διοίκησης την χήρα του εκλιπόντος Ελευθερία και την θυγατέρα του Αικατερίνη, οι οποίες μέχρι τώρα ασκούσαν ουσιαστικά το μάνατζμεντ σε συνεργασία με τον CEO Μανώλη Παυλάκη.

Η κίνηση αυτή, που αποτελεί νέα αιτία πολέμου μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών κληρονόμων-μεγαλομετόχων, συναρτάται με τη δυνατότητα πώλησης της εταιρείας και των τεράστιας αξίας ακινήτων της, στα οποία περιλαμβάνεται και οικοπεδική έκταση 17 στρεμμάτων στον Κηφισό.

Βάσει των όρων της διαθήκης του ιδρυτή, οι κληρονόμοι του δεν είχαν δικαίωμα να πουλήσουν τις μετοχές που τους κληροδότησε, ούτε περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Ο πόλεμος μεταξύ τους γινόταν για τη διανομή της υπόλοιπης περιουσίας του Ελευθέριου Μουζάκη, στην οποία περιλαμβάνονται ακίνητα και καταπιστεύματα σε τράπεζες του εξωτερικού, συνολικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. Τώρα που η εταιρεία και τα ακίνητά της μπορούν να πουληθούν, γίνονται κι αυτά μέρος την σκληρής αντιπαράθεσης.

Πέραν των άλλων περιουσιακών στοιχείων που τους κληροδότησε, ο Ελ. Μουζάκης άφησε περίπου 17% των μετοχών της εταιρείας σε κάθε μία από τις 4 θυγατέρες του και στη δεύτερη σύζυγο του Ελευθερία. Οι δύο θυγατέρες έχουν αποβιώσει, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται μεταξύ κληρονόμων πρώτης και δεύτερης γενιάς, θυμίζοντας το πολυσυζητημένο αμερικάνικο σήριαλ «Δυναστεία».

Το τρικ με τα ομόλογα

Τον έλεγχο της εισηγμένης εταιρείας φαίνεται ότι αποκτά επί του παρόντος ο εγγονός του Ελ. Μουζάκη Jan Paul Μουζάκης-Gagnum, Νορβηγός υπήκοος που έχει εργαστεί ως στέλεχος εταιρειών σε πολλές χώρες.

Στη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας εγκρίθηκε η πρόταση του για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται η σύζυγος του αειμνήστου Ελευθερίου Μουζάκη, Ελευθερία, ούτε η κόρη τους Αικατερίνη, ούτε και ο επί σειρά ετών Διευθύνων Σύμβουλος Μανώλης Παυλάκης.

Εγκρίθηκε επίσης η έκδοση ομολογιακού δανείου ανταλλάξιμου με μετοχές της «Μουζάκη». Το δάνειο θα εκδοθεί χωρίς δικαίωμα συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων. Αυτό σημαίνει ότι οι ομολογίες θα αγοραστούν από τρίτους επενδυτές, οι οποίοι θα μπορούν μελλοντικά να τις ανταλλάξουν με μετοχές της εισηγμένης.

Ποιοι θα τις πάρουν, μπορεί κανείς να υποθέσει μετά βεβαιότητας: Πρόσωπα και χαρτοφυλάκια που συνδέονται με τον Jan Paul Μουζάκη-Gagnum, ο οποίος θα μπορέσει ετσι να ελέγξει πλήρως την εταιρεία και να προχωρήσει σε πώληση-αξιοποίηση των ακινήτων της.

Επισημαίνεται ότι τα μισθωμένα ακίνητα της αποφέρουν τώρα στην εταιρεία «Μουζάκης» ετήσια έσοδα 2,2 εκατ. ευρώ από ενοίκια. η αξία τους εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ.

Με τα έσοδα αυτή η εταιρεία υπερκαλύπτει τώρα τις (μικρές) ζημίες που εμφανίζει από τη βιομηχανική της δραστηριότητα.