Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Νέα έργα στρατηγικής σημασίας ύψους 23 εκατ. ευρώ

04/02/2023, 10:36
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Νέα έργα στρατηγικής σημασίας ύψους 23 εκατ. ευρώ

Στόχος να αναδειχθεί σε κορυφαίο εφοδιαστικό-μεταφορικό κρίκο ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Την υλοποίηση έργων ύψους 23 εκατ. ευρώ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή προκειμένου ο λιμένας, ο οποίος πρόσφατα εντάχθηκε στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, να αναδειχθεί σε κορυφαίο εφοδιαστικό-μεταφορικό κρίκο όχι μόνο της ελληνικής, αλλά κυρίως της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο αναθεώρησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ως αρμόδιος φορέας πολιτικής, πρότεινε τα εξής έργα:

  • Την Αποκατάσταση βαθών / Εκβάθυνση λιμενολεκάνης λιμένα Αλεξανδρούπολης και διαύλου μήκους 2,5 km, προϋπολογισμού € 18,5 εκ.. Η διατήρηση του βάθους της λιμενολεκάνης στα 12,00 μέτρα θεωρείται αναγκαία συνθήκη και άμεση προτεραιότητα για την ασφαλή και πλήρη λειτουργία και εκμετάλλευση του νέου εμπορικού προβλήτα (ΣΕΜΠΟ).
  • Την οδική σύνδεση της νέας Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης με τις υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις, προϋπολογισμού € 4,5 εκ.. Η κατασκευή του συγκεκριμένου οδικού κλάδου είναι η άμεσης προτεραιότητας απαιτούμενη οδική υποδομή για την εκτροπή της εμπορικής κίνησης του λιμένα (που αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται από το αστικό οδικό δίκτυο, με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο οχλήσεων) απ’ ευθείας προς την Εγνατία Οδό, δια μέσου του νέου, ανατολικού κλάδου της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής τα παραπάνω έργα εντάχθηκαν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας σύμφωνα με το ν. 4799/2021.

Το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα αναλάβει την υλοποίηση των ανωτέρω έργων, δεδομένου ότι τα έργα αυτά έχουν εμβληματικό χαρακτήρα και υψηλή προστιθέμενη αξία για την εθνική αλλά και την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Σημειώνεται ότι παράλληλα έχει προωθηθεί η χρηματοδότηση επιπλέον δύο (2) έργων μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος Αν. Μακεδονίας & Θράκης σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα με τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Σκάλκο.

Τα έργα αυτά αφορούν:

α) Την αντικατάσταση και εγκατάσταση φωτισμού και εγκαταστάσεων Η/Μ

β) Την προμήθεια ανυψωτικών μηχανημάτων

Η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων ολοκλήρωσε την διαδικασία απαλλοτρίωσης περίπου 200 στρεμμάτων της χερσαίας ζώνης του λιμένα Αλεξανδρούπολης, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, επιλύοντας έτσι μια εκκρεμότητα που ταλάνιζε για 30 και πλέον χρόνια την τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης.

Στην συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής εκ μέρους του υπουργείου Ναυτιλίας συμμετείχαν ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.