Πού θα γίνουν τα 4 νέα ξενοδοχεία στο Λιμάνι του Πειραιά

04/02/2023, 12:33
Πού θα γίνουν τα 4 νέα ξενοδοχεία στο Λιμάνι του Πειραιά

Τι προβλέπει το νέο Master plan του ΟΛΠ.

Τέσσερα νέα ξενοδοχεία προβλέπονται στο Λιμάνι του Πειραιά με το νέο master plan του ΟΛΠ.

Μετά από πολύχρονη και επίπονη διαδικασία εγκρίθηκε το Master Plan του Λιμένα Πειραιά, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 32/Δ/25-01-2023) από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο αποτελεί και το πρώτο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που έχει εκδοθεί για λιμένα στη χώρα έως σήμερα.

Τι προβλέπει το νέο Master plan του ΟΛΠ

Στο Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνονται όλες οι προβλέψεις για την λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα, οι λιμενικές ζώνες και υποζώνες, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, οι νέες υποχρεωτικές και μη επενδύσεις, οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις κ.ά.

Η σημαντικότερη περιβαλλοντική δέσμευση που έχει τεθεί, για την πλήρη εφαρμογή του ΠΔ, είναι η απαίτηση εκπόνησης ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης κατά το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων.

Το ΠΔ χωρίζεται σε 3 μέρη: α) τη χωρική οργάνωση και το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Λιμένα Πειραιά, β) τις κατευθύνσεις και τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και γ) στο υπόμνημα συμπεριλαμβάνεται το τοπογραφικό διάγραμμα με τους όρους δόμησης και οι χρήσεις γης των ζωνών του λιμένα.

Στο ΠΔ ορίζονται και οι ζώνες εντός των οποίων επιτρέπονται τουριστικές χρήσεις και ορίζονται και 4 συγκεκριμένα έργα για 3 νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων και ένα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων.

Τα 4 νέα ξενοδοχεία στο λιμάνι του Πειραιά

Σύμφωνα με το νέο master plan του ΟΛΠ, προβλέπεται η δημιουργία 4 ξενοδοχειακών μονάδων στο λιμάνι και συγκεκριμένα στην ζώνη του επιβατικού λιμένα.

Νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο Πόρτο Λεόνε

Αφορά κτιριακό έργο επιφανείας 8.000 τ.μ. περίπου, το οποίο προγραμματίζεται να χωροθετηθεί ανατολικώς των εγκαταστάσεων Κανέλου στον χερσαίο χώρο νοτίως και σε επαρκή απόσταση από το Κονώνειο τείχος.

Μετατροπή της Παγόδας σε 5άστερο ξενοδοχείο & συνεδριακό κέντρο

Αφορά κτιριακό έργο διαμόρφωσης/ανακατασκευής του εκθεσιακού κέντρου ΟΛΠ – κτιρίου «Παγόδα» και μετατροπής του σε ξενοδοχείο 5 αστέρων και βοηθητικούς χώρους για συνέδρια. Το έργο περιλαμβάνει γενική αναβάθμιση του κτιρίου, αποκατάσταση του μνημειακού χαρακτήρα του και διαμόρφωση της γύρω περιοχής.

Δύο νέα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων σε κτίρια αποθηκών

Αφορά κτιριακό έργο διαμόρφωσης/ανακατασκευής των δύο κτιρίων πρώην αποθηκών βιομηχανικής κατασκευής στην περιοχή λιμένων επιβατών στην Ηετιώνεια ακτή, με επιφάνεια, αντιστοίχως, 8.800 τ.μ. και 15.000 τ.μ. περίπου.