ΔΕΗ: Στην τελική ευθεία το μεγάλο deal με την Enel Ρουμανίας

07/02/2023, 09:22
ΔΕΗ: Στην τελική ευθεία το μεγάλο deal με την Enel Ρουμανίας

Ολοκληρώθηκε το due diligence πέφτουν οι υπογραφές της μεγαλύτερης συμφωνίας που έχει συνάψει στην ιστορία της η ΔΕΗ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το deal της ΔΕΗ με την Ρουμανική Enel, το οποίο είχε αποκαλύψει πρώτο το Radar, με το οποίο η επιχείρηση θα ξεκινήσει να ξετυλίγει το βαλκανικό σχέδιο επέκτασης, βάζοντας ισχυρά θεμέλια στην γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το due diligence και απομένουν οι εγκρίσεις από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών για να οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Enel Ρουμανίας. Πρόκειται για μία εξέλιξη που δικαιολογεί και την επέκταση της περιόδου των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων έως τα τέλη Φεβρουαρίου, που ανακοίνωσε το Σάββατο η ΔΕΗ.

Η απόκτηση των μετοχών της θυγατρικής του ιταλικού κολοσσού, είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει υπογράψει στην ιστορία της η ΔΕΗ μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie και το όχημα για μια διεθνή επέκταση που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια η εταιρεία χωρίς ωστόσο ποτέ να ωριμάσουν σε τέτοιο βαθμό οι συνθήκες ώστε να υλοποιηθεί.

Η αξία του deal αποτιμάται σε 1 έως 1,2 δις. ευρώ και με αυτό η ΔΕΗ θα γιγαντώσει ξανά την πελατειακή της βάση με συνολικά 8 εκατομμύρια καταναλωτές σε Ελλάδα και Ρουμανία. Με τον τρόπο αυτό, όπως έχει δηλώσει και η διοίκηση, η επιχείρηση θα ισοφαρίσει και τις απώλειες σε πελατολόγιο που έχει στην εγχώρια αγορά λόγω μείωσης του μεριδίου της στην αγορά ηλεκτρισμού.

Η απόκτηση της Ρουμανικής εταιρείας εδραιώνει την παρουσία της ΔΕΗ και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς με την μεγάλη συμφωνία, στην εταιρεία περιέρχεται ένα χαρτοφυλάκιο έργων περίπου 600 MW. Η Enel Ρουμανίας διαθέτει επίσης ένα pipeline σε διάφορα στάδια ανάπτυξης που φτάνει τα 5.000 MW, το οποίο η ΔΕΗ σχεδιάζει να εμπλουτίσει και με νέα έργα.

Ήδη, έχει ανακοινώσει την εξαγορά δύο φωτοβολταϊκών πάρκων 210 MW από την Μυτιληναίος στην Ρουμανία ενώ σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται για την απόκτηση και νέων αδειών. Ανάμεσα στους συνομιλητές της ΔΕΗ ήταν μέχρι πρόσφατα και η ισπανική Iberdrola αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις δεν προχώρησαν για άγνωστους λόγους.

Το Βαλκανικό σχέδιο θα συνεχιστεί και στην Βουλγαρία όπου η ΔΕΗ διαπραγματεύεται την εξαγορά χαρτοφυλακίου αδειών ισχύος 100 MW.