ΔΕΗ: Έκλεισε το deal στα Σκόπια, υπογράφεται συμφωνία για επένδυση-μαμούθ

03/05/2023, 18:30
ΔΕΗ: Έκλεισε το deal στα Σκόπια, υπογράφεται συμφωνία για επένδυση-μαμούθ

Η επένδυση αυτή θα αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη και θα δώσει πολλές δυνατότητες στον ελληνικό εθνικό ενεργειακό φορέα

Μετά τη Ρουμανία, όπου εξαγόρασε την εκεί θυγατρική της Enel, η ΔΕΗ πραγματοποιεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα επέκτασης των διεθνών δραστηριοτήτων της: Μπαίνει με 50% στο μεγάλο project κατασκευής-διαχείρισης και εκμετάλλευσης υδροηλεκτρικού σταθμού ισχύος 335 MW στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, κοντά στα Σκόπια.

Το deal έχει κλείσει και μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες θα υπογραφεί η επίσημη τελική συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές της γειτονικής χώρας και με την κρατική εταιρεία ESM, που θα είναι εταίρος της ΔΕΗ στο project.

Η επένδυση αυτή θα αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη και θα δώσει πολλές δυνατότητες στον ελληνικό εθνικό ενεργειακό φορέα, που θα ενισχύσει την παρουσία του στα Βαλκάνια, αποκτώντας συμμετοχή σε μία μεγάλη “πράσινη” ηλεκτροπαραγωγική μονάδα χαμηλού λειτουργικού κόστους, με μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας. Επισημαίνεται ότι οι υδροηλεκτρικές μονάδες έχουν το χαμηλότερο κόστος παραγωγής ρεύματος – χαμηλότερο και από τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα.

Για το συγκεκριμένο έργο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ιταλικές και αυστριακές εταιρείες, οι οποίες δεν υπέβαλαν τελικά δεσμευτική προσφορά, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στη ΔΕΗ

Η συνολική δαπάνη κατασκευής της νέας μονάδας εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ θα καλύψει το 50%, από ίδια κεφάλαια, με μακροπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό και με ομολογιακή έκδοση.

Στρατηγική επιλογή της εταιρείας παραμένει η επέκταση στα Βαλκάνια. Προτεραιότητα θα αποτελέσουν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, στην Αλβανία και στο Κόσσοβο.