Mytilineos: Mega deal στον Καναδά για φωτοβολταϊκό – γίγας άνω του 1GW

17/05/2023, 10:29
Mytilineos: Mega deal στον Καναδά για φωτοβολταϊκό – γίγας άνω του 1GW

Η μεγάλη επένδυση στη Βόρεια Αμερική αναμένεται να ξεπεράσει κατά πληροφορίες τα 500 εκατ. ευρώ!

Μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στο διεθνοποιημένο χαρτοφυλάκιό του, υπογράφει αυτές τις μέρες ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στον Καναδά, εδραιώνοντας την παρουσία της εταιρείας στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής, με την οποία βάζει πόδι σε μια αχανή αγορά με τεράστιο ανταγωνισμό αλλά και σημαντικά επενδυτικά κίνητρα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει κατά πληροφορίες τα 500 εκ. ευρώ και θα αφορά την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού γίγα δυναμικότητας άνω του 1 GW, το οποίο αποτελείται από πέντε συνολικά ηλιακά πάρκα.

Η Μυτιληναίος, με την νέα σημαντική επένδυση εισέρχεται για πρώτη φορά στην αγορά του Καναδά, με την οποία από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει συσφίξει τους μετοχικούς δεσμούς μετά την συμφωνία με το Καναδικό επενδυτικό fund Fairfax.

Ο επενδυτικός όμιλος του Ινδοκαναδού Πρεμ Γουάτσα, έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής της Μυτιληναίος με ποσοστό 4,68% και με option να αυξηθεί το ποσοστό του μέσα στην επόμενη διετία κατά 2,5 εκατομμύρια μετοχές (ήτοι 1,74%).

Την ανακοίνωση της συμφωνίας έκανε χθες σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος βρίσκεται στον Καναδά για τις υπογραφές, εγκωμιάζοντας την πολιτική των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης μέσω της νομοθεσίας IRA αλλά και τα εξίσου ελκυστικά κίνητρα των Καναδών. Ο επικεφαλής του ομίλου ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι δεν βάζουν χρήματα στο τραπέζι, γι’ αυτό και πολλές εταιρείες στην εποχή της πράσινης μετάβασης κοιτάζουν τις αγορές της Βόρειας Αμερικής. Ο κ. Μυτιληναίος είπε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι σε ενθαρρύνουν να κάνεις πράγματα ή σε διώχνουν εάν δεν κάνεις.

«Οι Βορειοαμερικανοί, στην πραγματικότητα σε επιδοτούν και επομένως πιστεύω ότι θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η Ευρώπη στο μέλλον». Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση του Καναδά έχει θεσπίσει έκπτωση 30% στο capex για να επενδύσεις στην χώρα.

Ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την άποψη ότι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό η Βόρεια Αμερική έχει φθηνή ενέργεια, 20% ή και 30% του κόστους της ευρωπαϊκής. Επισήμανε δε και τον άνισο ανταγωνισμό με την Κίνα η οποία ρυπαίνει με άνθρακα χωρίς να πληρώνει κανένα πρόστιμο CO2 εν αντιθέσει με την ΕΕ που είναι πολλή αυστηρή σε αυτά.

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι το άνοιγμα σε νέους προμηθευτές στην Νορβηγία, τις ΗΠΑ και το Κατάρ, μολονότι προέβλεψε ότι αυτό θα πάρει χρόνο.

Η Μυτιληναίος είναι η δεύτερη φορά που επενδύει στην περιοχή της Αμερικής καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ανακοινώσει σύμβαση Πώλησης Ενέργειας (PPA) από ανανεώσιμες πηγές με την Enel Generación Chile S.A. στην Χιλή. Η συμφωνία προβλέπει ότι την Χιλιανή εταιρεία θα προμηθεύει η ελληνική εταιρεία με ισχύ έως 1,1 TWh ανά έτος για τα επόμενα 10 χρόνια.

Με τη σύμβαση αυτή, η Mytilineos θα παρέχει “πράσινη” ενέργεια που θα παράγεται από ένα χαρτοφυλάκιο τεσσάρων φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 588 MWp.

Σήμερα, η συνολική δυναμικότητα του ώριμου διεθνούς χαρτοφυλακίου της που επεκτείνεται στις 5 ηπείρους, είναι της τάξεως των 4 GW. Συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε λιγότερο ώριμα στάδια ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 6,4 GW, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της Mυτιληναίος ξεπερνά τα 10GW, αυξημένο κατά 1,3GW (ή 15%), μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Επιπλέον, η εταιρεία έχει σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Ελλάδα & Ιταλία, μέγιστης ισχύος έγχυσης 1,3 GW.

Η συνολική παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 276 GWhs με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ να ανέρχεται σε 602 MW.