Γ. Περιστέρης: Πάνω από 1.200 MW η εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έως το φθινόπωρο

14/06/2023, 17:30
Γ. Περιστέρης: Πάνω από 1.200 MW η εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έως το φθινόπωρο

Στα €5,5 δισ. φθάνει το επενδυτικό πλάνο της Τέρνα Ενεργειακή.

Για τα οφέλη του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τα επόμενα βήματα της Τέρνα Ενεργειακή μίλησε κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ο επικεφαλής της Γιώργος Περιστέρης.

Οπως είπε κάνοντας μια αναδρομή για το 2022 “υπήρξε μία ιδιαίτερη ενεργειακά χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά την οποία αποκαλύφθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τι σημαίνει ενεργειακή εξάρτηση από τρίτες χώρες, καθώς και πόσο καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η ενέργεια σε γεωπολιτικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο”. Ευτυχώς, σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, τα πιο απαισιόδοξα σενάρια αποφεύχθηκαν και οι ευρωπαίοι πολίτες δεν χρειάστηκε να βιώσουν ημέρες ελεγχόμενων μπλακ άουτ και απουσίας θέρμανσης.

“Εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία με πάνω από 80% εξάρτηση του ενεργειακού μας ισοζυγίου από ενεργειακές εισαγωγές, και μάλιστα από ρυπογόνα συμβατικά καύσιμα, όπως τα εισαγόμενα πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεν νοείται” υπογράμμισε ο επικεφαλής της Τέρνα Ενεργειακή κατά την Γενική Συνέλευση των μετόχων συμπληρώνοντας ότι “είναι πραγματικά ειρωνικό μια χώρα σαν τη δική μας με ηλιοφάνεια πάνω από 330 ημέρες τον χρόνο, με πλούσιο αιολικό δυναμικό σε βουνά και θάλασσες και με ένα γεωγραφικό ανάγλυφο που ευνοεί την ανάπτυξη υδροηλεκτρικών και αντλησιοταμιευτικών έργων, να αντιμάχεται με κάθε τρόπο την 100% καθαρή, εγχώρια και δωρεάν ενέργεια που η φύση της παρέχει και να παραμένει δέσμια εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων”.

“Πόσο εξωφρενικό είναι εν έτει 2023, με πλήρως ανεπτυγμένες τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και με μεθόδους όπως η αντλησιοταμίευση που προσφέρει πάνω από 80% εγχώρια προστιθέμενη αξία, οι διαχειριστές των δικτύων να ανησυχούν καθημερινά για την ευστάθεια του δικτύου, επειδή δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε να αξιοποιείται η περίσσεια ενέργειας όταν χρειάζεται; Πόσο υποκριτικό είναι να δίνονται μάχες χαρακωμάτων με δολιοφθορές ανεμολογικών ιστών, με πρωτοβουλίες που επιζητούν την καθολική απαγόρευση χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές, ακόμα και με τη δαιμονοποίηση επενδυτών και έργων και την ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας;” αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, ο κ. Περιστέρης.

Οι φόβοι για τις ανεμογεννήτριες

Σχολιάζοντας τους φόβους των πολιτών για τις ανεμογεννήτριες ο ίδιος τόνισε ότι “όταν επιτελέσουν τον σκοπό τους απλά απομακρύνονται χωρίς καμία επίπτωση” την ώρα που τους αιγιαλούς καταλαμβάνουν αυθαίρετες κατασκευές και τα βουνά και τα ρέματα υφίστανται μη αναστρέψιμες και καταστροφικές παρεμβάσεις που συχνά οδηγούν ακόμη και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών. Μάλιστα, αναρωτήθηκε “πόσοι συμπολίτες μας ξέρουν ότι όλα τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιστρέφουν 3% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους στους δήμους και στις κοινότητες που βρίσκονται; Πόσοι καταναλωτές γνωρίζουν ότι τα αιολικά πάρκα – πέραν του γεγονότος ότι είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας – είναι παράλληλα ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και πως οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι – εάν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα – θα είχαν πληρώσει τους τελευταίους 18 μήνες πάνω από 4 δις. ευρώ περισσότερα για το ρεύμα τους;”.

Η πράσινη μετάβαση

Οπως είπε, οι πολυεθνικοί ενεργειακοί όμιλοι με δεκαετίες δραστηριοποίησης στα ορυκτά καύσιμα σπεύδουν να επιτύχουν την πράσινη μετάβασή τους και βιομηχανίες που για χρόνια αμφισβητούσαν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ζητούν να επιταχυνθεί η πρόσβασή τους στην καθαρή ενέργεια. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι πρωτοπόρος στην καθαρή ενέργεια και αποτελεί το μεγαλύτερο εγχώριο επενδυτή σε έργα ΑΠΕ στη ΝΑ Ευρώπη.

Η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου από 906 MW στο τέλος του 2022 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέχρι το φθινόπωρο σε πάνω από 1.200 MW.

Παράλληλα, πρωτοπόρα και στην Αποθήκευση μεγάλης κλίμακας, η εταιρεία προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα την κατασκευή του έργου της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680 MW), ενώ σημαντική ισχύς νέων έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (κυρίως φωτοβολταϊκών) είναι έτοιμα προς κατασκευή.

Ως αποτέλεσμα η συνολική ισχύς έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ξεπερνάει τα 2.000 MW τη συγκεκριμένη περίοδο. Με τα έσοδα που θα αρχίσουν σταδιακά να συνεισφέρουν οι νέες επενδύσεις από το 2023 θα συμβάλλουν στην περαιτέρω μακροχρόνια ανάπτυξη της κερδοφορίας, με απώτερο στόχο τα 6 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2029.

Επενδυτικό πλάνο €5,5 δισ.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη η εταιρεία υλοποιεί στην παρούσα φάση ένα επενδυτικό πλάνο €5,5 δισ. σε καθαρή ενέργεια, περιβάλλον, κυκλική οικονομία, ενώ ενισχύει την παρουσία της σε πρωτοποριακά έργα τεχνολογίας και καινοτομίας. “Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης και να ανταποδώσουμε προσφέροντας σταθερά αξία η οποία ξεπερνά τα €200 εκατ. την τελευταία εξαετία, συνυπολογίζοντας και τα €45 εκατ. του μερίσματος που καλείται να εγκρίνει η Γ.Σ” δήλωσε ο κ. Περιστέρης.