Επείγον αίτημα της ΕΕ σε Mytilineos να παράγει υλικά για microchips – Πανικός λόγω Κίνας

15/07/2023, 20:05
Επείγον αίτημα της ΕΕ σε Mytilineos να παράγει υλικά για microchips – Πανικός λόγω Κίνας

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες πανικοβάλλονται σε θέματα που αφορούν τις προμήθειες ορυκτών υπό την πίεση της Κίνας

Επείγον αίτημα στον όμιλο Mytilineos να παράγει υλικά για microchips υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, στη σκιά των περιορισμών στις εξαγωγές από την Κίνα.

Σύμφωνα με τους FT, η ΕΕ καλεί επειγόντως τις εταιρείες αλουμινίου και ψευδαργύρου να διερευνήσουν τη δυνατότητα παραγωγής βασικών μετάλλων για ημιαγωγούς, μετά την ανακοίνωση από την Κίνα σχεδίων για τον περιορισμό των εξαγωγών γαλλίου και γερμανίου.

Η απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές για τα δύο κρίσιμα ορυκτά από τον Αύγουστο δημιούργησε συναγερμό στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον και στο Τόκιο, που αναζητούν πηγές υλικών εκτός της μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας, γράφουν οι Financial Times.

Η ΕΕ προσέγγισε τη Mytilineos και της ζήτησε να διερευνήσει την παραγωγή γαλλίου ως υποπροϊόντος στη μονάδα της που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα, πρώτη ύλη για το αλουμίνιο, στον Άγιο Νικόλαο.

«Η ΕΕ έχει έρθει σε επαφή μαζί μας όσον αφορά την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι μονάδες αλουμίνας μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από αυτήν την κρίση», δήλωσε ο Νίκος Κεραμίδας, εκτελεστικός διευθυντής για θέματα ΕΕ στην εταιρεία.

Η ΕΕ προμηθεύει το 71% του γαλλίου της και το 45% του γερμανίου από την Κίνα, σύμφωνα με την ΕΕ, αλλά υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ, ηλιακών φωτοβολταϊκών κυττάρων και οπτικών ινών.

Ωστόσο, η δεινή κατάσταση του τομέα των μετάλλων της Ευρώπης καθιστά δύσκολο για τις εταιρείες να επενδύσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή γαλλίου χωρίς κρατική υποστήριξη, που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος της περιοχής και τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Αυτά έχουν ήδη αναγκάσει πολλά μεταλλουργεία να βγουν εκτός λειτουργίας.

«Συνειδητοποιούμε ότι η Κίνα μπορεί “να στρίψει το χέρι μας”. Η Ευρώπη είπε “ωραία, ας αυξήσουμε την παραγωγή, οι μονάδες αλουμίνας μπορούν να το δουν”, αλλά την τελευταία φορά που κοίταξα, τα μισά από αυτά ήταν κλειστά», είπε ο κ. Κεραμίδας.

«Όταν δεν μπορείς να παράγεις ανταγωνιστικά το κύριο εμπόρευμά σου, επειδή οι συνθήκες είναι τόσο παράλογα προβληματικές, μπορεί να είναι ανόητο να επενδύσεις σε ένα παραπροϊόν, που είναι το γάλλιο».

Πανικός στις Βρυξέλλες λόγω Κίνας

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες πανικοβάλλονται σε θέματα που αφορούν τις προμήθειες ορυκτών υπό την πίεση της Κίνας. Η ΕΕ κατέβαλε παρόμοιες προσπάθειες για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή μαγνησίου μετά τη μείωση της παραγωγής από την Κίνα το 2021, λόγω ελλείψεων ενέργειας.

Η Eurometaux, ο εμπορικός φορέας του μπλοκ για τα μη σιδηρούχα μέταλλα, επιβεβαίωσε ότι αρκετές εταιρείες εξετάζουν πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση στην περιοχή σε ό,τι αφορά την παραγωγή σε γερμάνιο και γάλλιο, αλλά προειδοποίησε ότι «αυτή είναι μια ευρύτερη συζήτηση βιομηχανικής πολιτικής».

«Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα είναι τα επόμενα στο γεωπολιτικό προσκήνιο», ανέφερε.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε δυσκολότερη κατάσταση όσον αφορά την ανάπτυξη της δικής της παραγωγής γερμανίου. Μόνο τα χυτήρια ψευδαργύρου που χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν να το ανακτήσουν, αλλά πολύ λίγα εκτός της Κίνας χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο και κανένα στην Ευρώπη δεν το κάνει.

Η Nyrstar, που ανήκει στην Trafigura, είναι μεταξύ εκείνων που εξετάζουν την κατασκευή μιας μονάδας ανάκτησης και επεξεργασίας γερμανίου και γαλλίου 150 εκατομμυρίων δολαρίων στο μεταλλουργείο ψευδαργύρου στο Τενεσί, η οποία θα μπορούσε να καλύψει το 80% της ζήτησης των ΗΠΑ, αλλά θα χρειαζόταν τουλάχιστον δύο χρόνια για να κατασκευαστεί. Η βελγική Umicore δήλωσε ότι αναπτύσσει τεχνολογίες που βασίζονται στο γερμάνιο «λεπτής μεμβράνης», για να μειώσει τη χρήση του υλικού.

Ωστόσο, αρκετά στελέχη τόνισαν την ανάγκη οι αξιωματούχοι της ΕΕ να αναπτύξουν πολιτικές για την αντιμετώπιση του αντίθετου προβλήματος: πώς να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, όταν η Κίνα κατακλύζει την αγορά.

Τα δύο μέταλλα είναι μεταξύ εκείνων που αναφέρονται ως «στρατηγικά» σε έναν κανονισμό που βρίσκεται επί του παρόντος υπό συζήτηση, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις προμήθειες του μπλοκ σε υλικά κρίσιμα για την πράσινη μετάβαση.

Οι εξαγωγικοί περιορισμοί του Πεκίνου ήρθαν αφού η Ολλανδία ακολούθησε την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ στον περιορισμό της πώλησης εξοπλισμού κατασκευής chip υψηλής τεχνολογίας στο εξωτερικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι εργάζεται σε μια «λεπτομερή ανάλυση» των κινεζικών ελέγχων εξαγωγών και κατά πόσο ήταν συμβατοί με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Η Επιτροπή ανησυχεί ότι αυτοί οι περιορισμοί στις εξαγωγές δεν σχετίζονται με την ανάγκη προστασίας βασικών συμφερόντων ασφαλείας. Καλούμε την Κίνα να υιοθετήσει μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι έλεγχοι των εξαγωγών βασίζονται σε σχετικούς λόγους ασφαλείας», είπε ένας εκπρόσωπος.

Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα κόμβος για την παραγωγή ορυκτών

Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι ελπίζει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κόμβος για την παραγωγή κρίσιμων ορυκτών στην Ευρώπη, εν μέρει χάρη στη δυνατότητα της Mytilineos να παράγει γάλλιο από βωξίτη.

Εάν το «ανοιχτό, ανταγωνιστικό μοντέλο» της ΕΕ υπονομεύτηκε από «συγκεκριμένες γεωπολιτικές καταστάσεις», το μπλοκ θα πρέπει «να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι είμαστε προστατευμένοι», πρόσθεσε.