Φανη Καραβασίλη-Σαραντοπούλου: Open στις προκλήσεις της ζωής...

24/04/2019, 15:35
2

Δεν θα διαπραγματευόταν ποτέ και
για κανένα λόγο  την προτεραιότητα που έχουν πάντα τα παιδιά της, ωστόσο,
ένα από τα πολυτιμότερα μαθήματα που δίνει στις κόρες της είναι πως είναι
καθήκον για τη γυναίκα να δουλεύει - κατά αρχήν για εκείνη την ίδια. Και το
παράδειγμά της Φανής Καραβασίλη - Σαραντοπούλου, αν μη τι άλλο, το
αποδεικνύει.Το χόμπι της δημιουργίας κοσμημάτων δεν άργησε να γίνει η δουλειά
της, την οποία, μάλιστα, υπηρέτησε με πάθος,αφού η κρίση που έφερε τα
πάνω-κάτω, την πείσμωσε, όπως λέει. Αποτέλεσμα σήμερα δημιουργίες της (αφού
έχουν κάνει τις συστάσεις τους με το διεθνές κοινό)  να βρίσκονται στους
χώρους shop in shop πολυκαταστημάτων της Αθήνας αλλά και σε μεγάλα ελληνικά
ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Αθήνα και στα νησιά όπου φανατικοί έρχονται και
ξανάρχονται για να δουν ό,τι καινούργιο υπάρχει στις προθήκες.

Για τη νέα της δουλειά, την
έμπνευση, τα χρώματα, τα σχέδια, τα υλικά, αλλά και τη φιλοσοφία της ζωής, μιας
ζωής δραστήριας, δημιουργικής και με διαρκεις αναζητήσεις, όπως η δική της, η
δημιουργός των κοσμημάτων «fanny s», μας άνοιξε την καρδιά της. 


- Ποιο είναι το πνεύμα της καινούργιας σας συλλογής κοσμημάτων και από που αντλήσατε έμπνευση;

Όλα ξεκινούν από τη θετική ενέργεια, που πηγάζει από τον χαρακτήρα μου και που «μεταγγίζεται» σε όλες τις δημιουργίες μου. Η ενέργεια αυτή λειτουργεί σαν αντίδοτο στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε. Την έχουμε τόσο ανάγκη!Τα κοσμήματα «fanny s» μπορεί να αποτελέσουν μικρές - οικονομικές πάντα - απολαύσεις που μας γεμίζουν χαρά και να μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την - οπωσδήποτε απαιτητική και δύσκολη - καθημερινότητα μας. Οι συλλογές μπορούν να φορεθούν εύκολα είναι για όλα τα γούστα, έχουν χρώμα που δίνει αισιόδοξα μηνύματα, ενώ πολλές από τις δημιουργίες τους έχουν σχέδια ελληνικά εμπνευσμένα για την κουλτούρα μας εντυπωσιάζοντας το ξένο κοινό κι όχι μόνο. Αυτή τη σεζόν δούλεψα πολύ μία συλλογή που την ονόμασα «circle». Όπως καταλαβαίνουμε και από την ονομασία της, έμπνευση μου είναι ο κύκλος, ένα σύμβολο αέναης δημιουργίας. Είναι ένα μοτίβο πάνω στο οποίο εργάστηκα στην τελευταία συλλογή γιατί συμβολίζει το σύμπαν και την αιωνιότητα. Ο κύκλος περικλείει αιώνιες δυνάμεις που δεν έχουν αρχή και τέλος. Η έμπνευσή μου αυτή προέρχεται από τις αρχιτεκτονικές μου καταβολές. Στη συγκεκριμένη συλλογή που εντάσσεται στις δημιουργίες «fanny s», χρησιμοποιώ επιχρυσωμένο μέταλλο αντλώντας έμπνευση από την ελληνική παράδοση, τόσο την αρχαιοελληνική όσο και την νεότερη.

- Γενικά ποια υλικά
χρησιμοποιείτε; 

Θα έλεγα ότι χρησιμοποιώ διαφορετικά υλικά ανάλογα με τις συλλογή κάθε φορά, τα οποία και επεξεργάζομαι ανάλογα με την έμπνευση και την φαντασία μου.Επίσης συνεχίζω να χρησιμοποιώ τις ορυκτές πέτρες που έδωσαν οντότητα στην πρώτη μου σειρά “bead it”. Αγαπημένα μου υλικά είναι ακόμα τα: lapis lazuli. jade, τουρμαλίνα, citrine, αχάτης, αμέθυστος, quartz κ.α.Τέλος, ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου (elixir), εστιάζεται στις ενεργειακές πέτρες που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο όσο και γενικότερης ίασης.

-Σε ποιο κοινό απευθύνεστε με τις συλλογές σας; Ποια τα σημεία διανομής τους στην Ελλάδας;
Απευθύνομαι τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές κοινό, δεδομένου ότι η δουλειά μου έχει κάνει τις συστάσεις της και εκτός ΄Ελλαδος (Μεγάλη Βρετανία- Γαλλία-Ιταλία- Γερμανία- Ισπανία-Ηνωμενες πολιτείες). Κομμάτια της συλλογής μας βρίσκονται σε μεγάλα ελληνικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Αθήνα και στα νησιά, και πρέπει να σας πω ότι υπάρχει απήχηση από το κοινό, ξένο και ελληνικό: έρχονται και ξαναέρχονται προκειμένου να πάρουν κάτι καινούργιο.Επίσης στα κεντρικά πολυκαταστήματα της Αττικής, γίνεται μία επιλογή στους χώρους shop in shop που φιλοξενούν τις συλλογές μας.

- Είστε μια γυναίκα με καλλιτεχνική «φλέβα», ίσως λόγω των σπουδών σας στην αρχιτεκτονική. Πως και πότε αποφασίσατε να σχεδιάσετε σειρές κοσμημάτων;
Όλα ξεκίνησαν από την προσωπική μου ανάγκη να δημιουργήσω κοσμήματα για τον εαυτό μου. Σαν χόμπι υλοποίησα την πρώτη μου έμπνευση μαζί με τις κόρες μου που ήθελαν πολύ να φτιάξουν κι εκείνες κοσμήματα για να φοράνε οι ίδιες. Στη συνέχεια άρχισα να φτιάχνω κάποια κομμάτια για τις φίλες μου και χωρίς να το καταλάβω ... ο προσωπικός μου χώρος μετατράπηκε σε εργαστήριο. Κάπως έτσι το χόμπι μου έγινε η δουλειά μου. Οι γνώσεις μου στο σχέδιο απλά με βοηθούν να σχεδιάζω πράγματα που εκφράζουν τη διαφορετική προσωπικότητα της κάθε γυναίκας. Αφουγκράζομαι, δηλαδή, με προσήλωση τη σύγχρονη γυναίκα και τις ανάγκες της και προσπαθώ να εκφράσω τι θα ταίριαζε στην καλύτερη «εκδοχή» του εαυτού της. Δεν ξεχνώ τις συνθήκες της εποχής που ωθούν τον κόσμο να αναζητά οικονομικότερες λύσεις. Έτσι θεωρώ ότι έχω καταφέρει να δημιουργώ σχέδια ιδιαίτερα, καλαίσθητα - κάποια κομμάτια sur mesure - σε απολύτως προσγειωμένες τιμές.

- Πόσο επηρέασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα τη δράση;
Η αλήθεια είναι ότι όλες αυτές οι δυσκολίες με πείσμωσαν πολύ. Ξαφνικά από την μία ημέρα στην άλλη είδαμε τα πράγματα να αλλάζουν, να έρχονται ουσιαστικά τα πάνω κάτω. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω κάτι από το μηδέν, που θα ταίριαζε με την καινούργια τάξη πραγμάτων. Μία οικονομική συλλογή κοσμημάτων, για όλα τα βαλάντια, που θα έφτιαχνε την διάθεση των ανθρώπων και θα έδινε μία νότα αισιοδοξίας στην καθημερινότητα τους.

- Είστε όμως και μητέρα τριών παιδιών. Πως συνδυάζεται ο ρόλος της μητέρας και της δημιουργού - επιχειρηματία;
Πάντα πίστευα ότι η γυναίκα πρέπει να έχει ένα επάγγελμα, μία ενασχόληση που να εξελίσσει την προσωπικότητα της. Είναι καθήκον για τη γυναίκα να δουλεύει - κατά αρχήν για εκείνη την ίδια. Αυτό είναι το μήνυμα που περνάω στις κόρες μου. Είναι συχνά το «φάρμακο» για πολλά πράγματα. Άλλωστε η γυναίκα τελευταία, καλείται να παίξει πολλούς ρόλους και να μη τη σταματά καμία δυσκολία. Η γυναίκα πρέπει να είναι «πολυεργαλείο» και να ανταποκρίνεται σωστά στις εκάστοτε απαιτήσεις. Η γυναίκα σήμερα είναι επαγγελματίας, σύζυγος, σύντροφος, μητέρα, φίλη και πολλά άλλα κατά περίπτωση. Αυτή την περίοδο εγώ μέχρι και στενογράφος έχω γίνει για χάρη των παιδιών μου που ανοίγουν σιγά σιγά τα φτερά τους στο επόμενο κεφάλαιο της ζωής τους, αυτό των σπουδών, και χρειάζονται το support του γονέα. Αυτό που δεν θα διαπραγματευόμουν ποτέ και για κανένα λόγο είναι η προτεραιότητα που έχουν πάντα τα παιδιά μου. Είναι κάτι μη διαπραγματεύσιμο.

- Σε τι φάση βρίσκεται η ζωή σας
γενικότερα; 

Νιώθω ότι η ζωή είναι γεμάτη
προκλήσεις. Πρέπει να είμαστε open σε ότι μας τραβάει το ενδιαφέρον και να
εμπιστευόμαστε το ένστικτο μας. Όπως είπε και η Αμάντα Μιχαλοπούλου,  μια
από τις ελληνίδες συγγραφείς που αγαπώ και διαβάζω: «Νιώθω ότι η ζωή μικραίνει
και θέλω να ρουφήξω τους χυμούς της»...