Γερμανική οργή για τα εξοπλιστικά «παζάρια»

30/04/2018, 12:10
FREMM-2

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως για το παρασκήνιο που παίζεται γύρω από την προμήθεια γαλλικών φρεγατών και την αναβάθμιση των F-16. Όλα άρχισαν με την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν αρκετά διαχυτικός με τον Αλέξη Τσίπρα και έκανε ό,τι μπορούσε για να τον αβαντάρει. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, να τον βοηθήσει για το δημόσιο χρέος, υπόσχεση την οποία τήρησε με δεδομένο ότι η μοναδική πρόταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι για τη μείωση του δημοσίου χρέους είναι γαλλική. Βέβαια, τίποτα δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα. Ο Αλέξης Τσίπρας σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που προσέφερε ο Μακρόν δεσμεύτηκε να αγοράσει η Ελλάδα γαλλικά οπλικά συστήματα. Στην κατεύθυνση αυτή άρχισε ένα παζάρι για την ενοικίαση δύο φρεγατών τύπου FREMM, καθώς και για το ενδεχόμενο παραγγελίας δύο ακόμα σύγχρονων φρεγατών που θα παραδίδονταν στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το 2021.

Γερμανική επίθεση

Οι αντιπρόσωποι των γερμανικών εξοπλιστικών μεγαθηρίων στην Ελλάδα άρχισαν να αντιλαμβάνονται το παρασκήνιο που παίχτηκε και αμέσως ενημέρωσαν το Βερολίνο. Ένα non paper διανεμήθηκε και στους Γερμανούς πολιτικούς που είναι λομπίστες των εξοπλιστικών μεγαθηρίων. Όταν η συμφωνία άρχισε να δημοσιοποιείται με διαρροή από τον Φώτη Κουβέλη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», οι Γερμανοί πέρασαν αμέσως στην επίθεση. Έφτασαν, μάλιστα, σε σημείο να προειδοποιήσουν τον Αλέξη Τσίπρα για τις συνέπειες που θα έχει η αγορά εξοπλιστικών από τη Γαλλία όταν η Γερμανία σηκώνει ολόκληρο το βάρος της βοήθειας προς την Αθήνα.

Προειδοποίηση

Παράλληλα, τα εξοπλιστικά μεγαθήρια κινητοποίησαν τα γερμανικά κόμματα. Μάλιστα, οι Φιλελεύθεροι προειδοποίησαν τον υπουργό Οικονομικών Σολτς να μη συναινέσει σε καμμία συμφωνία, καταγγέλλοντας ότι υπάρχει άμεση διασύνδεση της παραγγελίας για τις φρεγάτες με την πρόταση που κατέθεσαν οι Γάλλοι για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Οι Φιλελεύθεροι μίλησαν ευθέως για συναλλαγή ανάμεσα στην Αθήνα και στο Παρίσι που στρέφεται ευθέως κατά των γερμανικών συμφερόντων.

Ήθελαν να πάρουμε Eurofighters

Όπως πληροφορούμαι εγκύρως, οι Γερμανοί τα έχουν πάρει στο κρανίο και με τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16. To Βερολίνο υποστηρίζει ότι με 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια που στοιχίζει η αναβάθμιση, η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να αγοράσει το μαχητικό Eurofighter. Άλλωστε, είναι γνωστές οι προσπάθειες που κατέβαλαν τα τελευταία χρόνια οι Γερμανοί προκειμένου να πετύχουν μια συμφωνία για τα Eurofighters. Στη διάρκεια της διακυβέρνησης Καραμανλή είχαν φτάσει πολύ κοντά αλλά ξέσπασε το σκάνδαλο με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στο οποίο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο η Γερμανική HDW και έτσι ακυρώθηκε η απόφαση για την αγορά των Eurofighters.