Κλυδωνισμούς φέρνει η απάτη με τα POS

06/11/2018, 10:39
Κλυδωνισμούς φέρνει η απάτη με τα POS

Ισχυρούς κλυδωνισμούς στο τραπεζικό σύστημα προκαλεί η μεγάλη απάτη με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την Κίνα μέσω της αγοράς ακινήτων. Το σκάνδαλο που απειλεί να τινάξει στον αέρα τις ελληνοκινεζικές σχέσεις έχει μεγάλο βάθος εξαιτίας της εμπλοκής δεκάδων μεγαλόσχημων παραγόντων. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο «πλυντήριο» με τα ακίνητα εμφανίζεται να έχει ο αντιπρόεδρος της JUMBO Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, δύο ακόμα επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο real estate, καθώς και δεκάδες στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.

Παράνομες συναλλαγές 60 εκατ. ευρώ

Οι παράνομες συναλλαγές με τα POS της ΕτΕ και άλλων ελληνικών τραπεζών ξεπερνούν κατά πολύ τα εξήντα εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Τραπέζης της Ελλάδος, το μέγεθος της απάτης είναι πολύ μεγαλύτερο. Γιαυτό κλιμάκιο ελεγκτών της Τραπέζης της Ελλάδος αναμένεται να αρχίσει εξονυχιστικό έλεγχο στις τράπεζες. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η ενημέρωση που έχει ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος από τις κινέζικες υπηρεσίες που αποκάλυψαν το μεγάλο σκάνδαλο.

Σωρεία αδικημάτων

Με ταχύτατους ρυθμούς κινείται και η Δικαιοσύνη μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Δικαστικές πηγές αποκάλυψαν στην εφημερίδα «ΑΞΙΑ» ότι τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν τα τραπεζικά στελέχη και οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο κόλπο είναι:
1ον) Σύσταση συμμορίας
2ον) Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με δεδομένο ότι η ανεπίσημη ενημέρωση από τις κινέζικες αρχές αναφέρει ότι στη συντριπτική πλειονότητα οι αγοραστές ακινήτων είναι πρόσωπα που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες
3ον) Παραβίαση των τραπεζικών κανονισμών
4ον) Κακουργηματική απάτη
5ον) Υπερτιμολογήσεις.

Αναταράξεις στο σύστημα

Το σκάνδαλο έχει παραλύσει την τράπεζα, η διοίκηση της οποίας βρίσκεται στον αέρα. Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο παραίτησης της διοίκησης πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια πρωτοφανή πρακτική η διοίκηση προχώρησε σε διενέργεια εσωτερικού ελέγχου χωρίς να απομακρύνει τα στελέχη που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν γνώριζε η διοίκηση της τράπεζας την απάτη με τα POS που είχαν μεταφερθεί στην Κίνα για να στηθεί το μεγάλο πλυντήριο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος με αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία η διοίκηση της ΕΤΕ επικαλεστεί άγνοια για την εμπλοκή των στελεχών της τραπέζης στο μεγάλο κόλπο φέρει βαρύτατες ευθύνες γιατί στην ουσία παραδέχεται ότι ο εσωτερικός έλεγχος είναι πλημμελής.

Εσωτερικοί έλεγχοι

Από την πλευρά της η ΕΤΕ σημειώνει πως «Η τράπεζα μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους. Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών. Περαιτέρω, σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της τράπεζας και αποφασίστηκε από το διοικητικό της συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη διοίκηση».

Από κόσκινο...

Την υπόθεση πρόκειται να διερευνήσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και την Αρχή για την Καταπολέμηση Βρόμικου Χρήματος. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα περάσουν από κόσκινο για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι συναλλαγές ήταν νόμιμες, γιατί οι πληροφορίες κάνουν λόγο για όργιο παρανομιών και υπερτιμολογήσεων.

Αγορές δεκάδων εκατομμυρίων

Εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια που κάνει η εταιρεία JUMBO να αποστασιοποιηθεί από τον Ευάγγελο Παπαευαγγέλου που ήταν αντιπρόεδρος του ομίλου. Ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν τις δραστηριότητές του, όταν ήταν γνωστές στο πανελλήνιο, αφού αγόραζε και βίλες μεγαλόσχημων κοσμικών που έχουν χρεοκοπήσει. Δεν διερωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν ο αντιπρόεδρος της εταιρείας να κάνει αγορές δεκάδων εκατομμυρίων. Δεν φρόντισαν να τον ρωτήσουν από πού έχει βρει τα κεφάλαια και αν αυτά είναι νόμιμα. Σε κάθε περίπτωση θα δώσουν απαντήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς που θα αναλάβουν να διερευνήσουν το γιγαντιαίο σκάνδαλο που δυσφημεί διεθνώς τη χώρα.