Δομικές αλλαγές με το βλέμμα στις κάλπες

26/10/2020, 10:08
ΕΚΛΟΓΕΣ

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει σας ενημερώνω εγκύρως ότι ο Τάκης Αράπογλου απέρριψε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Η εξέλιξη αυτή βραχυκυκλώνει τον ανασχηματισμό, ενώ στο Μαξίμου δεν αποκλείουν την παραμονή του Χρήστου Σταϊκούρα στο νευραλγικό υπουργείο.

Άλλωστε η θητεία του δεν παρουσιάζει γκρίζες ζώνες.

Οι συνέπειες της… καραμπόλας

Στην περίπτωση κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμείνει στην απόφασή του για τοποθέτηση τεχνοκράτη στο υπουργείο Οικονομικών, τότε ο Χρήστος Σταϊκούρας θα μετακινηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως αντιλαμβάνεστε, με την καραμπόλα που θα προκληθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης θα μετακομίσει στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ζητούν έμπειρο στέλεχος

Στο Μαξίμου παρά το γεγονός ότι εμπιστεύονται τη Νίκη Κεραμέως αναζητούν ένα έμπειρο στέλεχος για να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βολιδοσκοπήσει τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έχει εμπειρία σε διαχείριση των θεμάτων που αφορούν την Παιδεία και είναι αποδεκτός από τους συνδικαλιστές της ΔΕΚΑ, σε αντίθεση με τη Νίκη Κεραμέως που έχει ανοίξει μέτωπο μαζί τους και βρίσκεται στα μαχαίρια με τη διοίκηση της ΟΛΜΕ.

Τι θα γίνει με την Κεραμέως;

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει με τη Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να μετακινηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναγκαστικά και δεύτερη καραμπόλα με τη μετακίνηση του Κώστα Τσιάρα στο υπουργείο Υγείας.

Αναζητούν ένα υπουργείο!

Στο Μαξίμου αναζητούν ένα υπουργείο για τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος μέχρι σήμερα σήκωσε όλο το βάρος του συντονισμού της κυβέρνησης.

Οι τριβές με διάφορους συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και η απόφασή του να είναι υποψήφιος στον Πειραιά οδηγούν τον Γιώργο Γεραπετρίτη εκτός Μαξίμου.

Προς το παρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καταλήξει στο υπουργείο στο οποίο θα μετακινήσει τον πλέον στενό συνεργάτη του.

Ένας φεύγει, άλλος έρχεται

Δεδομένη θεωρείται η απομάκρυνση του Χάρη Θεοχάρη από το υπουργείο Τουρισμού.

Στη θέση του πιθανότατα θα τοποθετηθεί η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία βέβαια διεκδικεί και το υπουργείο Πολιτισμού.

Βέβαια, οι πληροφορίες εμφανίζουν τη Λίνα Μενδώνη να παραμένει στη θέση της.

Ολοκλήρωσε τον κύκλο του

Στο Μαξίμου αναζητούν ένα υπουργείο και για τον Στέλιο Πέτσα, ο οποίος ολοκλήρωσε τον κύκλο του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν σκέψεις για το σπάσιμο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο Στέλιος Πέτσας θα αναλάβει υπουργός Περιβάλλοντος.

Με επιτυχία ο Βορίδης

Ο Μάκης Βορίδης θεωρεί ότι ολοκλήρωσε το αγροτικό του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλιστα με επιτυχία.

Γιαυτό δεν αποκλείεται η μετακίνησή του στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Βέβαια, στο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος αντικατάστασής του και μόνο από καραμπόλα μπορεί να βρεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι αμετακίνητοι

Αμετακίνητοι παραμένουν οι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος που διαχειρίζονται την κρίση στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Πιερρακάκης που έχει βαθμολογηθεί με άριστα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Κώστας Καραμανλής και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Φρένο στις αντιδράσεις

Στο Μαξίμου αποκλείουν την υπουργοποίηση εμβληματικών στελεχών που προέρχονται από την Κεντροαριστερά, γιατί μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Όπως αντιλαμβάνεστε τα περί υπουργοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν έχουν καμμία απολύτως βάση.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Γ. Φλωρίδη, ο οποίος έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το Μαξίμου αλλά στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να υπουργοποιηθεί.

Κάτω από τη βάση

Στο Μαξίμου μια σειρά υφυπουργοί έχουν συγκεντρώσει βαθμολογία κάτω από τη βάση και γιαυτό ετοιμάζονται για αναγκαστική έξοδο από την κυβέρνηση.

Ανάμεσα σε αυτούς που πρόκειται να απομακρυνθούν περιλαμβάνονται οι: Αλκιβιάδης Στεφανής, Γιάννης Τσακίρης, Γιώργος Ζαββός, Γιώργος Γεωργαντάς, Χρίστος Δήμας, Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Σκρέκας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Δόμνα Μιχαηλίδου και Μάνος Κόνσολας.

Από κρίσιμες περιφέρειες

Στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να τοποθετήσουν σε θέσεις υφυπουργών βουλευτές από κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες, που δεν εκπροσωπούνται στην παρούσα κυβέρνηση.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται η υπουργοποίηση βουλευτών από την Αχαΐα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, τα Ιωάννινα, την Άρτα και κάποιες άλλες εκλογικές περιφέρειες.

Με την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει τις ισορροπίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και να περιορίσει την γκρίνια.

Δομικές αλλαγές

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση καθυστερούν εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης στη Μεσόγειο.

Όσο το Oruc Reis θα κάνει βόλτες στα ελληνικά χωρικά ύδατα δεν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός γιατί θα καεί επικοινωνιακά.

Με την αποκλιμάκωση της κρίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε δομικές αλλαγές με το βλέμμα στραμμένο στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την Άνοιξη, σε περίπτωση κατά την οποία υποχωρήσει η εφιαλτική πανδημία.

Κρίσιμες προτοβουλίες

Με το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να ενισχυθεί ο έλεγχος της κυβέρνησης από το Μαξίμου.

Η λεγόμενη καγκελαρία θα έχει υπερεξουσίες και θα ελέγχει άμεσα τις κρίσιμες κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Κάθε αυτόνομη πρωτοβουλία από μέλη της κυβέρνησης είναι απαγορευτική ακόμα και για πρωτοκλασάτους υπουργούς, οι οποίοι είχαν συνηθίσει να λειτουργούν αυτόνομα.