MEDIA
#TAGS:
Open TV

Το παρασκήνιο της παραίτησης Μιχαλέλη από το OPEN

18/04/2020, 13:05
1

Τη θέση του Γενικού Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN αναλαμβάνει ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του καναλιού. «Ο έμπειρος δημοσιογράφος, με μακρόχρονη πορεία στον τομέα της Ενημέρωσης, έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος και Διευθυντής Ειδήσεων επί πολλά έτη στην ελληνική τηλεόραση. Το Διοικητικό Συμβούλιο του OPEN τον καλωσορίζει και του εύχεται καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα», αναφέρει η ανακοίνωση. Ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος αντικατέστησε τον Δημήτρη Μιχαλέλη, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του την προηγούμενη εβδομάδα. Το ζήτημα της αλλαγής στις ειδήσεις απασχολεί τη διοίκηση του OPEN το τελευταίο τρίμηνο, ενώ επίκειται και απόφαση για τον τομέα του προγράμματος. Με την αποχώρηση του Δημήτρη Μιχαλέλη ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος από την έναρξη λειτουργίας του καναλιού. Το εγχείρημα είχαν αναλάβει οι ήδη αποχωρήσαντες Τζώνης Καλημέρης (διευθύνων σύμβουλος) και Άλκηστις Μαραγκουδάκη (γενική διευθύντρια Προγράμματος). Η αλλαγή στην ενημέρωση ενδέχεται να φέρει πιο κοντά τον τηλεοπτικό σταθμό με την κυβέρνηση αλλά και κάποια πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ξανά στην κορυφή της επικαιρότητας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι λόγοι της παραίτησης του κ. Μιχαλέλη συνδέονται άμεσα με την στρατηγική του τομέα της ενημέρωσης του OPΕΝ, με τον κ. Μιχαλέλη να έχει τονίσει επανειλημμένως ότι το κανάλι θα πρέπει να έχει περισσότερα χαρακτηριστικά ενημέρωσης. Ήταν μια συζήτηση που είχε κρατήσει υπερβολικά πολύ καιρό, με αποτέλεσμα το έμπειρο στέλεχος να υποβάλλει την παραίτησή του. 

Το χρονικό μιας παραίτησης 

Η τελευταία πράξη του έργου παίχτηκε, με το κανάλι να ανακοινώνει τις εξελίξεις με ένα λιτό κείμενο. «Ανακοινώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του τηλεοπτικού σταθμού OPEN κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης και Ειδήσεων Δημήτρη Μιχαλέλη. Το OPEN τον ευχαριστεί θερμά για τη συνεργασία και την προσφορά του στον τομέα Ενημέρωσης του σταθμού και του εύχεται καλή επιτυχία στα μελλοντικά επαγγελματικά του βήματα». Στην πραγματικότητα, το γυαλί είχε ραγίσει εδώ και αρκετό καιρό, καθώς ήδη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαρτίου ο κ. Μιχαλέλης είχε κατέθεσε την παραίτησή του μαζί με ένα αναλυτικό, τετρασέλιδο υπόμνημα όπου εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Ήταν ουσιαστικά μια τελευταία κίνηση να εξηγήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο την ανάγκη να ενισχυθεί ο ενημερωτικός τομέας του καναλιού, ειδικά μεσούσης της πρωτόγνωρης συγκυρίας που βιώνουμε. Οι ημέρες πέρασαν χωρίς αποτέλεσμα και έτσι ένα μήνα αργότερα, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Απριλίου και ενώ έγιναν προσπάθειες από πρόσωπα κλειδιά να τον μεταπείσουν, οριστικά έγινε αποδεκτή η παραίτησή του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νεότερο σχετικά με αντικατάσταση του, όπως εντός των επομένων ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι συζητήσεις που έχουν στελέχη του ομίλου με ενδιαφερόμενους. Κύκλοι της αγοράς πάντως εξήραν το έργο του κ. Μιχαλέλη, τονίζοντας πως κατάφερε σε έναν εν λειτουργία σταθμό να φτιάξει ενημερωτικό πρόγραμμα, το οποίο με βάση τα στοιχεία είχε εξαιρετικά αξιοπρεπή παρουσία και μεγάλη δυναμική.

Η επιστολή στους συνεργάτες του 

Ο ίδιος κ. Μιχαλέλης, τη στιγμή που ανακοινώθηκε η παραίτησή του, έσπευσε να επικοινωνήσει με τους συνεργάτες του στέλνοντας επιστολή και ευχαριστώντας τους «για το τόσο έντονο και αγωνιώδες ταξίδι που κάναμε μαζί». Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως: Αποχωρώ έχοντας τη βεβαιότητα πως κάναμε ό,τι ήταν καλύτερο για να στηθεί και να σταθεί ένα νέο κανάλι στα πόδια του. Και για να μπορεί από εδώ και πέρα να μπει σε έναν νέο κύκλο. Αποχωρώ, έχοντας τη βεβαιότητα ότι ήμουν επικεφαλής μιας ομάδας δημοσιογράφων που πέτυχε κάτι μοναδικό: από το «τίποτα» να σταθεί όρθια σε τρείς αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις με –κατά γενική ομολογία– εξαιρετικό τρόπο και πριν καν το ΟΡΕΝ κλείσει εννέα μήνες ζωής. Αλλά και να προσφέρει ενημέρωση χωρίς «δουλείες» και τα όποια λάθη να είναι «δικά μας» και όχι από αγνώστους υποβολείς ή φιλοδοξίες και κρυφές ατζέντες στελεχών. Αποχωρώ με την ευχή και την ελπίδα, η κορυφή –την οποία αξίζετε– να είναι κοντά. Αποχωρώ με τη χαρά ότι γνώρισα συνεργάτες που θέλησαν να μοιραστούν το ίδιο τηλεοπτικό «όνειρο». Αποχωρώ με την αίσθηση ότι προσωπικώς τίμησα κάθε συμφωνία που είχαμε κάνει με καθένα χωριστά και με τη βεβαιότητα ότι κανένας δεν αδικήθηκε. Ασφαλώς μπορεί να υπήρχαν προσωπικές επιθυμίες που δεν ικανοποιήθηκαν. Αποχωρώ με τη χαρά ότι παρά τις πολλές δυσκολίες δεν χτίσαμε «Βυζάντια», που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει όλους στη διαδρομή μας. Αποχωρώ, αδυνατώντας να βρω τα κατάλληλα λόγια να σας ευχαριστήσω! Επιπλέον, τονίζει πως δημοσιογράφοι και τεχνικοί δημιουργήσατε «κάτι», όχι από το μηδέν, αλλά από πολύ πιο κάτω. Όχι απλά ένα νέο κανάλι! Μετακόμιση, νέα κτίρια, νέοι συνάδελφοι, νέα μηχανήματα, νέες εγκαταστάσεις, νέες απαιτήσεις, νέος τρόπος εργασίας, νέο πρόγραμμα. Κι όλα αυτά με το «κανάλι» σε λειτουργία. Ένα κανονικό κανάλι θα θεωρούσε «επίτευγμα» αν κατάφερνε να συνδυάσει δύο από τα παραπάνω. Εσείς όμως τα πετύχατε όλα μαζί. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το «αφαιρέσει», να το «ακυρώσει» ή να το «μηδενίσει»! Δεν έχει σημασία, αν ό,τι έγινε ήταν καλό, μέτριο ή κακό. Έτσι κι αλλιώς, πάντα όποιος φεύγει θεωρεί ότι όλα έγιναν «καλώς» και κάποιος που έρχεται πιστεύει ότι έγιναν «κακώς». Έτσι κι αλλιώς καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του, τόσο για τα γεγονότα, όσο και για τους άλλους. Πλην όμως η πραγματικότητα δεν αλλάζει: το κανάλι είναι εδώ με ειδησεογραφικά και ενημερωτικά προγράμματα, τα οποία από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του ΟΡΕΝ πηγαίνουν συνεχώς καλύτερα. Πολύ, δε, καλύτερα, αν τα συγκρίνει κάποιος με αντίστοιχα παραδείγματα «νεότευκτων» καναλιών από το παρελθόν.