Εκτός Spiegel ο αρχισυντάκτης για τη «νεκρή Μαρία» στον Έβρο

28/05/2023, 15:16
Εκτός Spiegel ο αρχισυντάκτης για τη «νεκρή Μαρία» στον Έβρο

Όπως αναφέρει η FAZ για τον αρχισυντάκτη του Spiegel, θεωρείται υπεύθυνος για την «αποτυχία με την ιστορία του κοριτσιού από τη Συρία

Ο αρχισυντάκτης Steffen Klusmann αποχωρεί από το περιοδικό «Der Spiegel» λόγω προστριβών με τους μετόχους για «λάθη» και «σκανδαλώδεις υποθέσεις», όπως εκείνη με την απάτη που στήθηκε στον Έβρο για τη «νεκρή Μαρία».

Τη θέση του θα αναλάβει ο Dirk Kurbjuweit, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία χθες. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η ανακοίνωση αποτελεί επιβεβαίωση φημών που είχαν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα για την επικείμενη αποχώρησή του.

H FAZ, σε δημοσίευμά της, αναφέρει πως η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV) «απαιτεί τον τερματισμό της διαμάχης για το Spiegel εδώ και καιρό. Το σωματείο θα μπορούσε εξίσου καλά να απαιτήσει να σταματήσει η έκδοση του περιοδικού. Γιατί οι δικαστικές διαμάχες είναι ”μέρος” του Spiegel. Αυτό συνέβαινε ήδη από την εποχή του ιδρυτή του, του Ρούντολφ Όγκσταϊν, και δεν άλλαξε ποτέ. Οι αρχισυντάκτες αρέσκονται να φθείρονται εδώ ο ένας μετά τον άλλον. Τώρα είναι η σειρά του Steffen Klusmann. Αφού οι φήμες για την επικείμενη αποχώρησή του είχαν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου, το βράδυ της Πέμπτης έγινε επίσημο: Ο Klusmann αποχωρεί από το Der Spiegel. Και φέρεται να έγινε με την προτροπή του προσωπικού και της διεύθυνσης».

Γιατί… αποχωρεί ο αρχισυντάκτης του Spiegel

Αυτό που σημειώνει η FAZ είναι πως ο Klusmann ήταν σε μια «διαρκή αντιπαράθεση» με έναν από τους τρεις μετόχους-κληρονόμους του ιδρυτή του περιοδικού. Είχε γίνει σαφές πως ήθελαν να απαλλαγούν από τον Klusmann. Και όπως αναφέρει η FAZ, τον θεωρεί υπεύθυνο για την «αποτυχία με την ιστορία του κοριτσιού από τη Συρία, που φέρεται να πέθανε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχε».

Σε συνέλευση των μετόχων, ο Klusmann φέρεται να κατηγορήθηκε κυρίως ότι δεν προώθησε την αλληλεπίδραση του ψηφιακού και του αναλογικού Spiegel. Ωστόσο, μέλη της σύνταξης έγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας στηρίζοντάς τον, με τη FAZ να κάνει λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος». «Κατηγορήθηκε για λάθη που ήταν περισσότερο ευθύνη της διοίκησης. Το συντακτικό προσωπικό μάχεται εναντίον του εκδότη και των μετόχων για την ελευθερία τους και για την παραμονή του Klusmann» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Σημαντικό ρόλο στην αποπομπή του έπαιξαν τρεις σκανδαλώδεις υποθέσεις. Μια από αυτές αφορούσε την Ελλάδα και το μεταναστευτικό όταν τον Αύγουστο του 2022, σκηνοθετήθηκε ο δήθεν θάνατος της «μικρής Μαρίας» στη νησίδα του Έβρου.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί ακόμη και σήμερα το θέμα ως υπαρκτό. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του ξαδέλφου του Αλέξη Τσίπρα και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου, ο οποίος αντιμετώπισε ως υπαρκτό το θέμα της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο, παρά το γεγονός ότι τόσο το Der Spiegel που το ανέδειξε, ανακάλεσε το επίμαχο δημοσίευμα, όσο και ό,τι φάνηκε εκ των υστέρων πως δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο περιστατικό, εκτιμώντας, πάντως, ότι έκανε επικοινωνιακά κακό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ για το αν το θέμα της «μικρής Μαρίας» έκανε καλό ή κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε «από πλευράς επικοινωνιακής διαχείρισης μας έκανε κακό, επί της ουσίας δεν είχαμε άδικο». Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα «ο ίδιος ο κ. Μηταράκης είχε αναδείξει το θέμα αλλά αντί να το πληρώσει εκείνος, το πληρώσαμε κυρίως εμείς».

Τι είχε γράψει το Spiegel

Το καλοκαίρι του 2022 το Spiegel δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τρία δημοσίευμα που αφορούσαν την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνο-τουρκικό συνοριακό ποταμό Έβρο. Υπήρξε και podcast για το θέμα. Η κατηγορία που διατυπωνόταν στα «ρεπορτάζ» ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν βοήθησε τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, παρόλο που είχε την υποχρέωση να το κάνει. Συνέπεια της μη παρασχεθείσας βοήθειας πέθανε ένα πεντάχρονο κορίτσι. Το Spiegel είδε στο κορίτσι αυτό ένα πρόσωπο-σύμβολο του πόνου των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και αντιστοίχως το παρουσίασε στα δημοσιεύματά του.

Ο δήθεν θάνατος της Μαρίας, για τον οποίο έγραψαν και άλλα ΜΜΕ, οδήγησε σε μια ευρεία συζήτηση στην ελληνική κοινή γνώμη. Πολλοί είδαν αποκλίσεις. Ένας αναγνώστης επικοινώνησε ακόμα και το γραφείο του περιοδικού που ερευνά τυχόν παρατυπίες και ακόμα και ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, απέστειλε στην αρχισυνταξία του Spiegel στις 19 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας αυτών των δημοσιευμάτων, μια επιστολή στην οποία αναφέρει ότι οι μετανάστες δεν ήταν σε ελληνικό έδαφος, δεν υπήρξε ποτέ νεκρό παιδί.

Μετά από μερικούς μήνες, στις αρχές του Γενάρη του 2023, Σύρος από την ομάδα των 38 μεταναστών στη νησίδα, με την κατάθεσή του, «ξεγύμνωσε» τα fake news για τη «μικρή Μαρία». Ο Σύρος είχε πει ότι μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια να περάσουν σε ελληνικό έδαφος και αφού έμειναν 10 ημέρες σε τουρκική νησίδα στον Έβρο περιμένοντας το «σήμα» του διακινητή για να επιχειρήσουν ξανά τη διάβαση του ποταμού, η «περίφημη» Μπαϊντά, ο ρόλος της οποίας δεν είχε ξεκαθαριστεί στην αρχή, τους μετέφερε μια ιδέα του: να βάψουν ένα παιδί έτσι ώστε να φαίνεται νεκρό από τσίμπημα σκορπιού για να προκαλέσουν διεθνή συγκίνηση, προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους.