"Απόβαση" των Κινέζων (και) στο λιμάνι του Αμβούργου – Συμβιβασμός για συμμετοχή της Cosco με 24,9%

26/10/2022, 15:31

Αντίθετο στη συμμετοχή της κινεζικής Cosco στη διαχείριση του λιμανιού είναι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Spiegel, και το 81% των Γερμανών

Tον συμβιβασμό που πρότεινε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς για πώληση μεριδίου 24,9% του λιμανιού του Αμβούργου στην κρατική κινεζική ναυτιλιακή εταιρία Cosco, ενέκρινε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Η συμμετοχή της Cosco στην εταιρία εκμετάλλευσης τερματικού σταθμού εμπορευμάτων στο λιμάνι του Αμβούργου θα είναι τελικά σημαντικά περιορισμένη σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε πώληση του 35%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην Cosco δεν θα παραχωρηθεί συμβατικό δικαίωμα βέτο σε στρατηγικές επιχειρηματικές αποφάσεις ή αποφάσεις που αφορούν το προσωπικό της εταιρίας, ενώ δεν θα διορίζει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αντιδράσεις κατά της συμμετοχής της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου

Όπως επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel, η πρόταση του καγκελάριου είχε στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις έξι υπουργείων – μεταξύ των οποίων τα Οικονομίας και Εξωτερικών – για την συμφωνία.

Επιφυλακτικός για τη συμφωνία εμφανίστηκε και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος χθες, Τρίτη, το βράδυ δήλωσε την τηλεόραση της ARD ότι «πρέπει να πάρουμε το μάθημά μας και να μειώσουμε όπου είναι δυνατόν τις μονόπλευρες εξαρτήσεις – και αυτό ισχύει και για την Κίνα».

Αντίθετο στη συμμετοχή της κινεζικής εταιρίας στη διαχείριση του λιμανιού είναι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Spiegel, και το 81% των Γερμανών, αλλά ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα επισκεφθεί το Πεκίνο στις αρχές Νοεμβρίου, είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ της επένδυσης.