To «όπλο» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

27/03/2018, 14:59
PLEISTHRIASMOS

Με «όχημα» τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε όλη την Ελλάδα, όπως υποσχέθηκε στους «θεσμούς» και έβαλε τις τελευταίες ημέρες σε εφαρμογή (για να πάρει τη δόση και να κλείσει η γ’ αξιολόγηση) η κυβέρνηση προσπαθεί να… κινητοποιήσει τους οφειλέτες.

Στο στόχαστρο φαίνεται να μπαίνουν και τα χρέη που προέρχονται από καθυστερούμενες και ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το τέλος του 2017.

Εκτιμάται ότι περίπου 2 δισ. ευρώ έχουν ήδη χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης» από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Από τους 270.000 οφειλέτες που είχαν ρύθμιση ως 100 δόσεις εγκατέλειψαν περίπου οι 160.000, ενώ ολοκλήρωσαν τη ρύθμιση περίπου 26.000 οφειλέτες.

Στο τέλος του Δεκεμβρίου 2017 οι ενεργές ρυθμίσεις για όλους τους τύπους ρύθμισης (12 έως 100 δόσεις) ήταν συνολικά 71.048 και το ρυθμιζόμενο ποσό σχεδόν 2 δισ. ευρώ.

Tα «φρέσκα» φέσια

Κατά προτεραιότητα, στο στόχαστρο βρίσκονται τα «φρέσκα» χρέη, αυτά δηλαδή που μένουν απλήρωτα εντός του εξαμήνου, με το όπλο της δέσμευσης και των κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών.

Όσον αφορά στο προφίλ των οφειλετών που θα μπουν για τα καλά στο στόχαστρο το 2018, αυτοί είναι όσοι θεωρούνται ότι έχουν να δώσουν και δεν πληρώνουν και χαρακτηρίζονται «μη συνεργάσιμοι», καθώς και όσοι χαρακτηρίζονται μεν «μη συνεργάσιμοι», αλλά η οφειλή τους θεωρείται βιώσιμη, δηλαδή τα λεφτά που χρωστούν μπορούν να εισπραχθούν είτε από κατασχέσεις είτε από πλειστηριασμούς.

Τα χρέη προς τα Ταμεία ξεπερνούν τα 31 δισ. ευρώ και προέρχονται από 1,2 εκατ. οφειλέτες που τους έχει «φακελώσει» το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών από τα στοιχεία που έστειλαν οι «πρωτογενείς» φορείς δηλαδή το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ, ο ΟΓΑ, και άλλα μικρότερα Ταμεία.

Προετοιμασία για την Πρωτομαγιά

Οι πλειστηριασμοί αναμένεται να μπουν σε τροχιά «εκτόξευσης» από την 1η Μαΐου, όταν και το Δημόσιο θα μπορεί να βγάζει στο «σφυρί» περιουσίες για χρέη από 500 ευρώ και πάνω. Ήδη η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους «θεσμούς» συγκεκριμένους στόχους για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τους επόμενους μήνες και μέχρι τα τέλη του έτους.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι αυτό θα λειτουργήσει και ως «φόβητρο» σε πολλούς οφειλέτες να σπεύσουν και να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, βάζοντας στα κρατικά ταμεία πολύτιμα χρήματα.

Άλλωστε, οι «θεσμοί» παρακολουθούν στενά την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Τους συνέδεσαν με την γ’ αξιολόγηση, αλλά και με την πορεία των τραπεζών, καθώς από εκεί θα υπάρξει μείωση και στα κόκκινα δάνεια, υπό το αυστηρό βλέμμα του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, SSM.