«Βόμβα» από το ΣτΕ: «Ξηλώνει» τον νόμο Κατρούγκαλου

10/04/2018, 12:41
efka

Βόμβα μεγατόνων θα τραντάξει συθέμελα τον νέο ασφαλιστικό φορέα, τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές «ζωτικές» διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ξηλώνοντας ουσιαστικά τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την προηγούμενη Παρασκευή, παραμονή του Λαζάρου, οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ, 8 κατά δικαίωσαν τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:

α) Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

β) Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Η αντίδραση Κατρούγκαλου

Εάν υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών προφανώς και θα αναπροσαρμοστεί ο νόμος, δήλωσε ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος.

Σε δηλώσεις του ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνοντας ότι όσοι διαδίδουν διάφορες πληροφορίες κινδυνεύουν με το ποινικό αδίκημα της παραβίασης του δικαστικού απορρήτου.

Σε κάθε περίπτωση ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι η ουσία του νόμου του, που είναι η ισορροπία των κανόνων θα διατηρηθεί.

«Αυτή η ουσία δεν πρόκειται να φύγει. Όπως έχει αποδειχτεί το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει λιγότερα ενώ το 20% είναι εύλογο να αντιδρά» είπε ο κ.Κατρούγκαλος.

Βρούτσης: Βόμβα στα θεμέλια του νόμου η απόφαση του ΣτΕ

Η απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ, εφόσον ισχύει, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του νόμου Κατρούγκαλου, τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Βρούτσης.

Σε δηλώσεις του στο Real Fm ο κ.Βρούτσης υποστήριξε ότι η ΝΔ πρώτα θα ενημερωθεί αναλυτικά και μετά θα τοποθετηθεί.

«Πρέπει να το δούμε με ηρεμία, πρόκειται για ένα δημοσίευμα ,πρέπει να δούμε την απόφαση του ΣτΕ, και τότε θα τοποθετηθούμε. Αλλά εάν ισχύει, θα δρομολογήσει δομική αλλαγή στο ασφαλιστικό. Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες και η κριτική που άσκησε η ΝΔ στο κομμάτι του ασφαλιστικού» τόνισε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Βρούτσης, ο οποίος τόνισε ότι «θέλουμε όλοι να είναι συνεπείς σε ένα ασφαλιστικό με αναλογική δικαιοσύνη, με έντονο το στοιχείο της ανταποδοτικότητας».

«Η ΝΔ έχει πει ότι θα το αλλάξει, απλά ήρθε τώρα να ταυτιστεί με τις διαρροές που λένε ότι το ΣτΕ λέει ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό. Μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο και να γίνει πιο απλό» είπε ο κ.Βρούτσης.