Θετικό μήνυμα Σεντένο για τα ελληνικά ομόλογα

05/07/2018, 15:31
mariosent

Μόνο ως θετικές μπορούν να εκληφθούν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο για τα ελληνικά ομόλογα και κατ’ επέκταση για την ελληνική Οικονομία. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σεντένο, μιλώντας στο CNBC τόνισε ότι η προ δύο εβδομάδων απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει μειώσει αρκετά τις ανησυχίες των επενδυτών. Ερωτηθείς, δε, αν τα μέτρα αυτά έχουν κάνει πιο ασφαλή τα 10ετή ομόλογα αναφοράς του ελληνικού δημοσίου, ο κ. Σεντένο απάντησε επί λέξει: «Είμαι βέβαιος ότι τα έχουν κάνει και θα τα κάνουν ακόμα περισσότερο μετά τις 20 Αυγούστου (σ.σ.: που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα)».

Το CNBC αναφέρει ότι η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχει μειωθεί περίπου κατά 30 μονάδες βάσης μετά την πρόσφατη συμφωνία για το χρέος και διαμορφώνεται στο 3,9% από περίπου 4,2%. Σε αντιδιαστολή, η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται στο 2,668% και των αντίστοιχων αμερικανικών στο 2,85%. «Δεν θα το έλεγα μία αργή διαδικασία, αλλά αν κοιτάξετε την εμπειρία του παρελθόντος, θα δείτε οι χώρες που έβγαιναν από προγράμματα να κερδίζουν σταδιακά την εμπιστοσύνη», είπε ο κ. Σεντένο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τα επόμενα τέσσερα χρόνια και 2,2% στα επόμενα 37 χρόνια. «Θέλω απλά να θυμίσω ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σε δύο συνεχόμενα έτη πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4%, που σημαίνει ότι συγκλίνουμε σε ένα χαμηλότερο επίπεδο πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος. Αν με ρωτάτε, αν αυτό είναι απαιτητικό, ναι θα είναι, αν είναι δύσκολο, σίγουρα, επομένως είναι κρίσιμης σημασίας η αντοχή στη διάρκεια των οικονομικών και πολιτικών κύκλων για να καθορισθεί η επιτυχία του προγράμματος», σημείωσε.

Από την πλευρά το CNBC, επικαλούμενο αναλυτές της Barclays Bank, σημειώνει ότι «Η θετική τάση στο κλίμα της αγοράς θα συνεχισθεί τους επόμενους μήνες».

Υπάρχουν, όμως, αρκετοί άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ελληνικά ομόλογα. «Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει δοθεί από την αρχή και χωρίς όρους είναι θετικό, κατά την άποψή μας. Ωστόσο, η πορεία του δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις σημαντικές, συνεχιζόμενες δημοσιονομικές προσπάθειες και από τις κάπως αισιόδοξες μακροοικονομικές υποθέσεις», σημείωσαν οι αναλυτές της τράπεζας.