Το θρίλερ των 70 ημερών

23/09/2018, 21:47
greek-economy

Οι δανειστές δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί ακόμα από τις παραδοχές που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. Μάλιστα, οι «θεσμοί» έχουν στα χέρια τους ακόμα και μια νέα έκθεση βιωσιμότητας του ασφαλιστικού που έχει καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο με το υπουργείο Εργασίας, για να ενισχύσουν το επιχείρημα ότι οι περικοπές στις συντάξεις είναι αχρείαστες.

Φαίνεται πως το ΔΝΤ έχει στυλώσει τα πόδια και επιμένει συνεχώς ότι οι μειώσεις πρέπει να εφαρμοστούν. Το μήνυμα του εκπροσώπου του ταμείου, Τζέρι Ράις, ήταν σαφές: οι μειώσεις πρέπει να γίνουν, γιατί θα δοθεί το σωστό μήνυμα και στις αγορές. Μάλιστα, ανέφερε ότι με τις περικοπές θα υπάρξει και δημοσιονομικός χώρος για να ελαφρυνθούν οι… μη συνταξιούχοι, με ελάφρυνση των μεγάλων φορολογικών βαρών που πλήττουν την Ελλάδα. Το ταμείο επιμένει, παρά την παραδοχή του μέσα στο καλοκαίρι ότι τελικά η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχος για το πλεόνασμα του 2019, που στην ουσία αυτός ήταν και ο λόγος που το 2017 ανάγκασε την κυβέρνηση να ψηφίσει τις περικοπές. Τώρα το ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία του για τους στόχους μετά το 2022, μια περίοδο που καμμία πλευρά δεν έχει συμφωνήσει τους στόχους.Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το 2022 και μετά είναι και η βασική διαφορά στις προβλέψεις μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι δανειστές –και κυρίως η Ε.Ε.– θεωρούσαν αχρείαστα τα μέτρα της διετίας 2019 -2020, αφού θεωρούσαν από τότε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα επιτυγχάνονταν και χωρίς νέες περικοπές. Τελικά όμως τα δέχθηκαν μετά από την πίεση της Γερμανίας και την ανάγκη ομοφωνίας για να κλείσει τότε η δεύτερη αξιολόγηση.Τώρα όμως που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το πρώτο λόγο στην αξιολόγηση της Ελλάδας μετά τα μνημόνια θα επανέλθει υποστηρίζοντας το ελληνικό επιχείρημα ότι το μέτρο είναι αντιαναπτυξιακό, αφού οι νέες περικοπές θα «αφαιρέσουν» 2 δισ. τον χρόνο από την πραγματική οικονομία. Τούτο, τη στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι επιταχύνει την ανάπτυξή της για να κερδίσει εκτός των άλλων και την εμπιστοσύνη των αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο εμφανίζεται καιρό τώρα κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ζητά αναστολή ή ακύρωση του μέτρου. Το Ταμείο επιμένει ότι η περικοπή είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρο, ότι είναι νωρίς για πανηγυρισμούς σχετικά με τα πλεονάσματα και ότι η ελληνική πλευρά μπορεί αν θέλει να εφαρμόσει τα αντίμετρα.

Προσχέδιο… με περικοπές

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου θα περιλαμβάνονται και οι περικοπές των συντάξεων από τις αρχές του 2019. Παρά τις προσπάθειες, η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να πείσει τους δανειστές ότι οι μειώσεις δεν θα γίνουν και πλέον θα αναγκαστεί να εντάξει τις περικοπές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, με την ελπίδα ότι οι συζητήσεις θα έχουν καταλήξει πριν ψηφιστεί το τελικό κείμενο μέσα στον Νοέμβριο.

Πάντως, εκτιμάται ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, το τελευταίο προγραμματισμένο για το 2018.

Οι τρεις λόγοι

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ημερομηνίες-«κλειδιά» που θα καθορίσουν το μέλλον των συντάξεων.

* Η πρώτη είναι η 14η Οκτωβρίου. Τότε θα στηθούν κάλπες στη Βαυαρία. Εκτιμάται ότι γι’ αυτόν τον λόγο το Βερολίνο κρατά κλειστά τα χαρτιά του, κάτι που φάνηκε και κατά τη συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γερμανό ομόλογό του επί γερμανικού εδάφους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Βερολίνο δεν αντιμετωπίζει ένθερμα το ενδεχόμενο της μη περικοπής των συντάξεων, και αυτό το εκφράζει με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο.

* Η δεύτερη είναι η έκθεση των «θεσμών» για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε προ εβδομάδων στην Αθήνα. Αυτή η έκθεση έχει προγραμματιστεί να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στον Νοέμβριο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται εκεί να υπάρχει και αναφορά των δανειστών για το θέμα των συντάξεων, με τους στόχους και τις επιπτώσεις στα οικονομικά της χώρας, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το μέτρο.

* Η τρίτη είναι η 3η Δεκεμβρίου, ημέρα Eurogroup. Τότε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει στα χέρια του τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού το γ’ τρίμηνο του έτους. Αυτά τα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ την επόμενη μέρα του Eurogroup.