Μαύρη Παρασκευή για 1,8 δισ. ευρώ

28/09/2018, 10:05
ΦΟΡΟΙ

Μαύρη είναι η σημερινή Παρασκευή για χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι θα πρέπει, μέχρι τα μεσάνυχτα να καταβάλλουν ποσό 1,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην πρώτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ και στη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Ο λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι βαρύς, πολύ βαρύς…

Πιο συγκεκριμένα, «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών. Ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 και την τελευταία στις 31 Ιανουαρίου 2019 ενώ προβλέπονται απαλλαγές και εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και την οικογενειακή τους κατάσταση (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.) καθώς και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν περισσότερες από πέντε δόσεις έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ:

1) Σε άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φτάσουν τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου στους κατόχους πιστωτικών καρτών.

2) Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο Taxisnet ακόμη και αν δεν έχει λήξει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ κινήθηκε κοντά στο 75%. Δηλαδή από τα 100 ευρώ του φόρου που βεβαιώθηκαν εισπράχθηκαν τα 75 ευρώ και τα υπόλοιπα 25 ευρώ είτε έμειναν απλήρωτα είτε ρυθμίστηκαν για πληρωμή σε δόσεις.