Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα χρέη προς τους ιδιώτες

04/10/2018, 11:39
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΗ

Ακάλυπτη επιταγή έμεινε η δέσμευση της κυβέρνησης ότι ως τον Αύγουστο που θα τέλειωναν τα Μνημόνια, το δημόσιο θα είχε μηδενίσει τα απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη του σε ιδιώτες. Αντί για «γραβάτα» μάλιστα, τον Αύγουστο το δημόσιο φόρεσε νέο «φέσι» στους ιδιώτες, ύψους 300 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη:

- Ξεπέρασαν και πάλι τα 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες. Τον Αύγουστο οι κρατικοί φορείς χρωστούσαν συνολικά 3,036 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,974 δισ. αφορούσαν ληξιπρόθεσμα χρέη των φορέων, ενώ εκκρεμούσε να δοθούν και άλλα 1,062 δισ. ευρώ για επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

- Σε έναν μόλις μήνα, τον Αύγουστο, οι οφειλές του κράτους αυξήθηκαν κατά 11%. Τον Ιούλιο χρωστούσε 2,730 δισ. ευρώ (1,940 δισ. οι κρατικοί φορείς και άλλα 790 για εκκρεμείς επιστροφές φόρου). Δηλαδή αντί να αποπληρώσει τα χρέη του, δημιούργησε και νέα χρέη άλλα 306 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το θηριώδες υπερπλεόνασμα, το πρωτογενές πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, την κρατική επιδότηση στον ΕΦΚΑ και το νέο δάνειο για πληρωμές ληξιπροθέσμων χρεών του δημοσίου που πήρε η κυβέρνηση, τα χρέη των ασφαλιστικών Ταμείων (για συντάξεις κλπ) αυξήθηκαν αντί να μειωθούν σε 876 εκατ. ευρώ, έναντι 861 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

ΠΗΓΗ: NEWMONEY.GR