Χορήγηση €595 εκατ. στην Πολιτική Προστασία από ΕΤΕπ

28/01/2021, 12:09
Χορήγηση €595 εκατ. στην Πολιτική Προστασία από ΕΤΕπ

Αναβαθμίζεται η Πολιτική Προστασία σε όλη την Ελλάδα, χάρη σε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους €595 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο συμφωνήθηκε επισήμως σήμερα, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και τον περιορισμό ανθρώπινων απωλειών εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα, η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε τεχνικό επίπεδο θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη πρόληψη καταστροφών, όπως, μεταξύ άλλων, πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών και σεισμών στις 13 ελληνικές περιφέρειες, αλλά και στην αντιμετώπιση πανδημιών και λοιπών υγειονομικών απειλών.

Ειδικότερα, η νέα πρωτοβουλία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στοχευμένη χρηματοδότηση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στην Ευρώπη με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), περιλαμβάνει κινητά νοσοκομεία, αεροσκάφη πυρόσβεσης και ιατρικής εκκένωσης, ελικόπτερα, drones και εξοπλισμό διάσωσης, με σκοπό να περιορίσει την απώλεια ζωών από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες.

Το πρόγραμμα, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα πέντε χρόνια, θα αναδιαρθρώσει πλήρως την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα, επιτρέποντας ταχύτερη απόκριση, ενισχυμένη τοπική ετοιμότητα και συντονισμό, καλύτερη στελέχωση με προσωπικό και προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού.

Η νέα επένδυση περιλαμβάνει την παροχή νέου εξοπλισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και αεροσκαφών για την καταπολέμηση πυρκαγιών, καθώς και την εκκένωση περιστατικών έκτακτης ανάγκης ιατρικής φύσης.

Επίσης, η πρόληψη καταστροφών, η ετοιμότητα και η απόκριση σε τοπικό επίπεδο θα αναβαθμιστούν με τη δημιουργία των 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, αλλά και νέων δικτύων επικοινωνιών και συστημάτων πληροφορικής που θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας.

Παράλληλα, εμπειρογνώμονες από την κυβέρνηση και την ΕΤΕπ θα συνεργαστούν για την υλοποίηση της νέας αυτής πρωτοβουλίας με αξιοποίηση βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, καθώς και για την περαιτέρω προώθηση μελλοντικών επενδύσεων στον τομέα της πρόληψης καταστροφών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εξάλλου, το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα βελτιώσει την ευρωπαϊκή απόκριση και τον συντονισμό στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της αντιμετώπισης καταστροφών. Ο νέος εξειδικευμένος εξοπλισμός αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει κι άλλες χώρες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης RescEU.

Τέλος, το χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα θα επιτρέψει την αξιοποίηση των νέων μέσων (αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ιατρικού εξοπλισμού, νοσοκομείων εκστρατείας κλπ.) από τα κράτη- μέλη της ΕΕ, επιπλέον, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ιατρικής φύσης.

Η ιδιαίτερη σημασία και το σημαντικό εύρος της πρώτης αυτής συμφωνίας στήριξης της ΕΤΕπ προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπογραμμίστηκαν από τον Χρήστο Σταϊκούρα, υπουργό Οικονομικών και διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα, τον Νίκο Χαρδαλιά, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, και τον Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ υπεύθυνο για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σχετικά ότι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής από φυσικές καταστροφές και πανδημίες αποτελεί διαρκή, ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Προτεραιότητα, η οποία έγινε ακόμα πιο κρίσιμη, μετά τις προκλήσεις που προκάλεσαν την περασμένη χρονιά ακραία καιρικά φαινόμενα και η πανδημία COVID-19. Η σημαντική σημερινή νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μεταμορφώσει την πολιτική προστασία σε όλη την Ελλάδα και θα βοηθήσει, ώστε να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί βασικό εταίρο της Ελλάδας και η νέα δανειακή σύμβαση ύψους 595 εκατ. ευρώ, η οποία συμφωνήθηκε σήμερα, μετά τη συστηματική, σκληρή δουλειά της Πολιτικής Προστασίας και την ταχεία έγκριση της ΕΤΕπ, δείχνει πώς η Τράπεζα υποστηρίζει επενδύσεις με όραμα, οι οποίες θα θωρακίσουν την Ελλάδα απέναντι σε φυσικές καταστροφές, ακραίες καιρικές συνθήκες και πανδημίες».

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως «πανδημίες και φυσικές καταστροφές μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και είναι ζωτικής σημασίας να προχωρούμε στις απαραίτητες επενδύσεις που μας επιτρέπουν να σώζουμε ζωές, να διασφαλίζουμε την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση σε κάθε κίνδυνο, σε κάθε καταστροφή.

Το χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Πολιτική Προστασία- το πρώτο που έχει ποτέ υπογραφεί- θα επιταχύνει έργα προτεραιότητας και αγορά απαραίτητου εξοπλισμού σε όλη την Ελλάδα για τη θωράκιση της χώρας μας και την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, αλλά και υγειονομικές απειλές.

Τα τελευταία χρόνια, πυρκαγιές και πλημμύρες με βαρύ ανθρώπινο κόστος, αλλά και οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης του κορoνοϊού, έδειξαν πώς η πρόληψη, η ταχεία αντίδραση και τα εξειδικευμένα μέσα είναι κρίσιμης σημασίας.

Αυτή η νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, ύψους 595 εκατ. ευρώ, θα επιταχύνει επενδύσεις για την ακόμα καλύτερη προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, την αποτελεσματικότερη διαχείριση κινδύνων και καταστροφών, αλλά και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων δημόσιας υγείας. Θα επιτρέψει στην Πολιτική Προστασία να είναι ακόμα πιο έτοιμη να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή».

Ενώ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δήλωσε ότι «οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι πυρκαγιές, οι σεισμοί και ο COVID-19 έχουν οδηγήσει σε απροσδόκητες απώλειες ζωών και καταδεικνύουν τη σημασία του να διασφαλίσουμε ότι η αποτελεσματική βοήθεια από επαγγελματίες μπορεί να παρασχεθεί με ταχύτητα όταν υπάρχει ανάγκη. Τους τελευταίους μήνες, ειδικοί σε τεχνικά και χρηματοοικονομικά θέματα από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχουν παρουσιάσει σχέδια για όλη την Ελλάδα, σε σημεία όπου η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών μπορεί να βελτιωθεί μέσω νέων επενδύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι συμφωνήθηκε η μεγαλύτερη στήριξη για έργα Πολιτικής Προστασίας που δόθηκε ποτέ στην Ευρώπη, μέσω της πρώτης μας συμφωνίας χρηματοδότησης με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τα διδάγματα που αποκομίσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και οι βέλτιστες πρακτικές που αναπτύσσονται μέσα από το πρόγραμμα αυτό, θα συμβάλουν στη διάσωση ανθρώπινων ζωών στην Ελλάδα, αλλά και στην ενίσχυση των μελλοντικών βέλτιστων πρακτικών Πολιτικής Προστασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη».