Γεραπετρίτης: νομοσχέδιο για την επιδότηση των επιχειρήσεων που πλήττονται

02/02/2021, 17:15
Γεραπετρίτης: νομοσχέδιο για την επιδότηση των επιχειρήσεων που πλήττονται

Γεραπετρίτης: η κυβέρνηση στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που επλήγησαν το 2020, με περίπου 24 δισ. ευρώ

Το σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας προβλέπει την κρατική ενίσχυση των παγιών δαπανών των επιχειρήσεων οι οποίες επληγησαν και πλήττονται από την πανδημία και τις συνέπειές της.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ σημείωσε πως η κυβέρνηση στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που επλήγησαν το 2020, με περίπου 24 δισ. ευρώ και προσέθεσε πως πρόκειται για τεράστιο ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 15% του ΑΕΠ και ήδη έχουμε προϋπολογίσει για το 2021 ακόμη 7,5 δισ. ευρώ.

Γεραπετρίτης: Κάθε μήνας κλειστής οικονομίας δημιουργεί βάρος τριών δισεκατομμυρίων

«Η χώρα μας έχει μεγάλη αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές και μπορεί να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, κάτω και από το 0,8% στην τελευταία έξοδο στις αγορές», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Τόνισε όμως πως οι πόροι είναι πεπερασμένοι και οφείλει η πολιτεία να τους χρησιμοποιεί με φειδώ εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα πως έχει τη διάθεση να στηρίξει όλους τους κλάδους.

«Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει να επανεκκινήσει η Οικονομία. Αυτήν τη στιγμή εργαζόμαστε για το πρόγραμμα του τουρισμού για το 2021. Προσδοκούμε ότι την άνοιξη θα μπορέσουμε να υποδεχθούμε τους φιλοξενούμενούς μας για να ενισχυθεί το ΑΕΠ. Νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να αναπληρώσουμε ένα μεγάλο μέρος των απωλειών του 2020. Βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί ποτέ να υπολογισθεί εκ των προτέρων» επεσήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Συνεχίζοντας ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση έχει εισάγει στην Οικονομία «ένα ευρύ πλέγμα που καινοτόμα εργαλεία που έχουν δουλέψει». «Το 2020, παρά τις αντιξοότητες, είχαμε θετικό ισοζύγιο στην εργασία. Το κράτος επιχορήγησε την εργασία για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές, με κρατική εντολή. Η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε ώστε όλοι, όσοι πλήττονται, να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες παροχές. Έχουμε ήδη πέντε κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής και στους δυο τελευταίους κατά το ήμισυ μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Είχαμε μια πλήρη απαλλαγή, με κρατική εντολή, από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος και μερική απαλλαγή για τους προηγούμενους μήνες. Έχουμε διευκολύνσεις για την πληρωμή των επιταγών» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική για το εάν η υγειονομική κρίση επηρέασε την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι η κυβέρνηση είχε μεγάλη ζέση να προχωρήσει σε ριζικό μετασχηματισμό του κράτους. «Θέλαμε ν' αλλάξουμε το υπόδειγμα, να φέρουμε έναν φρέσκο αέρα, μεταρρυθμίσεις για τις επόμενες γενιές. Δυστυχώς αναγκαστήκαμε, λόγω των συνθηκών, τη μεγάλη μας ενέργεια να την επενδύσουμε στη διαχείριση μιας κρίσης που ήταν ένα μείγμα πολλαπλών κρίσεων. Στην αρχή ήταν εθνική, στη συνέχεια έγινε υγειονομική. Παρά ταύτα, αισθάνομαι μια σχετική ικανοποίηση διότι δεν έχει καθυστερήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Έχουμε καταφέρει πράγματα. Διαχειριστήκαμε την κρίση, κατά το δυνατόν ικανοποιητικά και όταν ξεπεράσουμε αυτόν τον τεράστιο σκόπελο θα βάλουμε μπροστά και σημαντικά άλλα πράγματα που έχουμε δρομολογήσει», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και επισήμανε: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι βρισκόμαστε πλέον σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο. Το κράτος έχει αλλάξει πολύ, έχει επέλθει ριζική αποκομματικοποίηση του κράτους. Έχουν περιέλθει αρμοδιότητες στη διοίκηση. Έχει υπάρξει ισχυρός ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους».