Σκέψεις για μείωση της προκαταβολής φόρου και το 2021

05/02/2021, 14:23
Σκέψεις για μείωση της προκαταβολής φόρου και το 2021

«Βουτιά» συνεχίζει να καταγράφει ο τζίρος χιλιάδων επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας, με το οικονομικό επιτελείο να έχει στραμμένο το βλέμμα του στο νέο «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινώσει μέσα στην άνοιξη.

Μεταξύ των παρεμβάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι και η μείωση της προκαταβολής φόρου που καταβάλουν οι επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως πέρυσι το μέτρο εφαρμόστηκε εκτάκτως, λόγω της πανδημίας και προέβλεπε μείωση κατά 100% για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που κατάφεραν – εν μέσω πανδημίας – να κλείσουν το 2020 με κέρδη, αλλά με σημαντική μείωση τζίρου σε σύγκριση με το 2019.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται ήδη η πρόταση για επαναφορά του έκτακτου μέτρου και για φέτος, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις. Σε περίπτωση που το πλαίσιο επανέλθει στην προ –COVID εποχή, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να βγάλουν από τα ταμεία τους σημαντικά ποσά για την πληρωμή του εν λόγω φόρου.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η μείωση της προκαταβολής φόρου θα περιορίζεται ανάλογα με το ύψος του τζίρου, μια διαδικασία που εκτιμάται πως θα εφαρμοστεί και για το 2021.

Συγκεκριμένα:

– Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.

– Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.

– Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.

– Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τον ερχόμενο Μάιο, λίγο πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.