Συντάξεις: Ποιοι δικαιούχοι θα λάβουν πρώτοι αυξήσεις και αναδρομικά

20/02/2021, 10:30
Συντάξεις: Ποιοι δικαιούχοι θα λάβουν πρώτοι αυξήσεις και αναδρομικά

Ποια είναι τα τέσσερα πακέτα αναδρομικών που σχεδιάζεται να καταβληθούν το παραπάνω διάστημα μετά τις συνεχείς αναβολές στην πληρωμή τους από το υπουργείο Εργασίας.

Από τους εν αναμονή συνταξιούχους του Δημοσίου ξεκινούν τα πρώτα βήματα για την εφαρμογή των νέων αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

1.ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΕΤΗ

Tην ερχόμενη εβδομάδα , με τις συντάξεις του Μαρτίου, περίπου 600 εν αναμονή συνταξιούχοι του δημοσίου, κυρίως ένστολοι θα λάβουν υψηλότερη σύνταξη με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν όχι μόνο αυξημένη σύνταξη αλλά και αναδρομικά 17 μηνών.

Αυτή είναι η πρώτη ομάδα συνταξιούχων που θα λάβει αυξήσεις και αναδρομικά ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Βρούτση ( Φεβρουάριος 2019) που βελτίωνε τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για όσους διένυσαν ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών.

Τα αναδρομικά ωστόσο «τρέχουν» από τον Οκτώβριο του 2019 , μήνα που δημοσιοποιήθηκε η σχετική απόφαση του ΣτΕ η οποία δικαίωνε τους συνταξιούχους για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016.

Η επόμενη ομάδα που θα λάβει αυξήσεις πιθανόν στο τέλος Μαρτίου αριθμεί 2000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν εισπράξει ήδη την πρώτη τους σύνταξη.

2. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ
Αναφορικά με τα αναδρομικά των κληρονόμων οι δύο επόμενες φάσεις που ακολουθούν προβλέπουν ότι:

  • Στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή εφόσον καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.
  • Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

3. ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Τον Απρίλιο ξεκινά η προκαταβολή σύνταξης στους εν αναμονή συνταξιούχους (κύριας σύνταξης). Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας, ενώ τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους.

Το έναντι ποσό θα δοθεί στους δικαιούχους από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης έως και τη στιγμή που θα εκδοθεί η απόφαση προσωρινής ή οριστικής συνταξιοδότησης. Ωστόσο για τις αιτήσεις που εκκρεμούν εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια, εκτός από τη σύνταξη θα δοθούν και αναδρομικά στους δικαιούχους, ίσα με το ποσό της προκαταβολής σύνταξης (έως 384 ευρώ) επί τους μήνες που μεσολαβούν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Η προκαταβολή σύνταξης θα εφαρμοστεί τόσο για τις νέες αιτήσεις όσο και για τις παλαιότερες, με προτεραιότητα 70.000 περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί καθόλου σύνταξη εδώ και μήνες, εκ των οποίων περίπου 15.000 εκκρεμούν από το 2018.

Τσι, για τους 15.000 εν αναμονή συνταξιούχους με αιτήσεις πριν από το 2018, τα αναδρομικά θα φτάνουν έως και τα 13.824 ευρώ.

Ο τρόπος υποβολής της αίτησης θα είναι απλός, καθώς οι ασφαλισμένοι θα συμπληρώνουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους, ώστε να μπουν πρώτοι στις πληρωμές της προκαταβολής σύνταξης έως 384 ευρώ, με τα ανάλογα αναδρομικά.

4. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αναδρομικά έως και ενός έτους και αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους θα λάβουν, με σημαντική καθυστέρηση (τον Απρίλιο ή τον Μάιο), οι κατηγορίες συνταξιούχων που εργάζονται. Και αυτό γιατί θα μειωθεί το «πέναλτι» στο 30% αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση (Ν. 4670/2020). Κερδισμένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 25.000-30.000 συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι. Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% (αντί 60% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου), ωστόσο το νέο «πέναλτι» δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Πάντως όλες οι νέες συντάξεις του δημοσίου που θα πληρώνονται από τώρα και στο εξής για πρώτη φορά και θα αφορούν αιτήσεις πρώην δημοσίων υπαλλήλων μετά την 1η Οκτωβρίου 2019, θα καταβάλλονται με βάση τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς ετοιμάστηκε το σχετικό λογισμικό.