Ομόλογα: Σταθεροποίηση στην αγορά λόγω της μικρότερης ύφεσης

05/03/2021, 19:48
Ομόλογα: Σταθεροποίηση στην αγορά λόγω της μικρότερης ύφεσης

Η μικρότερη από το αναεμνόμενο ύφεση της ελληνικής οικονομίας, δημιούργησε προϋποθέσεις για σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων καθώς αποσβέσθηκαν οι πιέσεις που εμφανίσθηκαν σε άλλες αγορές  της ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές δηλώσεις Πάουελ.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων ξεκίνησε από την αμερικανική αγορά συμπαρασύροντας σε μικρότερο βαθμό προς το παρόν και τους ευρωπαϊκούς τίτλους. Αιτία στάθηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Jerome Powell, ο οποίος αν και αναγνώρισε ότι η άνοδος των αποδόσεων είναι "αξιοσημείωτη" προσέθεσε ότι δεν αποτελεί "αξιοσημείωτη" διαταραχή.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 169 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 65 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,97% από 0,99% έναντι -0,30% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διατηρηθεί στο 1,27%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1905 δολ. από 1,1966 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Θετικά επηρέασαν το δολάριο τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα καθώς η υποχώρηση των μετοχικών αγορών και η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ μετά και την ομιλία του Προέδρου της Fed.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1938 δολ.