Ο Καναδικός οίκος DBRS επιβεβαίωσε το ΒΒ για την Ελλάδα

19/03/2021, 23:31
Ο Καναδικός οίκος DBRS επιβεβαίωσε το ΒΒ για την Ελλάδα

Την  βαθμίδα BB(low) όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας επιβεβαίωσε την Παρασκευή το βράδυ ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, διατηρώντας σταθερές και τις προοπτικές.

Από τη στιγμή που εξελέγη τον Ιούλιο του 2019 η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μετά τις σημαντικές δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων προσαρμογής, η Ελλάδα έχει διατηρήσει συνετή δημοσιονομική πολιτικη ως την κρίση, οδηγώντας σε πέντε χρόνια πρωτογενών πλεονασμάτων και υπερεπίτευξη των στόχων, οδηγώντας σε πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.

Επιπρόσθετα, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ λόγω της πανδημίας διασφαλίζει την ικανότητα της χώρας να δανείζεται από τις αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Λόγω του ευνοϊκού περιβάλλοντος, η χώρα είναι καθ' οδόν για πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δισ. ευρώ των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η χώρα αναμένεται να λάβει σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 9% του ΑΕΠ, που θα στηρίξουν την ανάκαμψη και θα βελτιώσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας"