ΕΚΤ: Μείωση των "κόκκινων δανείων" στην Ελλάδα, παρά την ύφεση

12/04/2021, 19:08
ΕΚΤ: Μείωση των

Στο 2,63% υποχώρησε κατά το δ'τρίμηνο του 2020  το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες που εποπτέυει η ΕυρωπαΙκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της εποπτείας το 2015, παρά τη βαθιά ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 25,54% από 28,85% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τα χαρτοφυλάκια δανείων χάρη στα κρατικά προγράμματα στήριξης που κρατούν τον εταιρικό τομέα όρθιο.

Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει τις τράπεζες ότι θα έρθουν σύντομα αντιμέτωπες με την πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι κάποιες από αυτές δεν είναι προετοιμασμένες για τις επιπτώσεις που θα έχει η σταδιακή απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν μια αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια, καθώς ο βασικός δείκτης κεφαλαίων CET1 ανήλθε στο 15,6%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Σε μια ενδεχομένως πρόγευση της επιδείνωσης της πιστωτικής ποιότητας που αναμένεται να ακολουθήσει, οι απομειώσεις και οι προβλέψεις σχεδόν διπλασιάστηκαν πέρυσι, ενώ η κερδοφορία κατέρρευσε, με την απόδοση κεφαλαίου να υποχωρεί στο 1,53% το τέταρτο τρίμηνο.