Πώς θέλουν οι ευρωπαίοι πολίτες το ψηφιακό ευρώ

16/04/2021, 23:51
Πώς θέλουν οι ευρωπαίοι πολίτες το ψηφιακό ευρώ

Σε πενταετή διερεύνηση των λεπτομερειών εφαρμογής του ψηφιακού νομίσματος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, ξεκινά η ΕΚΤ , μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων δημόσιας διαβούλευσης που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρωτεύοντα χαρακτηριστικά στην δημιουργία του ψηφιακού ευρώ πρέπει να είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής, η ασφάλεια των συναλλαγών, η ικανότητα πληρωμής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ χωρίς επιπλέον κόστος και η δυνατότητα χρήσης εκτός σύνδεσης.

Το απόρρητο των συναλλαγών, προέχει ως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός ψηφιακού ευρώ τόσο για το κοινό όσο και για τους επαγγελματίες,,ειδικά για τους εμπόρους και άλλες εταιρείες σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων της έρευνας, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Και οι δύο ομάδες τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας ασφαλιστικών δικλείδων για την αποφυγή παράνομων δραστηριοτήτων, με λιγότερες από μία στις δέκα απαντήσεις από τους ερωτηθέντες του κοινού να δείχνουν υποστήριξη για πλήρη ανωνυμία.

Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν επίσης τη σημασία των διαμεσολαβητών που παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες που επιτρέπουν την πρόσβαση σε ένα ψηφιακό ευρώ και υποδεικνύουν ότι αυτό θα πρέπει να ενσωματωθεί στα υπάρχοντα τραπεζικά και συστήματα πληρωμών, ενώ θα ήθελαν πρόσθετες υπηρεσίες που παρέχονται πέρα ​​απο τις βασικές ψηφιακές πληρωμές σε ευρώ.

Περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ένα ψηφιακό ευρώ πρέπει να κάνει τις διασυνοριακές πληρωμές γρηγορότερες και φθηνότερες, ενώ θέλουν το ψηφιακό ευρώ να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός της ζώνης του ευρώ, αν και με όρια.

Κατά την δημόσια διαβούλευση η ΕΚΤ έλαβε επίσης πολλές τεχνικές προτάσεις από τους ερωτηθέντες. Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων θα προτιμούσαν οι λύσεις τελικού χρήστη που περιλαμβάνουν έξυπνες κάρτες ή ένα ασφαλές στοιχείο σε smartphone να διευκολύνονται οι λειτουργίες που μοιάζουν με μετρητά. Παράλληλα σχεδόν οι μισοί των ερωτηθέντων ανέφεραν την ανάγκη διατήρησης ορίων, κλιμακωτών αποδοχών ή συνδυασμού των δύο, για τη διαχείριση του ποσού του ψηφιακού ευρώ που κυκλοφορεί.

Υπενθυμίζεται ότι η διαβούλευση ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021, λαμβάνοντας περισσότερες από 8.200 απαντήσεις που αποτελεί συμμετοχή ρεκόρ για δημόσια διαβούλευση της ΕΚΤ. Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων ήταν ιδιώτες (94%). Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν επαγγελματίες, όπως τράπεζες, πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, έμποροι και εταιρείες τεχνολογίας. Οι περισσότερες απαντήσεις προήλθαν από τη Γερμανία (47%), την Ιταλία (15%) και τη Γαλλία (11%).

Οι απαντήσεις δεν είναι απαραίτητα αντιπροσωπευτικές των απόψεων του πληθυσμού της ΕΕ, καθώς η διαβούλευση ήταν ανοιχτή σε όλους και οι ερωτηθέντες συμμετείχαν με δική τους πρωτοβουλία. Ωστόσο, παρέχουν σημαντική συμβολή στην αναλυτική και πειραματική εργασία της ΕΚΤ και στην επικείμενη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με το εάν θα ξεκινήσει μια επίσημη φάση έρευνας ενόψει της πιθανής έκδοσης ενός ψηφιακού ευρώ.