Γ.Ζαββός: Σε μονοψήφια ποσοστά τα NPLs ακόμη και φέτος

08/07/2021, 18:34
Γ.Ζαββός: Σε μονοψήφια ποσοστά τα NPLs ακόμη και φέτος

Την εκτίμηση ότι οι τράπεζες θα έχουν καταφέρει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) σε μονοψήφια επίπεδα έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, και σίγουρα έως το 2022, εξέφρασε ο Γιώργος Ζαββός, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Λαγονήσι Αττικής, το κυβερνητικό στέλεχος απέδωσε αυτή την επιτυχία στον «Ηρακλή», ο οποίος αποτελεί «game changer» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μειώνοντας τα «κόκκινα» δάνεια κατά 32 δισ. ευρώ.

Υπενθύμισε δε, ότι το «Ηρακλής» προσελκύει ξένους επενδυτές, χωρίς να επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους, ενώ επιτρέπει στις τράπεζες να «απελευθερωθούν» από το βάρος των NPLs, επιτελώντας τον ρόλο χρηματοδότη της οικονομίας.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες στην προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Υπό αυτό το πρίσμα, προανήγγειλε την άμεση νομοθέτηση της επέκτασης του προγράμματος, ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

«Θέλουμε ένα ευέλικτο και έξυπνο τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα βοηθήσει στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτοί οι πόροι θα πρέπει να φθάσουν ιδίως στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, ο κ. Ζαββός έσπευσε να προανήγγειλε τη μεταρρύθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έως τα τέλη του 2021, αλλά και την παροχή σειρά φορολογικών κινήτρων για την τόνωση των αγορών κεφαλαίων στην Ελλάδα.