Ομόλογα: Αντλήθηκαν 2,5 δισ, ευρώ - Ξεπέρασαν τα 15,5 δισ. ευρώ οι προσφορές

01/09/2021, 17:19
Ομόλογα: Αντλήθηκαν 2,5 δισ, ευρώ - Ξεπέρασαν τα 15,5 δισ. ευρώ οι προσφορές

Απολύτως επιτυχημένες ήταν οι σημερινές επανεκδόσεις ομολόγων, διάρκειας 5 και 30 ετών, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί από τη διπλή έξοδο το συνολικό ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, το οποίο αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό για όλες τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων (ανεξαρτήτως διάρκειας), ενώ η έκδοση του 30ετούς ομολόγου ολοκληρώθηκε με επιτόκιο χαμηλότερο της αρχικής έκδοσης (Μάρτιος 2021).

Το επιτόκιο για το 5ετές ομόλογο, ειδικότερα, διαμορφώθηκε στο Mid Swap συν 38 μονάδες βάσης (δηλαδή 0,05%) και για το 30ετές στο Mid Swap συν 135 μονάδες βάσης (δηλαδή 1,65%).

Συνολικά, οι προσφορές των επενδυτών για τις δύο ομολογιακές εκδόσεις ξεπέρασαν τα 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δείγμα του υψηλού ενδιαφέροντος ιδίως από τους ξένους.

Lead managers είχαν οριστεί οι τράπεζες Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley.

Χρ. Σταϊκούρας: Ιδιαιτέρως επιτυχής η νέα διπλή έκδοση ομολόγων

Ιδιαιτέρως επιτυχή χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την ταυτόχρονη έκδοση δύο ομολόγων 5ετούς και 30ετούς διάρκειας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

«Η διπλή αυτή έξοδος, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε συνολικά 2,5 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε παρότι έχει καλυφθεί ο εφετινός στόχος του δανειακού προγράμματος. Όμως, η αυξημένη ζήτηση για ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους, και μάλιστα από μεγάλη μερίδα θεσμικών επενδυτών, έδωσε την ευκαιρία στη χώρα να βελτιώσει τη ρευστότητα της καμπύλης αποδόσεων σε ακόμη δύο σημεία, αντλώντας, παράλληλα, κεφάλαια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ. Σταϊκούρας.

Σημειώνεται επίσης ότι η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό -ανεξαρτήτως διάρκειας-, ενώ αυτή του 30ετούς ομολόγου έγινε με επιτόκιο χαμηλότερο από την προηγούμενη έκδοση, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2021.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία έως σήμερα η Ελλάς η Ελλάδα έχει αντλήσει -συνολικά- 30 δισ. ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα -σε διεθνές επίπεδο- καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος. Το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα συνεχίσουμε την υλοποίηση μίας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με συνεπή παρουσία στις διεθνείς αγορές» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η σημερινή έξοδος στις αγορές ήταν η πρώτη διπλή για το ελληνικό δημόσιο και η 5η από την αρχή του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχικές δημοπρασίες (στο α’ εξάμηνο του 2021), το δημόσιο είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ (επιτόκιο 0,2%) από το 5ετές ομόλογο και ακόμη 2,5 δισ. ευρώ (επιτόκιο 1,956%) από το 30ετές ομόλογο.

Μέσω της σημερινής επανέκδοσης, η Αθήνα επιδίωξε κυρίως να αντιμετωπίσει την έλλειψη ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να ικανοποιήσει τη ζήτηση που υπάρχει. Με δεδομένο, άλλωστε, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα πλησιάζουν τα 37 δισ. ευρώ, δεν προκύπτει ανάγκη κάλυψης αναγκών, χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι δεν είναι χρήσιμη η εξασφάλιση πρόσθετης ρευστότητας, ειδικά με χαμηλό κόστος.

Και την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα δανεισμού για το 2021, το οποίο στόχευε στα 8 έως 12 δισ. ευρώ, έχει καλυφθεί πλήρως, αφού ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους έχει ήδη αντλήσει 11,5 δισ. ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει προχωρήσει στις εξής εκδόσεις ομόλογων:

– Ιανουάριος 2021, 10ετές ύψους 3.5 δισ. ευρώ

– Μάρτιος 2021, 30ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ

– Μάιος 2021, 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ

– Ιούνιος 2021, 10ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η ευχέρεια του Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές -παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα δεν διαθέτουν από τους οίκους αξιολόγησης την αναγκαία προς επένδυση βαθμολογία- στηρίζεται τόσο στη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, την οποία αναγνώρισε στην τελευταία του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά κυρίως στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας PEPP -και τις επεκτάσεις του- που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Χάρη στο πρόγραμμα αυτό, η ΕΚΤ μέχρι το τέλος Ιουλίου είχε αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημόσιου ονομαστικής αξίας 29,4 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα διατηρήσει την αξία του χαρτοφυλακίου αυτού τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ για κάθε ομόλογο που λήγει και αποπληρώνεται, θα αγοράζει ένα ισόποσο από την ελληνική αγορά.