Τι σημαίνει για την αγορά ακινήτων η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής μέχρι τα 800.000 ευρώ

26/09/2021, 22:20
Τι σημαίνει για την αγορά ακινήτων η κατάργηση του φόρου  γονικής παροχής μέχρι τα 800.000 ευρώ

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την κατάργηση της φόρου γονικής παροχής μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ αποτελεί μια ακόμη είδηση που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στον νευραλγικό αυτό της ελληνικής οικονομίας. Ένας τομέας που με την προϋπόθεση του οριστικού ελέγχου της πανδημίας και την πλήρη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων και της κινητικότητας των πολιτών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του τμήματος Αναλύσεων της Τράπεζας Πειραιώς που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος Ηλίας Λεκκός, αναμένεται να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της αγοράς

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Λεκκός καταγράφεται ήδη αύξηση της ζήτησης και κατ’ επέκταση αύξηση των τιμών των ακινήτων σε όλη την επικράτεια. Η συντήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα από την ΕΚΤ, η μεγάλη ρευστότητα που διαθέτουν οι Ελληνικές Τράπεζες και η πρόθεση τους για ισχυρή πιστωτική επέκταση, ευνοούν το δανεισμό αναφορικά με την αγορά κατοικίας, επισήμανε.

«Οι νέοι θα μπορέσουν ευκολότερα να αυτονομηθούν οικονομικά»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, βλέποντας το ζήτημα των εξαγγελιών για τις γονικές παροχές από μια ευρύτερη σκοπιά, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, που αντί να τελειώσει με την ανάκαμψη συνεχίστηκε με τη δίνη της πανδημίας, προκάλεσε βαθιές πληγές όχι μόνον στην οικονομία της χώρας μας, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την ανοικοδόμηση και το στεγαστικό, αλλά κυρίως στην κοινωνία της».

«Ένα από τα μεγαλύτερα θύματά της ήταν η ιδιωτική ακίνητη περιουσία, ή μάλλον ορθότερα οι άνθρωποι που τον καρπό του μόχθου και της αποταμίευσής τους τον κατηύθυναν στην απόκτηση ακινήτων. Την ώρα της κρίσης υιοθετήθηκαν δημευτικού χαρακτήρα δημοσιονομικά μέτρα, όπως ο διπλός ΕΝΦΙΑ για την αστική ακίνητη περιουσία, η φορολόγηση μισθωμάτων με συντελεστή έως 45% και ο συμπληρωματικός φόρος εισοδημάτων έως 10% με αποτέλεσμα η ιδιοκτησία να μετατραπεί από δικαίωμα σε βάρος ανεπιθύμητο».

«Μέσα στην ατμόσφαιρα αυτή, και στον απόηχο του κινήματος “Δεν Πληρώνω”, η νέα γενιά για να μην επωμιστεί τις φορολογικές, αλλά και τις δανειακές υποχρεώσεις της παλαιότερης σε σχέση με τα ακίνητα, είδε ως μόνη λύση την αποποίηση της κληρονομιάς τους με αποτέλεσμα να ανθίσει αυτό που τότε ονόμασα “Κίνημα Δεν Κληρονομώ”. Καθημερινές ουρές στις γραμματείες των δικαστηρίων της χώρας για εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεως αποποίησης κάθε χρόνο».

«Με τη θέσπιση της δυνατότητας αφορολόγητης, στην ουσία, μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων οποιασδήποτε μορφής και αξίας στη νέα γενεά εν ζωή των προηγουμένων, και με τον εν δυνάμει κίνδυνο “όποιος χάσει το γονιό του, χάνει και το αφορολόγητο” να ελλοχεύει, το σκηνικό αυτό θα αλλάξει άρδην. Έτσι οι νέοι θα μπορέσουν ευκολότερα να αυτονομηθούν οικονομικά από τους γονείς τους και να ανοίξουν τα φτερά τους, να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και εταιρείες εδώ στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό, να βρουν και να τραβήξουν το δρόμο τους. Το Κράτος θα χάσει έσοδα από το φόρο γονικών παροχών, αλλά σχεδόν θα ισοφαρίσει από τα υπέρογκα τέλη μεταγραφής τους. Το σημαντικότερο όμως κέρδος της κοινωνίας θα είναι ότι οι αφορολόγητες γονικές παροχές θα αποτελέσουν τη “χαριστική βολή” στην πιο διαλυτική για τον κοινωνικό ιστό συνέπεια της κρίσης: το κίνημα “Δεν Κληρονομώ”», προσθέτει ο κ. Παραδιάς.

«Κινείται το ενδιαφέρον των αγοραστών από την εξαγγελία της κατάργησης της γονικής παροχής»

O Αλέξανδρος Δεμερτζής, σύμβουλος ακινήτων, αναφερόμενος στις θετικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων από την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ, επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι η σχετική εξαγγελία έγινε μόλις πρόσφατα στην ΔΕΘ, έχει ήδη ξεκινήσει να κινεί το ενδιαφέρον αριθμού νοικοκυριών για αγορά ακινήτου που θα μεταβιβάσει στα παιδιά του. Είναι ακόμη αρκετά νωρίς να αποτυπωθεί η επίπτωση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης στην αγορά ακινήτων, θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να καταγραφεί στον αριθμό των συναλλαγών. Από τις πρώτες όμως συναντήσεις και επικοινωνία που έχει με πελάτες του, όπως αναφέρει, σημαντικός αριθμός αυτών δείχνει ότι δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη αυτή την ευκαιρία. Η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής, αλλά και γενικότερα κάθε μείωση φόρου που συνδέεται με την ακίνητη περιουσία (όπως του συμπληρωματικού φόρου) είναι ένας ακόμη κρίκος στις θετικές ειδήσεις της αγοράς ακινήτων, όπως η σταδιακή ψηφιοποίηση της διαδικασίας για τις αγοραπωλησίες ακινήτων που συντομεύουν το χρόνο μιας συναλλαγής που μέχρι σήμερα αποτελούσε κυκεώνα γραφειοκρατίας.

Μιλώντας γενικότερα για τις προοπτικές της αγορά ακίνητων ο Αλέξανδρος Δεμερτζής εκτιμά ότι μετά από μια δεκαετία κρίσης η αγορά βρίσκεται σήμερα σε πραγματική φάση ανάπτυξης. Επισημαίνει μάλιστα ότι η ζήτηση για αγορά ακινήτων την τρέχουσα περίοδο δεν καλύπτεται πλήρως λόγω της μικρότερης προσφοράς ακινήτων, καθώς και των επιμέρους κριτήριών των υποψήφιων αγοραστών. Ιδιαίτερα στον τομέα των τιμών πώλησης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η τιμή ενός ακινήτου αυξάνεται από τους πωλητές ακόμη και μετά από την αρχική τιμή που έχουν συμφωνήσει με τους μεσίτες και τους επαγγελματίες του χώρου, χωρίς να έχει μεσολαβήσει χρονικό διάστημα που το ακίνητο έχει βγει στην αγορά προς πώληση. Υποψήφιοι πωλητές θα πρέπει να εμπιστεύονται τους επαγγελματίες του τομέα ακινήτων και να μην προχωρούν σε υπερβολικές χωρίς αιτία αυξήσεις στις τιμές πώλησης ενός ακινήτου. Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι αγοραστές δεν θα πρέπει να ζητούν υπέρογκες εκπτώσεις στις προσφερόμενες τιμές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Δεμερτζής εκτιμά ότι όσοι προχωρήσουν σήμερα σε αγορά ακινήτων μόνον κερδισμένοι μπορούν να βγουν στο μέλλον και επισημαίνει ότι η αγορά ενός ακινήτου προαπαιτεί υπεύθυνη στάση από όλους τους εμπλεκομένους.

«Δεν έχει υπάρξει καλύτερη περίσταση για αφορολόγητη μεταβίβαση περιουσίας»

Θετικές θα είναι οι επιπτώσεις της στην αγορά ακινήτων από τις ανακοινώσεις για τις γονικές παροχές, εκτιμά από την μεριά του ο Κωνσταντίνος Πατήρης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας συμβούλων NEPA Economic Consulting, με εξειδίκευση στα φοροτεχνικά. Ειδικότερα, εκτιμά ότι «μετά από χρόνια υπερφορολόγησης των γονικών παροχών δεν έχει υπάρξει καλύτερη περίσταση για αφορολόγητη μεταβίβαση περιουσίας», επισημαίνοντας ότι «από την στιγμή που δεν μειώνεται αντίστοιχα και ο φόρος κληρονομιάς είναι η καλύτερη στιγμή για να μεταβιβαστεί περιουσία στα παιδία εν ζωή των γονέων. Η Πολιτεία κατάλαβε το λάθος της και θέλει να διορθώσει την αδικία».

Όπως αναφέρει επίσης ο κ.Πατήρης και η επιστημονική ομάδα της NEPA Economic Consulting, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και σε αναμονή της σχετικής ψήφισης νομοσχεδίου «θα δοθεί το πράσινο φως στο να περάσουν μέσω γονικής παροχής από συγγενείς πρώτου βαθμού στα παιδιά, οι νόμιμες περιουσίες που έχουν ήδη πολλαπλά φορολογηθεί από τους παππούδες-γονείς στα εγγόνια-παιδιά τους».